CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Páneurópai Piknik '89
Kiállítás, koszorúzás, Európa-koncert

    1989. augusztus 19-e óta a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány szervezésében Sopron minden évben megemlékezik az európai átalakulások kezdetének erről az igen fontos eseményéről.
Az idei megemlékezések sorozata - a szintén évente megrendezett - emlékkiállítással kezdődött.
    A Pannonia Med Hotelben A megosztott és az egyesített Németország története című kiállítást a mödlareuthi német-német múzeum anyagából Arndt R. Schaffner múzeumigazgató állította össze és dr. Ing. Rainer Jork CDU-képviselő, a Bundestag tagja nyitotta meg.

    A megnyitón jelen volt Franz Kaiser, Türingia államtitkára, aki elmondta, hogy ott, ahonnan ő jött, a Sopron névnek igen jó csengése van, hiszen egy olyan várost jelent, amelynek polgárai sokat tettek azért, hogy a németországi változások megtörténhessenek.
    A fölszinti kiállítótérben elhelyezett táblákon a kettéosztott Németország keletkezésének tragikus története látható.
"Nem fogunk falat építeni" - jelentette ki Walter Ulbricht 1961. június 15-én, és ehhez képest az 1961. aug. 13-án felépült a Berlini Fal, amely a NSZEP teljes elszigetelésre irányuló politikájának csúcspontját jelentette.
Türingiában a Vasfüggöny 763 km hosszú volt. Az ÉK-bajorországi Hof-tól a Keleti tenger partján fekvő Priwall-ig húzódott Németország közepén az 1393 km hosszú belnémet határ. Nem csak a két német államot választotta ketté, hanem választóvonalat jelentett Európában a politikai, katonai, gazdasági és társadalmi rendszerek között.
Ez a határ tájegységeket, városokat, falvakat választott el egymástól 45 éven át, gazdasági regiókat, közlekedési utakat szelt ketté, családokat választott el egymástól, milliók életét befolyásolta.
Dr. Ing. Rainer Jork elmondta, hogy a kiállítást - amelyet Berlin után elsőnek Sopron közönsége láthat - emlékeztetőnek, gondolatébresztőnek szánták.
    Az igen gazdag képanyagot és tárgyi emlékeket felvonultató tárlat az utánunk jövő generációnak pedig szolgáljon tanulságul arra, hogy mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a jövőben semmilyen diktatúra ne jöhessen létre.
    "A kerítés, az akna, a tüskésdrót csak tárgyi emlékei a megosztottságnak, fontosabb feladat azonban azoknak a történelmi körülményeknek, politikai és gazdasági következményeknek a bemutatása, melyek hatással voltak az emberek életére a határ mentén" - olvasható az egyik kiállítási tablón.
    A dokumentum kiállítás - 763 km hosszú "Vasfüggöny" Türingiában, A határ keletkezésének története, Kitelepítés 1952 és 1961 között, Utasforgalom és határátkelők, Disszidálás és kiutazás, Hétköznapok a határon, A határ - mint múzeumi tárgy - szeptember 20-ig, naponta 9-17 óra között tekinthető meg a Pannónia Med Hotelben.

***

A Páneurópai Piknik évfordulóján tartott megemlékezés délután az áttörés helyszínén folytatódott, ahol Wilfried Gruber , a NSZK budapesti nagykövete, Franz Kaiser, Türingia államtitkára, dr. Ing. Rainer Jork CDU-képviselő, Stumpf István kancelláriaminiszter, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, Gimesi Szabolcs polgármester, Payer Erzsébet és Tengerdi Antal alpolgármesterek jelenlétében az 1989-es Páneurópai Piknik szervezői nevében Magas László köszöntötte a megjelenteket.

A '89-es Piknik eseményeit Torma Lajos és Filep Mária egykori szervezők idézték fel,

amelyet követően, a résztvevők megkoszorúzták az áttörés emlékére 1992-ben felállított kopjafát.
 


***

    A hagyományoknak megfelelően a fertőrákosi Barlangszínház volt a helyszíne az ötödik alkalommal megrendezett Európa-koncertnek.
    Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány nevében elmondta, hogy Sopron nemcsak a hűség városa, hanem amint az évszázadok alatt bebizonyosodott, Sopron egyben a szabadság városa is. A soproni történelmet végiggondolva, a soproniak nagy és sorsot formáló döntéseinek ismeretében - amikor Ottokár idejében 1276-ban szabad akaratukból a magyar király, vagy 1921-ben, amikor Magyarország mellett döntöttek - helye van az 1989-es augusztusi döntésnek, amikor az áttört határon menekülő kelet-németeket a soproniak segítették abban, hogy a szabadság útját válasszák.
    A világtörténelem sokszor befolyásolta az itt élők sorsát, alakította úgy azt, ahogyan azt ők maguk sohasem tették volna. Az 1989-es Páneurópai Piknik eseményeiben a soproniak alakították Európa és a világtörténelem sorsát. Becsüljük meg ezt az ünnepet, becsüljük meg a szabadságot! - zárta ünnepi köszöntőjét a szónok.
    Gimesi Szabolcs polgármester szintén Sopron sorsfordító történelmi eseményeit idézte, majd utalt arra, hogy 1989-ben a város polgárai a magyar függetlenség iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot. A Páneurópai Piknik kapcsán nem mártírokról, hanem ünnepről lehet beszélni. A határáttörés igazi értéke és rangja majd néhány évtized múltán fog igazán értékelhetővé válni, a mi feladatunk az, hogy ez kellő súllyal történjen, mint ahogyan az is felelősségünk, hogy egy újabb ezredforduló magyarsága úgy tekintsen vissza a mi időnkben történtekre, mint ahogyan mi tekintünk Szent István államára. Ehhez szükség van arra, hogy az egyes emberek személy szerint is hozzátegyék saját tettüket a magyarság fennmaradásához, amelyhez nemcsak nagy tettekre van szükség, hanem arra is, hogy mindenki szándéka és tehetsége szerint tegye a dolgát.

    A továbbiakban Wilfried Gruber, a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete köszöntötte a közönséget. Elmondta, hogy Németországban felejthetetlenek maradtak azok a képek, amelyek a soproni '89-es eseményekről számoltak be. Két aspektus határozza meg a Magyarországról alkotott pozitív képet. Az egyik annak köszönhető, amilyen mélyen a magyar népben a szabadság és az emberi jogok iránti elkötelezettség gyökerezik, valamint annak az irányultságnak, amely az európai keresztény, humanista és felvilágosodott hagyományok követését jelenti, nemcsak akadémikusi, hanem nagyon is gyakorlatias értelemben. Ez az elkötelezettség inspirálta a polgárokat a történelem kritikus pillanataiban. A németek számára mindig is felejthetetlen marad az, ahogyan a magyarok segítettek. A szabadság iráni elkötelezettség és a szolidaritás olyan értékek, amelyeknek mértékadóknak kell maradniuk - fejtette ki a nagykövet. A nagy változások óta eltelt több mint egy évtized országainkban talán nem váltotta be azokat az álmokat, amelyek akkoriban voltak. A politikai és gazdasági válság bizonyos kijózanodást okozott. A kiábrándulás ellenére is büszkék lehetünk azokra az európai változásokra, amelyeket a tizenkét évvel ezelőtti események elindítottak - vélte Wilfried Gruber, aki bizodalmát fejezte ki abban, hogy hamarosan a kibővült Európai Unió polgáraiként együtt tudnak majd - németek és magyarok - munkálkodni a szabadság eddig kivívott értékeinek megőrzésében.
    Stumpf István kancelláriaminiszter ünnepi beszédében többek között arról szólt, ahogyan kis események is írhatnak történelmet. A Páneurópai Piknik szervezői tettükkel adták a világ tudtára, hogy csak az erőszak drótozta össze a jaltai világ rendjét, az az erőszak, amelynek egyszer mindenképp véget kellett érnie. Amikor Európa jövőjéről közösen gondolkodunk, akkor újra tudatosítani kell, hogy a választás rajtunk áll, hogy megtartjuk-e a tizenkét évvel ezelőtt kiharcolt kezdeményezésünket az európai ház felépítésében.
    A kontinens újraegyesítésével - új utakkal, új célokkal - új korszak kezdődik az európai integráció történetében. El kell érnünk, hogy mindazok a közösségek, amelyeket az emberek hoztak létre, ne válasszanak el egymástól. Az érdekek kölcsönös egyeztetése alapján létre kell hozni a közösségek Európáját, amelyben földrészünk összes sokfélesége egységre talál.
Az ünnepi beszédeket követően a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar Alpaslan Ertüngealp vezényletével Bartók Béla Táncszvitjét, Szokolay Sándor I. Szimfóniáját és Kodály Zoltán Budavári Te Deum műveit adta elő.
A hangversenyen közreműködtek: Drucker Péter (tenor), Lehőcz Andrea (alt), Óhegyi Filoretti (szoprán), Ókovács Szilveszter (basszus), a Budapesti Kórus, karigazgató Antal Mátyás.

    A Páneurópai Piknik eseményeinek felidézése vasárnap a Pannónia Med Hotelben dr. Kárpáti György Páneurópai Piknik '89 című filmjének megtekintésével folytatódott.



2001. augusztus 19., vasárnap 16:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület