CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A 44. Soproni Ünnepi Hetek programjairól május 28-án tartott sajtótájékoztatón Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója bevezetőjében két fontos hírre hívta fel a figyelmet.

Az egyik: a Soproni Ünnepi Hetek történetében először támogatja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a fertőrákosi Barlangszínházat, és ezzel alanyiságot nyert az országos fesztiválok sorában a fertőrákosi Barlangszínház önálló produkcióként való megjelenése. Horváth Zoltánné elmondta, nagyon fontos lépésnek tartja, hogy több éves próbálkozás után idén sikerült önálló támogatást szerezni a fertőrákosi Barlangszínház és a Soproni Ünnepi Hetek produkcióira. Arra ígéretet kapott a Pro Kultúra Kht., hogy a következő években még erőteljesebb anyagi támogatásban részesülnek, amelyet a fertőrákosi Barlangszínház felújítására, valamint anyagi eszközökre fordíthatnak majd. Ezzel tulajdonképpen a Soproni Ünnepi Hetek programján belül a fertőrákosi Barlangszínház produkciói megújításának szab irányt a Kulturális Tárca. A kulturális igazgató szerint ez azt jelenti, hogy a Petőfi Színház falai közül kilépve 2002-ben a fertőrákosi Barlangszínházban saját produkciókat kell saját társulattal létrehozni.

A másik érdekesség az, hogy a régió kiemelt rendezvénye lett a Soproni Ünnepi Hetek, amely ebben az évben nyerte el ezt az alanyiságot. A címet három évre nyerte el a rendezvény a Regionális Idegenforgalmi Bizottság és a Turizmus Rt. döntése alapján, ezáltal a Soproni Ünnepi Hetek elismert rendezvénye lett a régiónak és az országnak.

Rátérve a Soproni Ünnepi Hetek programjaira Horváth Zoltánné elmondta, hogy idén is nagy hangsúlyt fektettek a fertőrákosi Barlangszínház produkcióira, ahol változatos programot kínálnak. 2000 decemberében sikerült külföldre kiajánlani a programokat. Nagy az érdeklődés a rendezvények iránt. Nagyon érdekes operaelőadással szerepel a Kassai Opera, színvonalas produkciót előállító társulat, egy fiatal rendezőnő által megálmodott Bohémélet-et láthat a közönség. A Győri Nemzeti Színház Othelló előadásának itt lesz a premierje. A könnyebb műfaj kedvelői a Hotel-Menthol és a Denevér előadásokat láthatják.

Világsztárokat is láthatunk, hallhatunk a Soproni Ünnepi Hetek programjain. Horváth Zoltánné két előadásra hívta fel a figyelmet. Fellép Boban Markovic és együttese, illetve megvalósul egy évek óta dédelgetett álom: a Filharmóniával közös szervezésben hallhatjuk a moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusának hangversenyét.

A Bányászati Múzeum udvara idén is zenélő udvarként működik, és nyári színházi előadásoknak ad helyet.

A szabadtéri programok közt ismét lesz kirakodóvásár a Fő téren, kézműves játszóház, tűzugrás a Deák téren. Egy szépséghibája van a Soproni Ünnepi Hetek rendezvényeinek: elmarad a Csodabogár Fesztivál. A társszervező Kas Színház idén nem rendelkezik elegendő pályázati forrással a megrendezéshez.

A városban működő kiemelkedő művészeti csoportok is lehetőséget kapnak a fellépésre Sopronból elszármazott fiatal művészekkel együtt.

A Soproni Ünnepi Hetek kísérőrendezvényei közé tartozik a Nemzetközi Kórusfesztivál, a Nemzetközi Fúvósfesztivál közös rendezésben az Ifjúsági Fúvószenekarral, a sportrendezvények, kiállítások és a XIII. Érembiennálé a Lábasházban.

A Régizenei Napok tizenhét éve beágyazódva a Soproni Ünnepi Hetek programjába idén is nagyon színvonalas hangversenyekkel jelentkezik, ezekhez kurzusok is párosulnak világhírű professzorokkal, s egy barokk táncházzal zárnak.

Új helyszínként, színfoltként jelent meg az Ameli étterem, ahol a soproni borosgazdákat és borokat bemutató Ponzichter Napokat tartanak.

A szervezők remélik, hogy idén is színvonalas programokat tudnak biztosítani a soproni és az idelátogató közönségnek, ahol mindenki megtalálja majd a számára megfelelő szórakozási lehetőséget.

sztoth
 
 



2001. május 31., csütörtök 00:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület