CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A szőlő a görbe embert szereti
Gazdag program a negyedik szüreti napokon

    Kicsit összekeveredtek a dátumok az idei, sorrendben negyedik Soproni Szüreti Napok meghívóján. Nem történt nagy dolog. Lehet, hogy a nyomda ördöge térült-fordult a szőlősdombok alján, és himnuszok közt szépszavúan iddogált, ahogy Anakreon ajánlja a szkíták zajongása helyett ugyanannak a meghívónak a mottója szerint. A lényeg az, hogy a soproniak és vendégeik nem tévedtek el. Pontosan tudták, szeptember 8-án van nyolcadika és 9-én kilencedike.
Szombaton szép számmal megjelentek a Fő téren.

 
    Megnézték, mit kínálnak a kézművesek, s még kíváncsibbak voltak arra, mit kínálnak a történelmi borvidék termékeiből. Volt ajánlat bőven. Harapnivaló is. A környező vendéglők repertoárján kívül a standokon cukrozott mogyoró, zsíros kenyér lila hagymával, sült kolbász. Lelke rajta, aki nem ivott rá és újra nem evett, s megint nem ivott... Lelkes szervezők a megmondhatói, rekordot döntött az idei rendezvény. Tíz helyi bortermelő látott fantáziát abban, hogy a saját soproni borát mérje Sopronban a soproniaknak. Kékfrankost, Zweigeltet, Chardonnay, Cabernet-t, a sor persze nem teljes. Délután a Deák téren a Pápai Lovasiskola bemutatójára gyűlt a közönség. Már majdnem napos időben "jó széllel nyargalásztak" a nemes vitézek, villogtatták kardjukat, fűzfavessző fejét vagdosták le a vágtató paripáról, buzogányt hajítottak, s a régi magyar virtust felélesztve egymással is megmérkőztek.
    A szüreti felvonulás útvonala a Deák térről a Mátyás király úton, a Várkerületen át vezetett a Fő térre. Elöl a felvezető rendőrautó után hintó haladt, rajta dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Gulyás Izabella, az idei borkirálynő, a Lippai középiskola tanulója. A polgármester úr biztosan megérti, hogy sok férfi irigyelhette. A két udvarhölgy: Pleszkó Márta és Keszthelyi Kitti. Sorjáztak a brennbergi, nagycenki, pápai lovasok, a kapuvári, a kőszegi táncosok, a sárvári táncegyüttes Kondora István vezetésével, mellettük, mögöttük a tömeg. Mire a menet elérte úticélját, bedugult a Fő tér. A színpadról a jelmezes kikiáltó köszöntőre hívta dr. Gimesi Szabolcsot, aki immár másodszor a Magyar Borvárosok Szövetségének elnöke, s a Bécsi dombon tudják, egykori bortermelő.
    "Ha szeptember, akkor szüret, ha szüret, akkor szüreti napok..." - kezdte a polgármester úr a köszöntőt, s szeretettel emlékezett meg a verítékező szőlősgazdáról - a szőlő a görbe embert szereti -, akinek minden fáradozását tönkre teheti a természet. Bemutatkozott a borkirálynő is a vidáman kortyolgató gyülekezet előtt. Az utána következő zenés, táncos műsor közben váltott lovakkal, pontosabban Mercedesekkel, s egyéb luxusautókkal szállítottak a városházára, a városházáról boldog és valódi menyasszonyokat, vőlegényeket. Ezt a produkciót az élet szervezte, tehát a tökéletességéhez nem férhet kétség.

    A polgármestertől rövid nyilatkozatot kért a Nyugati Kapu: milyennek találja az idei szüreti napokat?
- Nagyon örülök, hogy sikerült felélesztenünk a hagyományt - mondta dr. Gimesi Szabolcs. - Sopron puritán város volt, az imázsához azonban hozzátartozik a szőlő, a bor. A Magyar Borvárosok Szövetségének elnökeként is úgy látom, hogy a Soproni Történelmi Borvidék nem hiányozhat a többi borvidék mellől. A szüreti napok hagyományát szeretnénk tovább fejleszteni. A mostani rendezvény, az iránta megnyilvánuló érdeklődés biztató a jövőre nézve. Én természetesen borivó vagyok. Valamikor termelő is voltam, de a szőlőt eladtam. Étele válogatja, mikor, milyen bort részesítek előnyben.
    Vasárnap folytatódtak, illetve zárultak a szüreti napok, amelyek a rendezőket: az önkormányzatot, a Határok Nélkül Kulturális és Művészeti Alapítványt, a Soproni Borvidéket és a Soproni Bor Útját dicsérik. A fővédnök a polgármester volt. Egyikük örömét sem tudta elvenni az a néhány megrögzött sörivó, akik a boldogan borozgató soproniak láttán, a hideg ellenére is görcsösen szorongatták söröskancsóikat a fagyos teraszokon. Fogalmuk sincs, hogy cselekedetükkel nagyobb reklámot csaptak a bornak, mint a sörnek.

P. M.
Nyugati Kapu
Fotó: sztoth



2001. szeptember 10., hétfő 15:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület