CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az Esterházy kastély hajdani lovardájának átalakítása

Diplomafeladatom az Esterházy kastély hajdani lovardájának (jelenleg a Fertődi Konzervüzem épületének) aukciós, ill. kereskedelmi házzá való átalakítása volt.
A rekonstrukcióra és újrahasznosításra váró műemlék sorsa évek óta sok fejtörést okoz a fertődi önkormányzatnak, hiszen nehéz olyan funkciót találni az épületnek, amely filozófiájában nem idegen az Esterházy hagyományoktól, ugyanakkor mai szemmel nézve is friss építészeti programot képvisel. A XVIII. században Fertőd a hazai kulturális élet egyik központja volt. A kastélyban a híres Esterházy-képgyűjtemény /50000 metszet, 3500 rajz, több, mint ezer festmény/ mellett számos műalkotás kapott helyet, melyek nagy része sajnos napjainkra eltűnt vagy elpusztult. Ami megmaradt, az a kastély szellemisége, hogy a művészetet ápolni és támogatni érdemes.

Napjainkban a galériák és aukciósházak vették át a hajdani mecénások szerepét. Ezek az intézmények teremtik meg az alkotók, műgyűjtők és a művészet iránt érdeklődők közötti kapcsolatot. Az aukciósházak jelentős szerepet töltenek be a kulturális életben, hiszen a művészeti árverések mellett történeti kutatással és restaurálással is foglalkoznak. Az aukciósházak kiállításai és rendezvényei egyre több hazai és külföldi látogatót vonzanak. A rangos eseményeknek pedig méltó helyszíne lehet a kastély volt lovardája.
A terv legfontosabb újdonsága a régi szerkezetek meghagyása mellett egy új funkciójú egység kialakítása volt, modern építészeti megoldások segítségével. Az újítást az épület belső terében létrejövő épületmag jelenti, mely funkciójában és tömegében külön egységet alkot. Az eredeti épület szabálytalanságait kihasználandó a belső tömb látványosan el lett forgatva, így egy olyan körfolyosórendszer jött létre, amely perspektivikus játékával teszi izgalmassá a teret. Az eredeti és az új épületrész felett húzódó hófehér lapos tető az a kapocs, amely megteremti az egységet. A belső terekben fontos szerepet kap a megvilágítás, a természetes és mesterséges fények játéka. A födém alatt körbefutó üvegfelületen beáramló fény, lebegő, könnyed érzést vált ki. A tervezett szerkezetek visszafogottságát a tiszta tömegű, egyszerű díszítésű késő barokk épület puritánsága sugallta. Az aukciós ház eleganciáját a fehér és az arany szín kombinációja adja, melyben az Esterházy kastély dísztermeinek színvilága köszön vissza. Az épületegyüttes magában ötvözi a pihenésre, vásárlásra és művelődésre vágyók igényeit.

Az épület jelenleg újrahasznosításra vár. Kérdéses, hogy mekkora összeg jut az állami támogatásból az épületrekonstrukciós munkálatokra. Hiszen a kiváló helyrajzi és szerkezeti adottságokkal rendelkező épület rengeteg lehetőséget rejt magában. Az évek óta halmozódó terveken túl megérett az idő a cselekvésre.

Juronits Kinga



2001. július 02., hétfő 20:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület