CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Csak nyírjuk - négyszáz éve

Gondolom, mindenki ismeri a viccet, aminek mottója a cím. (Arról szól, hogy vajon mitől olyan szép a pázsit Angliában, mit csinálnak vele, s a válasz a következő: semmi különöset - és itt jön a címbeli szöveg.)


Kicsit átültetve, tessék elképzelni egy csöppnyi falut a világ, ha nem is a világ, de az ország szélén, ahol egy db. Zsiguli és egy db. Trabant látható úgy jó két óra alatt. Ahol az erdők jótékonyan ölelik körbe a házakat, ahol kis tengerszem vizében, mint tükörben villódzik a molbiltelefonok relétornyának képe, ahol van tájház, falumúzeum is, sőt még több ápolt emlék, s mindez egy darab univerzális vezetővel.


Ahol a műemlékek leírásánál egyes szám második személyt használnak, miközben egy iskolás vázlatfüzete szerint fogalmazott stílusban szerkesztenek bele magyarázatokat, s végül, de nem utolsósorban egy-egy hét- ill. nyolcszáz éve működő templom gótikus és román árnyat vet a nyírt fűre, s közben kirajzolja a magyarországi legrégibb bányászcímert.


Ha mindez együtt van, nem lehet máshol a táj leírója, mint a Börzsöny egyik eldugott, kicsiny, volt bányászfalujában, Nagybörzsönyben. Hogy a módszer, mármint a tegező, a kicsit szájbarágós stílus nem rossz, azt az is bizonyítja, hogy odaérkeztünkkor éppen ráérős középiskolások csoportja érdeklődik minden után.


Itt a látogató ötven kemény magyar majdnem-euro-froncsiért mindent megkap: bányásztörténetet, vályogházat, ráadásként egy gótikus bányásztemplomot cserépkályhával és hordozható lábfújtatós orgonával, s ha még tíz perc sétát is rászán - mert ők, a középiskolás nomádok az apostolok lovain közlekednek, szemben a türelmetlen, "előreolvasó" nyugati kocsis idegenekkel, akik kicsit türelmetlenül ücsörögnek már -, az egyik legszebb mini román erődtemplomot is megkapják, mint üveggolyót, a térbeli és időbeli távolsággal együtt.


Román és gótikus itt minden, s ide kapcsolódik a cím, kedves idegen, mert itt a csaknem ezredév alatt semmi nem változott, csak miséznek nyolcszáz éve, egyfolytában.


Ja igen: tegnap óta a helybeli suhancok néhány követ a kerítésből kifordítottak. Az idegenvezető kicsit tanácstalanul kérdezi, hogy most mit csináljon? Bizonytalanul jegyzem meg, hogy talán nem is tudják, hogy mit rombolnak. A feleannyi idős fiatalember csak széttárja a karját, jelezve a meggyőzés tehetetlenségét, majd búcsút int a távozó idegennek.


A szentély falát körbefogó rusztikus, talán pogányos arcélű apostol-fejek is mintha megmozdulnának a lóerők után, s hogy még egy pillanatra megálljunk, kiimádkozzák egy percre a napot a felhős égbolt sűrűn és vastagon vonuló takarója mögül.


Kihasználjuk az alkalmat, s immár napfényben, kevés kék éggel, mindenfajta digitális csalafintaság nélkül is megmutatható, ami után annyi bukkanón vágtunk át, s mégis lekéstük a negyvenkor induló kompot. Ha a képek láttán netán valaki is úgy gondolja, hogy érdemes volt, akkor egyetértünk. Még pár évre megvan minden - mi ellenállt az enyészetnek annyi időn át -, ami a következő százból, s ami az örökkévalóságból tán hátravan.
- DI -



2001. szeptember 03., hétfő 18:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület