CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szobor-Bútoraim - Sprok Antal faipari mérnök kiállítása

    A Nyugat-Magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kara dékánjának meghívására rendez kiállítást Sopronban az Erdészeti, Faipari és Geodéziai gyűjteményben - népszerű nevén Erdészeti Múzeumban - Sprok Antal okleveles faipari mérnök, aki 1980-ban szerezte diplomáját az Erdészeti és Faipari Egyetemen. Személyében olyan volt hallgatónk kapott meghívást, aki különösen érdekes pályát futott be, mióta oklevéllel a táskájában elhagyta a soproni Alma Matert. Az ő példája is előfutára volt az egyetemen 1994-ben indult művészeti képzésnek. Az ilyen típusú hallgatók hívták fel a figyelmet arra, hogy az anyagot mérnöki alapossággal ismerők, de művészi vénával, kézügyességgel, fantáziával megáldott fiatalok külön képzésre is érdemesek, a művészetire.


Dr. Winkler András és  Sprok Antal

    Sprok Antal egyetemi tanulmányainak befejezése után Csongrádon kezdte pályafutását. A Tisza Bútorgyárban eltöltött másfél év tökéletesen elég volt számára, hogy csalódjon a bútorok tömeggyártásában, a fantáziát alig, rabszolgamunka jelleget annál inkább megkövetelő tevékenységben.


Jávorszarvas - jávorfa

    Egy tizenöt négyzetméteres panel garázsban kezdte el sajátos tevékenységét, amely egyedi kisbútorok készítésével kezdődött, majd egyre inkább a fafaragással ötvöződött. Ez utóbbival már korán, egyetemi évei előtt kezdett foglalkozni. Az egyetemi tanulmányokat megelőző katonaság ideje alatt, ha csak tehette, faragott. A gázálarc táskában mindig vele voltak szerszámai és a kincs: egy darab fa. (Különösen az őrség ideje alatt faraghatott nyugodtan, aminek társai is örültek, hiszen addig kipihenhették magukat.) Munkáival, alkotásaival hamarosan megjelent a közönség előtt. Első kiállítása Csongrádon volt, ahol kisbútorait, térkonstrukcióit mutatta be. Azután a szegedi és szentesi kiállítás következett. 1987 -ben az alkotói szabadság örömteli, újabb szép példája: a két kezével felépített boronafalas rönkház a Hűvösvölgyben. Hatvanöt köbméter lucfenyőből készült, minden részlete, szerkezete, berendezése egyedi kompozíció.


Teve-ülés - tuja, juhar

    Lakberendezéssel foglalkozott. Családi házak teljes berendezését képzelte el, s azután kivitelezte. A kiállító teremben látható tablón már az 1996-os Bútorszakvásáron bemutatott bútorainak fényképei sorakoznak. Ebben az időben született meg végérvényesen, sok előkészítő munka, tanulmány, kísérlet után a kedves gyermek, a szoborbútor. A bútor és figura kombinációja. 1998-ban vehetett részt először a Kölni Bútorkiállitáson, azon a nagy vásáron, ahova a kiállítónak nem könnyű bejutnia. Munkáinak katalógusát látva hívták meg. Hamarosan az 5. Kölni kiállításra készül. Az avantgarde pavilonban - az "őrült dizájnerek" pavilonjában - mutatja be alkotásait. Ez év tavaszán részt vett, szeretteivel, a szoborbútorokkal a Műcsarnokban a millenniumi kiállításon. Tagja lett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.


Felicián - vadkörte

    A szoborbútorokat nézegetve sok minden világossá válik előttünk. Sprok Antal nagyon jól ismeri a fát, de nemcsak ismeri, szereti, tiszteli, hanem bánni is tud vele. Csak az ilyen ember tud az értékes anyaggal, az erdő csodálatos ajándékával együtt élni, abból fantáziával és tehetséggel különösen szépet alkotni, a szoborbútorokat. Sprok Antal nemcsak művész, hanem mérnök is, hiszen nehéz és összetett idomokat kell terveznie, amelyeknek funkciójuk van. És iparos is, mert a fába álmodott alakokat kiválóan és szellemesen megfaragja, összeilleszti. Alkotásaiban elegánsan egyesíti a bonyolult szerkezetet, a különleges, szép külsővel. Az egyik fényképen műhelyét láthatjuk. Ijesztő rendben sorakoznak a legkülönbözőbb szerszámok. A művész műhelyét nem így képzelnénk el. Ennek a rendnek azonban művészi funkciója van. Ha ugyanis alkotás közben, faragáskor egy szerszám nincs a megszokott helyén, a mester megakad, elszáll az ihlet, a jó mozdulat kárba vész.


Madárka - juhar

    Lépjünk be most a kiállító terembe, és nézzünk körül. Ibolyafa-szekrény fogad bennünket, szellemes, szép tagolású dió zárakkal, Felicián vadkörte testével, szép fiókjaival, és a művész lendületével. Ugyancsak vadkörtéből a békás asztal, bizonyára a gyermekek nagy örömére, hiszen ezek a békák simogathatók, kényeztethetők. A teveülés juharból, tuja támlával, és szeretetre méltó tevével. A kis hermelin juharfából. Kudu antilop (a Kudu akár a keresztneve is lehetne) szilvából és ébenfából. A szelíd jávorszarvas jávorból. A madár juharból és padukból, a mama kotlósától kölcsönzött tollakkal. Tinamu, a gyöngytyúk komolyan vigyázza a rábízott értékeket. A bogaras szekrény egy, az enyészet által kikezdett cseresznyefa gerenda szeleteiből készült, bizonyítva, hogy a korhadt fa is szép, izgalmas, titokzatos.


Békás asztal - vadkörte

    Körben a fényképeken a hintázó manó, nagyorrú majom, ausztrál futómadár, tarvarjú, marabu, sövényes hangyász, kaméleon, a hozzájuk tartozó otthonos bútortestekkel. Meggyőződésem, hogy Sprok Antal úgy kezdett a fából alakokat faragni, mint Dzsepettó mester, reménykedve abban, hogy a kis Pinokkiók akár majd életre kelnek. Elérte célját. Szoborbútorait megszemlélve, őket nagyon hamar családtagjainkká fogadjuk. A kedves, szép, nem hivalkodó figurák mindegyike vigyáz valamire és valakire. Elképzeltem, hogy hazatérve kikérdezem a családot, mi történt aznap. Minden rendben. Jól vagyunk. A kutya is. Feliciánnak volt egy kis hascsikarása, de nem kellett orvost hívnunk. A középső fiókjából kivettük Szalai professzor könyvét és azonnal megkönnyebbült. A majom egy kicsit izgatott és szomorú volt, mert a kiállítás rendezése alatt nem foglalkoztak vele. Most randevúra várja a kiállítás közönségét, barkóca berkenye fejecskéjével, egy csokor virággal, a topolya ülőkével. El ne felejtsék a füle tövét megvakarni!


Randevú - barkóca, berkenye, topolya, tuja

    Sprok Antal azok közé a volt hallgatók közé tartozik, akik nemcsak becsülettel helyt álltak a pályán, de azt nagyban gazdagították is különleges alkotásaikkal. Sikerült neki valami szemnek szépet, léleknek kedveset, mérnöknek megnyugtatót alkotnia. Egy komoly mesevilágot teremtenie, gyermekeknek és a felnőttekben elrejtett örök gyermeknek. Mindezt fából, az örök anyagból.

WinklerAndrás
 

Sprok Antal  "Szobor-Bútoraim" kiállítása megtekinthető  szeptember 22-október 5 között - szerda kivételével - naponta 10-16 óráig, Sopronban, az Erdészeti Múzeum I. emeletén, a Templom utca 4. szám alatt.
*
( A közölt írás dr. Winkler András intézetigazgató egyetemi tanár szeptember 22-én, az Erdészeti Múzeumban elhangzott megnyitó beszéde)
 



2001. szeptember 22., szombat 18:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület