CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Volt-e már pünkösdöd?

ApCsel 2,1-11 Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket. Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, az ég alatt minden népből. Amikor ez a zúgás támadt, nagy tömeg verődött össze. Nagy volt a megdöbbenés, mert mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek. Nagy meglepetésükben csodálkozva kérdezgették: „Hát nem mind galileaiak, akik ott beszélnek? Hogyan hallja hát őket mindegyikünk a saját anyanyelvén? Mi pártusok, médek, elamiták és Mezopotámiának, Júdeának, Kappadóciának, Pontusznak, Ázsiának, Frigiának, Pamfiliának, Egyiptomnak és Líbia Cirene körüli részének lakói, a Rómából való zarándokok, zsidók és prozeliták, krétaiak és arabok: halljuk, hogy a mi nyelvünkön hirdetik Isten nagy tetteit.”

Pünkösd napján az olvasmány szövegét az Apostolok Cselekedeteiből vesszük, ahol a nap történését és az első nyelvcsodát találjuk.
Pünkösd - mindenki pünkösdje - nem felejthető esemény. Számos kegyes és hihető magyarázat született mindazok számára, akik a lélekben megerősítés szentségéből, liturgiájából csak a püspöki süvegre, a tömött és levegőtlen templomra, a teljes létszámban kivonuló rokonságra és az ajándékra (nem tudom, ma mi a divat, annak idején karóra volt) emlékeznek.
Ma, amikor a történelmi egyházak minden igyekezetükkel a konfirmálásra, ill. a bérmálásra felkészülés tudatos momentumait igyekeznek erősíteni, már sokan vannak, akik nehezen tudják elfogadni azt, hogy a Szentlélek tüze valami langy kovászként erjedez bennünk. Az Egyház klerikusainak nevével is "fémjelzett" megújulási mozgalmak tagjai igencsak az elsőhöz hasonló ünnepet élnek át, a Lélek szólásra, tanúságtételre szólítja őket.
Sopronban a Szentlélek Szemináriumokon immár több százan éltek át hasonló, el nem felejthető ünnepet, országszerte több ezren fedezik fel a kereszténységben az öröm vallását. Csak most tárják fel a történészek, hogy igenis végig követhető a lángnyelves pünkösd vonulata az egyháztörténetben. Mindig is voltak, akik napra pontosan meg tudták nevezni, hogy történt velük valami, ami örömet, megerősödést, mások felé fordulást, a vallásos élet tartalmi megújhodását hozta magával.
Volt-e neked, kedves olvasó, ilyen napod? Dereng-e benned valami, hogy egyszer felfedezted, tovább már nem lehet olyan közönyben, langy melegben tovább téblábolni? Ha igen, lehet, hogy akkor volt a te pünkösdöd.
Azt ugyanis már régóta hangoztatják sokan, hogy csak az üres edényt lehet megtölteni. Ki kell tehát valamiképpen ürülni ahhoz, hogy a várt Lélek az apostolokhoz hasonlóan betöltsön. Ők Krisztus ígéretére bízták magukat, és várták a Lélek eljöttét. A Lélek vár, és közben halkan, de hatásosan működik. Minden hitbeli működésünk a Lélek ösztönzésére, Krisztuson keresztül jut el az Atyához.
A harmadik Isteni Személy nélkül "vérszegény" a hitünk. Erőtlen, könnyen elhajlítható. Szépemlékű hálaadások, életfordító beszédek bevezető énekében hívtuk annak idején a Lelket. Mintha ma ez is újraéledne, ha kicsit bátortalanul, ha csak időnként is, de felhangzik. Erőt gyűjtő indulások, az üres edények szerény, de bátran hangzó éneke ez, mely nem marad megválaszolatlan.
- DI -



2001. június 01., péntek 16:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület