CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 21., kedd, Konstantin, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Arcok az új iskolaév első napjáról

Időjárás, órajárás


Az időjárás végre kegyes hozzánk, nem kell megsülnünk, megfőnünk az eszméletlen melegben, moccanatlan levegőben. Erős szelek támadnak olykor, a hőmérséklet pedig teljesen emberre szabott, 22 fok errefelé Szombathelyen 2001. augusztus 29-én.

Döntéstől függően amelyik iskola "óhajtotta", ezen a héten kezdte a tanítást. Sokan tettek így, ez látható az utak gyermekkel-szórt állapotából is. Délelőtt egy lélek kiscsemete sincs, dél körültől aztán egészen négy - fél ötig folyamatosan "kerülnek elő", nyüzsögnek az utcákon. Persze, nem csak kiscsemeték. Nagy hölgy-lányok, pelyhedző állú fiatalemberek is. Az ő arcukat, mozdulataikat, viselkedésüket aztán érdemes tanulmányozni! Elillant a nyári nagyhangúság, oda vannak a lármás "felröhögések", nincs felhőtlen - cincogó vagy erőteljes - kacagás... Beütött a suli. Gondterhelt, savanyú arckifejezés a lányokon. Összehúzott szemű, morcos képű fiúk buszra fel, buszról le. Hm-hm. Hát, igen. Akár a világ minden gondját hordoznák, úgy mutatnak most e "szerencsétlen" fiatalok - nem kell azonban hozzá sok idő, néhány nap talán, s belerázódnak ebbe az új világba, vissza fognak térni a jókedvű pillanatok életükbe.

Az írószerboltok most "nagyot kaszálnak", annyi szent. Sok családban e napok a szűkös hóvégi periódus szerencsétlen pillanatai - úgyhogy a nagyobb pénzek majd hónap elején fognak pénztárcájukból kilendülni.

Arcok, jellegzetes arcok hordozói a pedagógusok is! Többnyire, mint köztudott, hölgyek. Hölgyek, akik otthon családanyák, netán már nagymamák is - illetve: szerelmes (vagy szerelemre vágyó) ifjú leányok. Mennyi különböző háttér! S mindegyiküktől elvárjuk mi többiek, az úgynevezett "szülők", hogy angyali türelemmel, fáradságot, idő-korlátokat nem ismerve okítsák, buzdítsák kisebb-nagyobb csemetéinket... akik... hát... nem mindig mutatják legjobb arcukat, már ami a jólneveltséget illeti. Nem szabad, persze, megfeledkezniük családtagjaik "heppjeiről" sem - azaz: úgy bevásárolni, hogy mindenki megtalálja a fridzsiderben a neki "smakkoló" falatokat. AZ a bizonyos csíkos (stb.) ing is természetesen legyen kimosva, kivasalva - és valakinek azért el kell majd mennie a gyerekkel az írószerboltba is... és... ha feljönnek az osztálytársak, azért legyen rend, tisztaság a lakásban, kis rágcsálnivaló is a dohányzóasztalon... Másnap pedig, az új és új reggelen fittnek, csinosnak kell mutatkoznia a gyerekek, az osztály előtt... A nehéz fizikai munka és a stresszes menedzserség együttesen - körülbelül EZ a pedagóguspálya. És... most ne részletezzük ennek havi anyagi ellenszolgáltatását. Mert ne részletezzük. (Annyi indulat kering a fizetések körül - különösen a pedagógus-fizetések körül... Hogy néznek e témára a gyári dolgozók!!! Volt már spontán beszélgetésem ez ügyben gyártósori összeszerelő nővel. Könnyűnek vélte a fehérköpenyes pedagógus-munkát... Meg kellene próbáltatni, akár csak egy huszonnégy óráig kölcsönösen mindkét munkakörűvel a másik munkáját végeztetni - nagyon-nagyon hasznos lenne, úgy vélem. Hányszor mondjuk, teszem azt, egy miniszterrel kapcsolatban: próbálná meg ő nap mint nap ezt a munkát végezni, amit én, ebből a pénzből kijönni, amiből én; jó lenne, ha egymás helyébe is így bele tudnánk képzelni magunkat, hogy nagyobb tiszteletünk legyen egymás előtt... Nincs igazam?)

Hát... ennyit most az iskolakezdésről, amúgy filozófikusan...

- gyöngyös -



2001. augusztus 29., szerda 19:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület