CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kánikula

Amikor a hőmérő higanyszála már kora reggel ott tanyázik, ahol máskor a csúcson van. Amikor a redőnyöket lehúzzák, és alatta keskeny csíkot hagynak a gondos háziasszonyok az éltető fuvallatnak. Amikor a jégszekrényekbe kerül a máskor csak a csapból folyó víz.

Többgyermekes család kering kétségbeesve a tele parkoló körül, míg a férfi megkönyörül rajtuk, megáll, kiereszti az izzó kaszniból a család apraját, és magányosan "vadászik" üres parkoló után, hogy végre meglelve beálljon a többiekkel együtt az uszoda pénztára előtt kanyargó sorba. Sóhajt, fizet, és azt hiszi, túl van már a nehezén. Pedig még ezután jön a lángos, palacsinta, a fagyi, a nyafogás és a miegyéb.

Kánikula: kiürül a város, és akár a déli országokban, kényszer-szieszta kezdődik. Az üzletekben kóválygó eladókat a hőguta környékezi, és most értem meg a mediterráneum forróvérűségével olyan szöges ellentétben álló nap-közepi tétlenséget.

Úgy látszik, akik onnan hiányoznak, mind az országútra szabadultak. A sógorék már másfél hete megindultak, a németeket a múlt hétvégén érte el a pánik-szerű szabadságolás. Némelyek már nem bírják az araszolást, és egy árnyas alkalmi parkolóban iszogatnak, míg csak a balatoni műúton ma délelőtt hét balesetet számolhat meg az arra járó. Kezdve a harminc-résztvevős egymásbacsúszástól a biciklis fiatal srácig, aki biciklijéről került le akarata ellenére, arca darabokban és vérzik. Körülötte tömeg, már többen telefonáltak mobilon: "jönnek már a mentők" mondják, s közben mindenki érzi, addig is kellene tenni valamit. Csak éppen az a fránya elsősegélyoktatás-anyag nem tolul senki emlékezetébe. Hiába, meleg van.

Kánikula: mi annak idején úgy definiáltuk a nagy Micsurin után, amikor a fák futnak a kutyákhoz és nem a kutyák a fákhoz. Tény, hogy a kutyusok megkeresik a ház leghűvösebb pontját. Nem bíznak a ventillátorban, óvatosan kerülgetik a "műszél-hozót", és távolabb húzódnak.

Kánikula: már a nagy vizek is kicsik, legfeljebb a beleáramló embertömeg duzzasztja a Balatont és a Fertőt. Ha így megy tovább, lehet, hogy mi láttuk utoljára a vizek csodálatos csillogását, a vízi délibábot, a megkettőzött világot, mely most, ilyen melegben egyedül is sok. Jó fél méter, ha nem több, hiányzik belőlük, miközben a Déli sarkról újabb jéghegyek válnak le. Ha egy tündér felkapná és ide tenné apadó vizeinkbe! Igen, talán ott lenne most jó!

Nekünk viszont most ez adatott és az ígéret: holnaptól talán más idő lesz. Akkor majd felébredünk napszúrásos lázálmunkból, és talán nem látjuk olyan visszataszítónak a barna bőrt, amit sokan annyi szenvedés árán szereztek kis országunkban és környékén.
- DI -



2001. július 16., hétfő 16:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület