CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Égi keringő - Gyermekírók antológiája 2001

Hetedik alkalommal hirdette meg az Oladi Művelődési Központ Könyvtára és a Simon István utcai Általános Iskola  7-14 éves gyermekeknek szóló, József Attila mese-, vers- és novellaíró pályázatát. A felhívást követően, az idén 128 iskolából a 647 pályázó általános iskolás kisdiák minden eddiginél több, 806 pályaművét küldte el.
A pályázat kiírói és a hattagú zsűri antológiában jelentette meg a legjobbnak ítélt műveket.
Az Égi keringő című antológiában három soproni diák - Papp Mónika ( Szent István Római Katolikus Általános Iskola), Varga Julianna (Petőfi Sándor Általános Iskola) és Kátai Ildikó (Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium) - pályamunkái is olvashatók.

A szerkesztő, Pósfai János szerint az antológia olyan - irodalmunk zsenge hajtásainak nevezhető - írásokat tartalmaz, amelyek, a gyermeklélek rezdülései, élményviláguk fontos megnyilatkozásai.
Álom és valóság keveredik a művekben; visszatérő motívumként jelentkezik a gonosz legyőzése, megbüntetése; a ravaszság, a móka fontos építőeleme a gyermekek írásainak, akárcsak az állatok, az élővilág, a természet szeretete. A művek sugallata szerint azok alkotói sokkal inkább meghitt otthonra, nyugalomra vágynak, mintsem gazdagságra.
A zsűrinek nehéz dolga volt, amikor kiválasztotta azt a harmincnégy pályaművet, amelyet első, második és harmadik díjjal, illetve különdíjjal jutalmazott.
A soproni diákoknak, akiknek műveit a következőkben a Diákélet rovatunkban is közzétesszük, ezúton gratulálunk, és reméljük, hogy ezzel még több soproni kisdiák kap kedvet ahhoz, hogy az oladiak jövőre tervezett versenyén résztvegyen.
A pályázat idei résztvevőihez hasonlóan az írni, diákpályázatokon résztvenni, és természetesen olvasni vágyók minden segítséget megkapnak a soproni Kurucdombi Fiókkönyvtárban.



2001. jĂşlius 24., kedd 14:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület