CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

 A Kulturális Örökség Napjai: szeptember 22 - 23:

A mozgalom "Történelmi emlékek nyitott napja" néven 1984-ben indult el Franciaországból azzal a céllal, hogy az egyébként nem nyilvános helytörténeti-építészeti emlékek egy évben legalább egy alkalommal látogathatók legyenek. Azóta egyre több európai országban – így 1992 óta hazánkban is – szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg a “nyitott kapuk napját". Ebben az évben ismét nagyszámú fővárosi és vidéki emlék kapuja nyílik meg, hogy az épületek tulajdonosai az érdeklődők számára lehetővé tegyék kultúránk rejtett kincseinek felkeresését.

Sopronban öt épületet nyitnak meg szeptember 22-én és 23-án, közöttük a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceumot (Széchenyi tér 11. szám), a Templom utca 18. (Körmendi – Csák Kortárs Gyűjtemény), Templom utca 19. (Hajnóczy-ház) és 20. számú (Wollner Hotel) egykori lakóházakat és a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületét, melynek falai között üdvözöljük vendégeinket.

A Kulturális Örökség Napjain látogatóikat nyitott kapkkal váró épületekkel kapcsolatos további leírásokat olvasóink a Soproni Képindex oldalain találnak.

***

Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
Sopron, Orsolya tér 2-3.

Az orsolyita rend tagjai a 18. század derekán telepedtek le Sopron várfalakkal körülvett Belvárosában, az egykori Sópiac keleti oldalán. Első kápolnájuk és zárdájuk 1746 után épült fel. Az 1850-es évek derekán határozták el, hogy a barokk épületegyüttes helyén nagyobb méretű templomot, zárdát és iskolát emelnek. A tervek elkészítésével a tehetséges, fiatal soproni építészt, Handler Nándort bízták meg.

    Handler Nándor (1836 – 1888) a 19. század hazai építészetének kiemelkedő alakja volt. Megmaradt vázlatkönyvének rajzai alapján feltételezzük, hogy Ausztriában és Észak-Németországban ismerkedett meg a kor romantikus építészetével. Az Orsolya téri épületegyüttes különösen fontos szerepet játszik hazai historikus építészetünkben, hiszen a kevésbé pontos “jelzésszerű” gótikus igazodást ezen a templomépületen – a német és angol neogótika és helyi példák felhasználásával – pontosabb, "szigorúbb" megformálás váltotta fel. Joggal lehetünk büszkék, hogy ebben az elsők közé tartozott az akkori Közép-Európában.
    Handler két tervsorozatot rajzolt a templom- és zárdaépület kivitelezéséhez: a korábbi 1859-ben, a későbbi 1862-ben készült. A tér keleti oldalára két emeletes zárdaépületet tervezett, tőle délre egytornyos templomot, a tér sarkába pedig iskolát. A monumentális épületegyüttes igényes neogótikus architektúrájával az egész tér hangulatát meghatározta.
    A zárdaépület (Orsolya tér 2. szám) első emeletén kéthajós, reprezentatív oratóriumterem létesült. A szép arányú, nagyméretű terem napjainkban a Római Katolikus Egyházművészeti Gyűjteménynek ad helyet.
Az orsolyiták Szeplőtlen Szűznek szentelt templomának egységes keresztboltozatos tere a második tervsorozat elkészítése idején alakultak ki. A templomtérbe a helyreállított, csipkés, kőbaldachinon keresztül lehet bejutni. Érdekes a templom sokszögű alaprajzú sekrestyéjébe is benézni: a finom rajzú bordák zárókövében a templom tervezőjének, Handler Nándor építész arcvonásaira ismerünk. A homlokzat fő dísze a hatalmas mérműves ablak és a konzolokra helyezett, áttört kőből faragott, tűhegyes torony.
    Az iskolaépület (Orsolya tér 3. szám) szimmetrikus homlokzatát "bajuszos" keretezésű új-gót ablakok sorával tagolja. Az épület eredetileg öttengelyes volt, melyet Spach Ferdinánd 1884-ben – a már meglévő épület formáinak átvételével bővített.
    Az iskola tantermei kis méretű belső udvarok köré szerveződtek. A két emeletes, hatalmas épület udvari homlokzatai az egykori várfalra néztek. Itt épült fel 1908-ban a csillagvizsgáló tornya Schármár Károly soproni építész tervei szerint.
    Az iskolaépület belső tereit 1954-ben Winkler Oszkár tervei alapján modernizálták. A szűk, íves lépcsők helyett kényelmesebb, biztonságosabb szerkezetek épültek és az udvari keresztszárnyakban elhelyezett, gyengén megvilágított tantermek helyén kényelmes zsibongók alakultak ki.
    Az épület megújítása során derült ki, hogy az iskola helyén korábban a római közfürdő nagyméretű együttese állt. A fürdő az I-II. században épült és a IV. században is működött még. Vizét Scarbantia aquaeductusa vezette a mai Bánfalva területéről a városba. A hatalmas közfürdő megmaradt részeit feltárták: a különös emlék most megtekinthető.
    Az iskolát később a várfal külső oldalán korábban felépült városi palotával (Széchenyi tér 21. – Várkerület 116. szám) árkádos folyosóval kapcsolták össze. A hatalmas saroképület mai formáját 1857-ben kapta. Talán nem mindenki tudja, hogy az épület keleti szárnya Szürnyeghy Horváth József 1820-as években épült emeletes nemesi palotájának falait is magában rejti.
    Az újgótikus stílusban épült sarokpalota terveit Handler József építőmester, Handler Nándor építész édesapja írta alá: az épület szép, faragott architektúrája, nemes arányai mégis azt sugallják, hogy a terveket a fiatal építész rajzolta, aki a kivitelezést is maga irányította. Bizonyára ezzel is magyarázható, hogy a terven ábrázolt szerény lakóházhomlokzat a megvalósítás során igényes romantizáló-historizáló díszítést kapott.
    A kétemeletes saroképület szárnyai négy oldalról tágas belső udvart kereteznek, ide a Várkerületről és a Széchenyi térről egy-egy szép gótikus kapun lehet bejutni. Közülük a Várkerületre nyíló bejárat a díszesebb: a szép, élénk színekkel festett belsőket helyreállítás híján egyenlőre még nem lehet látogatni.
    A Szent Orsolya Rend hatalmas együttesének épületei más-más korban épültek: ez magyarázza, hogy a korai, romantikus historizmus és a késő historizmus jegyeit egyaránt fellelhetjük a házak arculatán. Az együttes alkotói azonban egytől-egyig a gótikus stílust vették példának és a középkori elemek alkalmazásával példás harmóniát teremtett az épületen.

Winkler Gábor

Fotók: Soproni KépIndex



2001. szeptember 21., péntek 10:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület