CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

 Hősök Napja - Emlékmű-avatás az evangélikus temetőben

Kettőszáznegyvennyolc személy nyugszik abban a soproni evangélikus temetőben található tömegsírban, amelybe 1947. május 12-én, Sopron különböző helyeiről exhumált, többféle nemzetiségű és vallású áldozatot temettek el. A soproni evangélikus gyülekezet felügyelője, Kebelei Ferenc az evangélikus templom bejáratánál található, második világháború áldozatainak emléket állító tábla készítésekor végzett levéltári kutatásai során bukkant a tömegsír meglétére utaló feljegyzésre.

A hősökre és áldozatokra, azokra, akik közénk tartoztak, akik közöttünk éltek, és akik értünk is életüket adták, ötven éven keresztül nem lehetett emlékezni. A tömegsír helyét is - az addigi szemétdomb eltávolítása után - nagyon sokáig csak egy kis táblás kereszt jelezte.

Május utolsó vasárnapján, a Hősök Vasárnapján emlékművet avattak Sopronban a kegyelettel emlékezők.

"Ne féjetek azoktól, akik megölik a testet de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket meg a testet is a pokolba taszíthatja" - hangzott az Ige Máté Evangéliumából az emlékező ökumenikus istentiszteleten. - Jóvátehetetlen mulasztást próbálunk pótolni. Mulasztás, amellyel tele van életünk. Mert mulasztás a hallgatás, még ha ránk kényszerített is, amely szerint bűnös nép vagyunk, jobb, ha hallgatunk, nincsenek hősi halottaink, halottaink sincsenek. Évtizedekig nem voltak halottaink, akik a hazát védték, sem halottak, akiket egy eltévedt golyó ölt meg, sem halottak, akiket elhurcoltak, és már olyanok sem voltak, akik csak éltek és emlékeztek. A halottak emlékét tisztelet illeti, és kétszeres kegyelet jár azoknak, akiket az erőszak ölt meg.
Az az igazi bűn, ha a testet és a lelket megölik, mert ezért pusztulhatnak el ártatlanok. A golyó nem ölheti meg a lelket, de a nemzet- és Isten-ellenes hatalom karmai között - ott, ahol csak az erősebb igazsága érvényesül - elpusztul a lélek is. Azok a legveszélyesebb eszmék, amelyeknél az eszme fontosabb az embernél.
Ezektől menekülni kell, az egyetlen igaz megmaradás útján, amely a háborúsággal összeegyezhetetlen - hangzott az evangéliumi üzenet.

A pusztítás borzalmában a tehetetlenség a legszörnyűbb, amikor nem számít a tehetség, a tudás, a becsület, mert a pusztítás nem válogat - mondta avató beszédében Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Sopronnak is kijutott abból az értelmetlen pusztításból, amely e tehetetlenség-érzést szüli. Nekünk, emlékezőknek, össze kell gyűjtenünk minden erőnket ahhoz, hogy optimistán a jövő felé nézhessünk. Minden ilyen emlékezés lehetőséget ad az élőknek arra, hogy a múltat tisztelve az életet óvják.  Az emlékezés erőt is ad - arra, hogy ne történhessen meg mindaz, ami korábban megtörtént: az értelmetlen pusztítás. Hőseink életük árán teremtették meg annak lehetőségét, hogy ma mi Magyarországot a jövő nemzedékének építhessük.
Dr. Józan Tibor, a Rotary Club soros elnöke emlékező beszédében utalt arra, hogy mulasztást teszünk jóvá ezzel a síremlékkel. Az igazságot, a jót, a köz javát kereső tagtársai közös akaratából a tavalyi október 23-i sétájuk bevételét ajánlották fel ennek a síremléknek a létrehozatalára.
Torokszorító, szép ünnepeink egyike a Hősök Napja, amikor egy pillanatra megállva visszatekintünk, és emlékezünk mindazokra, akiket elveszítettünk, akik a mi hőseink - mondta Tengerdi Antal alpolgármester. A második világháborúban elesettek emlékműve előtt így kell gondolnunk arra az 1200 soproni tüzérre, akik életüket áldozták a hazáért, idéznünk kell 1921-et, amikor Sopron magyarságáért áldozták életüket fiatalok. Legyen ez az alkalom a holocaust, az 1956-os forradalom és a kommunizmus áldozataira való emlékezés alkalma is.
A 248 áldozat közül negyvenegyet sikerült azonosítani: Tonnes Rezső (45), Fodor János (46), Cseh ferenc, Hosszú Elekné, Hosszú Mária, Pető sándor, Sárváry János, Horváth Klára, dr. Aszlányi Andor (59), Grasl József (61), Zenger Károly, Edőcs Mihály, Akszimov Alekszej, Szekfű János, Bodnár Béla, Kovács József, Molnár József, özv. Postl Rezsőné, Jurás János, Szabó Rozália, Wildhofer József, Zügn Lajos (73), Rosenmayer Károlyné, Horváth Imre, Molnár Ferencné, Juhász Mária, Ostermann Anna (45), Németh Jenő, Szabó János, Haruska Frigyes, Ráner Imre, Bierbaum Gotlieb, Vida Cecília, Zakariás Andor, Gimes Jánosné, Nagy Imre, Enyedi árpádné, (49), Gallevits Frigyes, Nachlich János, Jurás Lajos, Wildhofer Gusztáv.
"Az igazság felmagasztalja a nemzetet, a bűn pedig gyalázatára van a népeknek" - olvasható az Ige immár gránitba vésetten, az emlékművön, amelyet a tisztelet és a kegyelet emelt az áldozatok emlékére.



2001. május 28., hétfő 10:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület