CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy kalendárium margójára

Vígné Kovács Margit - akinek neve jelzi a Panoráma Rádiót, a Nyugati Kaput és a TIT-et - a felelős kiadója a Soproni Kalendárium 2001 című kiadványnak.
A kiadványt sok minden jellemzi, ezek közül, minden konkrét megnevezés nélkül, néhány dolog leírásra kívánkozik.
Maga a Hillebrand Nyomda gondos nyomásában készült kis alakú könyv a századfoduló és századelő hagyományait eleveníti fel, mikor is a hasonló típusú könyvekből mindenki asztalán a petróleumlámpa mellett ott hevert egy-egy ronggyá olvasott példány, nem lehetett eleget nyomni belőle. Azóta már közkinccsé vált az irodalom - a Bibliával együtt -, majd egyelőre győztes konkurencia támadt a médiában sok formában, legutoljára a szappanoperák divatjában. Nem tudom, hány példány kel el ebből az Önkormányzat által is támogatott kiadványból, azt pedig végképp nem tudom megmondani, hogy hanyad részét fogják és hányan elolvasni.

A kiadvány második-harmadik átlapozásra világos szerkesztési elveket tükröz. A tartalom 3 fő csoportja a naptár, a híres és elismert művészek alkotásai (írások, illusztrációk) és a Nyugati Kapuban már megjelent, részben kibővített írások. Ezt egészítik ki a tudnivalók (Önkormányzat és bizottságainak összetétele, díjnyertes és híres emberek, portréval vagy anélkül, "kis színes" hírcsoport a szecesszió stílusában, valamint soproni szerzők ismertetői és irodalmi jellegű írásai.)
Egy pillanatig sem lehet kétséges, hogy (ha akar), mindenki talál benne elolvasnivalót.
Néhány - természetesen szubjektív - megjegyzés az elolvasottak kapcsán:
A kiadvány millenneumi. Talán ennek a következménye az egész kötetet átlengő, kötelező "kincstári optimizmus", mely a valóság ismeretében nem biztos, hogy reális. Megszólal benne mindenki, "akinek illik". Egyetlen ember maradt ki belőle a megszólalás jogától megfosztottan: a soproni átlagpolgár.
Már a naptár részben feltűnik, de lehetetlenül sok helyen jelzőhalmozó mondatok késztetik szellemi birkózásra az olvasót. Juhász Ferenc, a "Babonák napja..." írója büszke lehetne, ha el tudná olvasni, és meg is értené... Mint egy parttalanul ömlő szabadvers, hullámzik az írás. A végén már nem tudom, mi volt az elején. Jó-jó, nem kell időjárás-előrejelzés, de ez azért legalábbis a filoszok másik, önző véglete!
Egy-egy ív korrektúrája elmaradt, és ott több helyesírási hiba fordul elő, a többi mentes ezektől.
A legszubjektívebb nyilván a portrék megítélése: minden esetben korrektek az adatok, de amikor az emberről szól, többször elárulja magát a szerző: nem ismerte, vagy csak felületesen az interjú-alanyt. Néhány kiváló írás, "levél" így is belekerült a kalendáriumba, sokszor az interjúalany jóvoltából, aki szabatos kifejezésmódjával (és, ha jól ismerem, a szöveg korrektúrájával) nem hagyott kétséget személyét illetően.
Mondom, merkantilista jóslásba nem bocsátkoznék. Különösen egy olyan mű esetén, mely a letűnt korok műfaját eleveníti fel. Lehet vitatkozni, hogy egy "évkönyv" aposztrofálás nem illett volna-e jobban az elmúlt év eseményeit is szubjektívan felsoroló füzethez. A napi sajtó és a könyvtár, a CD-n megjelentethető újságévfolyamok korában az ilyen emlékezések anakronisztikusnak tűnnek.
Ha a kalendárium stílusában szeretném befejezni az ismertetőt, akkor azt mondanám egy legalább négysoros, többszörösen összetett, öt-hat jelzős mondatban: "Sopron legalább annyira a jövő, mint a múlt városa"! Ezen pedig el lehet rágódni!
- DI -



2001. május 18., péntek 21:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület