CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Turcsán Miklós festő a Körmendi Galériában

A Körmendi Galériában augusztus 20-án megnyílt kiállítások közül a jobb oldali homlokzati földszinti termekben Turcsán Miklós jóvoltából egy különös harc tanúi lehetünk.


Szubjektív az érzés, és nehezen dokumentálható másképpen, mint con-sensussal, együttérzéssel. Vonalak és foltok, színek és árnyalatok vívnak a kereteken belül szabályos, sokszor vérre menő küzdelmet.


A végeredmény, a csata kimenetele adja a tartalmat, amit a legtöbb esetben enyhe gúnnyal szoktunk fogadni. Itt győzteseket és veszteseket hirdetnek a címek, bármennyire is fogalmiak, nem névreszólók vagy éppen meg merik nevezni a győztest.
Vannak persze - lényegesen kisebb számban - alkotások, ahol a vonal és folt csatáját maga a festő szabja meg: ezek talán az esetlenebbek, amelyek talán szájbarágósabbak a többinél.


Sokszor már a színminták vételezésénél eldől az alaphangulat, melyet a formába öntés csak egyik vagy másik irányba, mint a mérleg szárait, dönti az eszközök alkalmazása.
Még egy gondolat, egy érzés idekívánkozik: számomra ezek a csaták az alkotóban meglevő feszültségek és állandó küzdelmek kivetítései. Azért jók a képek, mert a nézőt "csak" tudósítják a harc állásáról, a csatázó felek veszteségeiről, de nem a gondolatot, nem az érzésvilág hasadt voltát akarják ráerőszakolni a tárlat látogatójára.


Személyes a harc, személyes a megfogalmazás, általános a tanulság, de nem mások vérét ontja a festő. Egyéni látásmód, kiforrott technika és egy megnyugvást nem találó feszültség.
Őszintén nem tudom, hogy személyes consensust kívánjak-e a festőnek, vagy sok ilyen küzdelmet még a néző javára. Hiszen a művész is ember, joga van a belső nyugalomhoz, a harmóniához.
- DI -



2001. augusztus 24., péntek 16:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület