CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Legyen ez a kapunyitás éve!

A 2001/2002-es tanévben a soproni iskolák között elsőként a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum nyitotta meg kapuit.
A soproni evangélikus templomban tartott istentiszteletet követően Tölli Balázs igazgatóhelyettes olvasta fel a líceum igazgatójának, dr. Lampérth Gyulának a diákokhoz, tanárokhoz, szülőkhöz intézett tanévnyitó ünnepi üzenetét.
 


- Tisztelettel és szeretettel köszöntöm az ünneplő gyülekezetet, a tanévnyitónkon megjelent minden jelenlévőt és azokat is, akik gondolatban vannak itt.
    Köszöntöm a kedves szülőket, nagyszülőket és keresztszülőket, minden kedves hozzátartozót. A visszatérő öregdiákokhoz száll most a szó; örülök, hogy Önöket is köszönthetem, tudom, hogy mint mindig, most is sokan vannak itt a közelmúltban vagy a régmúltban érettségizettek közül. Szeretettel köszöntöm tanártársaimat, akik készen állnak az új tanév feladatainak végzésére, közülük külön azokat, akik ez évben először tanítanak a Líceumban.
    Természetesen titeket, Önöket is köszöntöm visszavárt és hazavárt tanítványaink, kicsiket és nagyokat, külön az újakat, akik majd most kezdik nálunk a tanulást, akár az ötödik, akár a kilencedik évfolyamon, akár az esti-levelező tagozaton.

    Mikor e sorokat írom a kórházi ágyon, előttem van az ünneplő templom képe, itt az első sorokban a kicsik, az ötödik évfolyam. Ki megszeppenve, ki mosolyogva, de minden várakozással. Hogyan lesz ezután? Milyen lesz az új iskola, a gimnázium, sőt mi úgy mondjuk, hogy líceum. Ti kicsik és Önök nagyok mindannyian licisták.
    Nyissunk együtt kaput! Legyen ez a kapunyitás éve, egyelőre nyissuk ki az új tanév kapuját!

- Természetesen kapcsolódunk az éppen lezárt millenniumi eseménysorhoz, nemcsak az új tanév kezdődik, hanem a magyar államiság második ezer esztendeje is. A miniszterelnök úr szavait idézve: eddig úgy volt, hogy sok minden nem ment jól, adja Isten, hogy mostantól úgy legyen, hogy jobban menjenek a dolgaink; a világon, a hazában és az iskolában is!
Gondoljunk az igehirdetés alapigéjére!(Márk 10: 13,16.) Jézus magához hívogatja a gyermekeket, kaput nyit nektek és a nagyoknak is Isten országába.

- Az iskola is kaput nyit. Kinyitja a tudás kapuját. Akik már évek óta idejárnak, tudják, hogy egyre több és több ismeretre tesznek szert, különösen azok, akik ehhez saját maguk is komolyan hozzájárulnak. Kinyitja az iskola a testi fejlődés kapuját. Bizonyára az újak is tudják, hogy elkészülés előtt áll két új gyönyörű tornatermünk a hozzá kapcsolódó épülettel együtt. Rövidesen igazi lehetőség adódik az órai és az órán kívüli sportolásra. S végül - talán a legfontosabb kapu - az iskola kaput nyit a lelki értékek felé. Itt, ebben a gyönyörű templomban orgonánk csodálatos hangját hallgatva, gondolom, mindenkiben megmozdult valami. Legyen az iskolánk is egy kapu, amelyen keresztül Istenhez, Jézus Krisztushoz és a Szent Lélekhez közelebb jutunk, odajutunk.

- Legyen tehát az új tanév a kapunyitás éve! Ahogy régen is szoktuk, fel szabad rajzolni minden nap a tábla sarkába a nyíló kaput, hogy ne merüljön feledésbe! Azokon kívül, amit elmondtam, hogy az iskola kaput nyit a tudás, a testi nevelés és a lelki értékek felé, ez az év kapunyitás az új évezredre, kapunyitás a XXI. századra. Ezzel a tanévvel kezdjük meg a második évtizedet azóta, hogy a Líceum újra az Anyaszentegyház iskolája, s ahogy mondtam a lelki értékeknél, nyisson ez az év kaput az Istenhez vezető útra!

- Elmúlt a nyár, minden bizonnyal sok-sok élménnyel lettek gazdagabbak, új ismeretek, tapasztalatok zsonganak a fejekben, lehetséges, hogy új barátok és szerelmek szövődtek. A most meglévő belső kincseket is hozzák be holnap reggel, úgy lesz a komoly munka és a gondtalan pihenés együttese az a mozgató rugó, amely majd erőt ad a feladatok elvégzéséhez.

A továbbiakban az iskola nyári időszakának életéről szóló beszámolóban az igazgató kitért a Líceumban folyó építkezésre, a június folyamán lezajlott, Kárpát-medencei magyar tannyelvű gimnáziumok részére meghirdetett millenniumi művelődési verseny országos döntőjére. Ez utóbbin a Líceum csapata II. helyezést ért el. A beszámolóban az igazgató szólt  a Líceum német nyelvű színjátszókörének sikeréről, az augusztusi, szokásos nyári táborról. Az augusztus végi pót- és osztályozóvizsgák szintén a nyári időszak részei voltak.

- Most újra hozzátok fordulok, új tanítványaink. Talán már ez az évnyitó is kicsit hosszú, s akkor milyen hosszú lesz a nyolc vagy a négy év. Próbáljátok elhinni azoknak a szavát, akik már évek óta ide járnak vagy már nem járnak ide, hogy jó itt lenni. A tanárok szeretni fognak benneteket, persze a szeretet is csak kölcsönös tud lenni, egy makrancos kisdiákot még szeretni is nehezebb, de lehet!

- Legyetek tisztelettel a nagyobb diákok felé, majd amikor azt mondják nektek, hogy kis mujkók. Nálunk az újakat mujkónak hívják, Önök, nagyobbak vezessék be az újakat az iskola rejtelmeibe, igazítsák el szeretettel, amikor még majd a termeket sem találják meg. Kicsi mujkók, először a Líceum nem lesz sokkal nehezebb, de tanulni kell, mint mondani szoktuk, az eleje mézes madzag, s azután jön a citromfacsaró gép, de az sem fog fájni.
- A kilencedik évfolyamosok mindjárt komolyan kell, hogy tanuljanak, ott nem sok bemelegítésre van idő. Aki azonban az általános iskolában megtette a magáét, annak nincs mitől félnie. A nulladik osztályhoz egy mondat, a németet ne egy tárgynak számítsák, hanem legalább ötnek, s annyit és úgy is kell tanulni.
    Akik az esti tagozatot most kezdik el, tudniuk kell, hogy heti három napon lesznek órák, mindenki fog nyelvet is tanulni, és abból érettségizni is kell majd. Munka mellett, esetleg család, gyermekek mellett bizony a tanulás nem megy könnyen, de már oly sokaknak sikerült. Támogassák egymást, biztassák egymást, mert az csak úgy megy!
    Most pedig szokásainknak megfelelően az újakat, a mujkókat Janzsó Katalin, a Líceumi Ifjúsági Diákszövetség elnöke felveszi a Líceum diákjai és a Diákszövetség tagjai közé. Az ötödik évfolyamosokat Ugaros Virág 5/I.B, a kilencedik évfolyamosokat Homor Gábor 9/I.D osztályos tanítványunk képviseli.
- Végül azzal együtt, ami most bennünk van - szomorúsággal, hogy vége a nyárnak, örömmel, hogy újra együtt lehetünk, várakozással, hogy mi következik majd, izgalommal és kicsi félelemmel az újtól - nyissuk meg együtt a kapunyitás évét!

- Dr. Lampérth Gyula igazgató úr nevében, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) 2001/2002. tanévét, az iskola történetében a 445. esztendőt ünnepélyesen megnyitom - fejezte az ünnepi tanévnyitó beszédet a Líceum igazgató helyettese.



2001. augusztus 26., vasárnap 23:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület