CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A kábítószerről szűkebb hazánkban

Amikor még fiatal koromban a soproni vár bástyái és merevítő betonfalai között feltűntek az első szipózók, akik tántorogva távoztak a tett színhelyéről, ott hányadékot és egyéb ürülékeket hagyva maguk után, noha még javában a szocializmusnak nevezett rendszerben éltünk, senki számára nem lehetett kétséges, hogy a jelenség megjelent nálunk is.
Az országhatár közelsége csak az egyik tényező, mely mint lehetőség, a fiatalok számára kínálta magát, a kipróbálást. Nyílt titok, hogy a diszkók környékén ma is bármilyen típusú kábítószerhez hozzá lehet jutni. Nyílt titok, hogy egész iskolai osztályok, közösségben kerültek közvetlen kapcsolatba a veszélyes szerekhez. Ez előbb-utóbb csak pénz kérdésévé vált. Az ország maga pedig - minden harsogó reklám ellenére - megfelelő háttér nélkül csaknem tehetetlen a kábítószer-problémával szemben. Hatósági szinten még csak működik a dolog (szállítmány-elfogások, daeler-csoportok lefülelése), de a betegség kezelésére szinte nem áll rendelkezésre intézmény, gyermekintézmény pedig egyáltalán nem. A diagnózist kimondani sem merő orvosokkal, elmeosztályok letompított, és önmaguknak is teher gondozottjaival találkozik legfeljebb az aggódó hozzátartozó, aki éppen a tehetetlenségéből jön rá: a dolog nem is olyan egyszerű.
Sokak véleményével ellentétben az elvonás és az elvonási tünetek mérséklése sem fogja megoldani a problémát, ugyanis a betegnek van egy környezete, mely valamilyen módon kínálja a szereket, "demokratikus többségben" ismeri el a problémák ilyetén megoldását. Egy önmagában egyházi szervezet, mely a legtöbb esetben szabad kiscsoportként vagy ambulanciaként működik, csak azok számára jelenthet megoldást, akiknél éppen a meglevő elvi háttér hiánya a fő kiváltó ok. Ennek alkalomszerű megerősítése önmagában nem véd meg a visszaeséstől.
Ma már a statisztikai adatok világosan jelzik, hogy a visszaesés a hagyományosan vagy ambulánsként kezelt kábítószereseknél ijesztően magas. Még azt sem mondhatjuk, hogy a kezelés ineffektív, hatástalan, de amikor ugyanaz az ember ugyanabban a környezetben ismét szembesül a számára megoldhatatlan problémákkal, szinte menthetetlenül megjelenik a relapszus, a visszatérés a "problémamegoldás" ezen sajátos lehetőségéhez.
Mi lehet a megoldás? Magam sok hónapnyi utánjárás után is csak egy megoldást ismerek, mely komplex, teljes összetételében kezeli a problémát. A módszer nem különleges, de a visszaesések kis aránya itt bíztat a legjobb eshetőséggel. Egy egyházi alapon működő szervezetről van szó, ahol először is nagy távolságra viszik a pácienst, mind a szűk, mind a tágabb környezet számára szinte elérhetetlenül. Itt történik meg munkaterápia és a gondolkodás formálása, az elvek kialakítása mellett az elvonás, mégpedig olyan környezetben, ahol másoknál - pl. a csoport vezetőjénél, aki maga is ebből a rabságból szabadult, meglátja a sanszot, a lehetőséget a páciens. Átalakulásával és javulásával kerül mind közelebb fizikai értelemben is a szülői házhoz (még mindig külföldön), hogy aztán vagy visszatérjen, most már gondolkodásban átalakulva, tisztán, előzetes környezetfelmérés és tanácsadás után, vagy maga is éppen ebbe a munkába kapcsolódjon be.
Az állam, miközben jelentős anyagi erőfeszítéseket tesz, mégis ott tudja a legtöbbet tenni a fiatalokért, ahol jelentősebb szociális munkával felméri a veszélyeztetettek körét, azokat gondozza, velük együtt oldja meg problémáikat, és megelőzi a társadalmon belül bármely szellemi gettó kialakulását, mely csoport újratermeli magát. Ez önmagában nem anyagi lehetőség függvénye. Ehhez van szükség szemlélet-változásra, ugyanis az állam mi (is) vagyunk, akik valamilyen módon felelünk környezetünkért.
Azért is, hogy megelőzzük a bajt, de azért is, hogy a bajba jutott, sokszor saját akarata ellenére is, segítséget kaphasson.
- DI -



2001. július 01., vasárnap 13:20


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület