CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Erőmű helyett...

Tehát lemaradtunk a szobi kompról Nagybörzsöny miatt. Nincs mit tenni, irány vissza Nagymarosra. Ott "jó" hírrel várnak: még öt perccel később indul a kompjuk, viszont bőven felférünk rá, mert 18 gépkocsi is elfér, ha jól összenyomják egymást...


Vigasztalódjunk egy kicsit, ha már nincs itt mit tenni: a jegyet megvettük, irány a gótikus templom. Mellette ott az első uralkodópár szobra, mögöttük a visegrádi Salamon-torony és a fellegvár. A felhők átvonulása fekete árnyakat vetít a hegyre.


A templom szép, csak kívülről látjuk, a barokk belső zárva marad. A bejárati előtér boltozatán eredeti festmények, az épület oldalán egymásba ér a gótikus és az új, barokk ablak.


A gótikus alacsonyságán látjuk, hogy mennyi por is rakódott le az elmúlt párszáz évben. Hogy még mi változott, arról Kamarás István írása, a Lelki erőmű Nagymaroson című könyv tájékoztat minden érdeklődőt: egyrészt elmaradt a monstrum építése Bős-Nagymaroson, másrészt keresztény fiatalok lelki továbbképző éves találkozókat rendeztek itt, a főváros háta mögött, mely idén is folytatódott.


Irány vissza, a komphoz, mert az a szemközti oldalról már elindult. A tavi kompokkal ellentétben mintha víz ellen menne és csúszik-csúszik oldalra, mifelénk. Mit mondjak? Nem valami bizalomgerjesztő látvány. Ahogy megérkezik, öt percen belül rajta vagyunk, és máris tol a mellénk sodródott hajó csakúgy oldalvást, mint idefele. Érezni kevésbé lehet, a látvány pedig mindenért kárpótol.


Még sokáig szeretném érezni arcomon a nyári nap utolsó sugarait, de könyörtelenül közeledik az aszfaltsáv. A tiszta víz feletti szelet elbúcsúztatom, benyomorítom magam a kocsiba (hogyan férne itt el tizennyolc kocsi?) és kigördülök a vár alá, hogy hazafelé vegyem az irányt. A szép vidékek végetérnek, jön a beton- és bauxitvárosok sivársága, az M1-es felbontottsága. Csupa szép remény.


De mindezek közben még egy pillantás Dömös romtemplomára, ha már az altemplom megnézéséhez későn érkezünk.


Jó hazamenni. Örülök, hogy itthon vagyok. Nem először fogalmazódik meg bennem a gondolat, de újrafogalmazni mind teljesebb érzés.
- DI -



2001. szeptember 06., csütörtök 21:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület