CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Négy év robot a vörös pokolban

    A Hillebrand Nyomda Kft. Kiadásában jelent meg Torma István Négy év robot a vörös pokolban című emlékirata. A könyvet sajtó alá rendezte Bencze Bernadett.
    A könyvbemutatót a soproni Perkovátz-házban a szerző, a kiadó és a szerkesztő jelenlétében tartották, ahol Hillebrand Imre a kiadó nevében elhangzott köszöntőjében elmondta, hogy ez az első kiadvány, amely a Hillebrand Nyomda kiadásában jelenik meg

Hillebrand Imre köszönti a megjelenteket

    Az 1945 májusában hadifogságba került egykori hadifogoly visszaemlékezéseit leíró könyvet Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke mutatta be.
    Ivanics Ferenc szólt arról, hogy a könyvben leírtak miként erősítik meg azt a gondolatot, hogy kötelességünk a kommunizmus által hihetetlenül nagy számban elveszettekről való megemlékezés. Ez az egyik oka annak, hogy a rendszerváltás óta először a kommunizmus áldozatainak emléknapjaként tarthatjuk számon február 25-ét.
    A kommunizmus háromféleképpen gyötörte a magyar embert: gyötörte az országot, amelyben élt és amelyet tönkretett, az ember testét, amikor elvette az életét, és a lelkét, mert még ma is sok ember a lelkén hordja azokat a sebeket, amelyeket azon a könyörtelen rendszer ütött.
    A kommunizmus és a nácizmus - a huszadik század két nagy gyötrelme - között nem sok különbség van - mondta Ivanics Ferenc.

A szerző: Torma István

    Mostanra, a szabadság választása után tizenegy évvel, már eljutott oda az ország, hogy egyre nyíltabban és őszintébben tud beszélni a sebekről, a fájdalmakról.
    Ennek egyik példája az ez alkalommal bemutatott könyv, amely egy olyan embernek a történetét meséli el, aki olyan helyzetben tudott ember maradni, amelyben ez volt a legnehezebb.
    A könyvet elolvasva egyszerű leírással találkozik az olvasó, amelyben nincsenek bonyolult körmondatok, a történet a maga időrendiségében jelenik meg, a szerző egyszerűen a valóságot írja le.
    A szovjet táborokban közel hétszázezer magyar ember szenvedett, közülük háromszázezer nem tért vissza. Őnekik is emléket állít ez a könyv.
    Kétezer-nyolcszáz elhurcoltból négyszázan jöttek haza. A ma 80 éves Torma Istvánt a szenvedések alatt olyan lelki erő tartotta meg és hozta haza, amilyen keveseknek adatik meg; ez a leki erő az, amely ma is mosolygóssá teszi a szerzőt, ennek révén a könyv emlékeket, tapasztalatokat közöl anélkül, hogy vádirat lenne.
    Fontos ez a nehéz pillanatokat megörökítő könyv a mai - a szabadságot igen hamar megszokó - és igen gyorsan felejtő nemzedéknek, amely dokumentum és egyben figyelmeztető jel is.
    Dokumentálja mindazt, amit az ember képest volt elkövetni, és figyelmeztet arra, miként lehet megmaradni - minden körülmény ellenére - embernek.



2001. június 08., péntek 21:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület