CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A soproni vasfüggönytől a berlini falig
Németországi kiállítás a Páneurópai Piknik dokumentumaiból

    Szeptember 11-én a híres Brandenburgi Kapuval szemben, az Unter den Linden 76. szám alatt ünnepélyes keretek között, Orbán Viktor miniszterelnök és Pröhle Gergely nagykövet részvételével kerül sor a németországi Magyar Nagykövetség újjáépített székházának megnyitójára.
    A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány néhány hónappal ezelőtt értesült arról, hogy a berlini nagykövetség átadását követően a helyszínen lehetőség nyílik a soproni Páneurópai Piknik dokumentumainak bemutatására. Az esemény kétségtelenül jelzi, hogy a németek fontosnak tartják és értékelik azt, ahogyan a magyarok hozzájárultak Németország újraegyesítéséhez.
    A soproni kiállítás anyagát dr. Rumpf János egykori szervező állította össze és aktualizálta a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány gazdag dokumentumtárából és az azóta összegyűjtött dokumentumokból.

    A tárlat szervezői a Nyugat-Magyarországi Egyetem oktatóját, Kassai Ferenc grafikusművészt kérték fel a kiállítási anyag elhelyezését, szállítását lehetővé tevő és az alkalomhoz méltó installáció megtervezésére és kivitelezésére.
    A tárlat, amely az Áttörés címet viseli, nem csak a Magyar Nagykövetség ünnepélyes megnyitóját követően mutatja be a 1989-es eseményeket és annak következményeit. Nemzetközi vándorkiállításként kerül majd több helyszínen bemutatásra, miután már most több németországi város jelezte, hogy helyet kíván adni a dokumentumanyagnak. Ezért a pikniket, az áttörést, annak következményeit bemutató huszonegy paraván kísérő szövegei három - magyar, angol és német - nyelven olvashatók.
    Dr. Rumpf János, a kiállítási anyag összeállítója elmondta, hogy a kiállítási anyag magját a két évvel ezelőtt megjelent Áttörés című album tizenegy fejezete alkotja, amelyet a magyarok és a külföldiek számára is több, érdeklődésre számot tartó, egyedi dokumentummal -  a németországi vasfüggöny régi felvételeivel, az új emlékhelyekkel, az Alapítvány létrehozásának történetével, sajtóban megjelent anyagokkal - egészített ki.

    Az aktualizált kiállítási anyagnak - a rendezők szándéka szerint - nemcsak emlékeztetőnek, hanem figyelmeztetőnek is kell lennie. A szeptember 12-én, 18 órakor megnyíló tárlatnak arra kell Európát figyelmeztetnie, amit két évvel ezelőtt az Áttörés album szerkesztői már megfogalmaztak: a '89-es nemzedék ugyan élt a történelem adta lehetőséggel, "ám az igazi "nagy áttörés", a történelem által megosztott Nyugat- és Kelet-Közép-Európa összeforrasztásának feladata még előttünk áll."

Illusztráció: Kiállítás installáció látványterve
                  Yellow Design Bt. Szombathely
 



2001. szeptember 11., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület