CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Három évszázad zenéje Karasszon Dezső és művész-családja előadásában

    Karasszon Dezső, a Debreceni Zenekonzervatórium tanára, orgonaművész, és művész-családjának tagjai: Schuster Ágnes és Karasszon Dénes zenés áhítaton adtak koncertet a soproni református templomban.
    A hangversenyen három évszázad zenéjét (Scarlatti d-moll szonátáját, W.De Frasch g-moll szonátáját, majd Liszt E-dúr Consolation című romantikus művét) szólaltatták meg a református templom jelenleg nem túl jó állapotban lévő orgonáján, fuvolán és csellón.

    A soproni református templom késő romantikus ízlést tükröző orgonáját az a Gárdonyi Zoltán tervezte, aki az 1930-as években nemzetközi hírű Liszt-kutatóként Sopronnak is elismert zenei egyénisége, az Evangélikus Tanítóképző zenetarára volt.  Ezért - amint azt Karasszon Dezső elmondta - Sopronban különös örömmel adja elő Gárdonyi 1960-ban írott, és a tavalyi megjelenéséig szerzői kéziratban maradt, fuvolára és orgonára írott e-moll fantáziáját.
    Az utolsó Vivaldi-mű elhangzása előtt a jelenleg Németországban élő Gárdonyi Zsolt Paradicsomnak te szép élő fája című - a Református Énekeskönyvben is megtalálható - feldolgozása szerepelt műsoron. E mű keletkezésének történetével is megismerkedhetett a soproni hallgatóság. Karasszon Dezső orgonaművész volt az, aki egy kis német faluban magyarul is elénekelte és megtanította az ottani gyülekezetnek az éneket. Azon az  istentiszteleten Gárdonyi Zsolt zeneszerző is jelen volt, aki elhatározta, hogy a németországi gyülekezet orgonájára megírja azt a művet, amelybe "visszahelyezi" a német változatból - az átültetést követően - hiányzó alapmotívumot. Az eredeti magyar ének szövegének gerincét Krisztusnak a kereszten elhangzott hét szava alkotja. A Paradicsomnak te szép élő fája című mű orgonára írt változatát később szintén Karasszon Dezső mutatta be ugyanott. Feldolgozásában az eredeti dallam hét variációjában jeleníti meg Krisztus kereszten elhangzott hét szavát.
A művész-család igényesen megválasztott repertoárjának művészi megszólaltatását Karasszon Dezső nem kevésbé értékes és hasznos bevezető magyarázatai kísérték.


 



2001. szeptember 01., szombat 10:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület