CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Érettségizünk

Ma megkezdődött az érettségi írásbeli része.
A rádiók már a kezdetkor bemondták az irodalmi érettségi tételeinek címét. A kommentátor valószínűsítette, hogy legtöbben Babits M. Esti kérdés című versének elemző bemutatását fogják választani.
Feleségemmel a konyhában hallgatjuk a címeket, és próbáljuk beleélni magunkat a most szenvedő, izzadó érett-jelöltek helyzetébe. Nem hiszem, hogy bármelyik tétel kidolgozása (szöveggyűjtemény használható!) probléma lenne számunkra. Miután a két szélső tételt, a természet mint téma... ill. a konfliktusok a Bánk Bán-ban témakörét rövidre zárjuk, próbáljuk feleveníteni Babits költeményét - szöveggyűjtemény nélkül.
Eszünkbe jut az egymondatos vers, eszünkbe jut a világot átfogó látomásos körkép, és beugrik az alapkérdés, az élet fogantatása, valamint az elmúlás, a ciklikus változás csodálatos megfogalmazása.
Arra gondolunk, hogy '89-ben ezek a gyerekek 6 évesek voltak. Mennyire van öszehasonlítási alapjuk, mennyire tudatosult bennük, hogy vannak kikerülhetetlen alapkérdések? Mennyire mosta el ezeket az őket körülvevő konzumvilág? Mennyire képesek a magukénak vallani Babits gondolatait? Lesz-e olyan, aki éppen most fedezi fel, verejtékezés közben, hogy minek, miért is élünk?
Tudnak-e ezek a gyerekek azonosulni az élet teljes átfogására irányuló költemény soraival?
Ajándék tulajdonképpen ez a cím, mely messze túlmutat az előttük fekvő papíroson, betölti az emberek nagy részét, szétárad a Földön. Íme, ki lehet röpülni az írásbeli termének zárt ablakain... Nem gátolhatja őket semmi, a gondolat szabadon szárnyal, az egy, ami megmarad nekünk, bármily embertelen, stílusosan "nem humán" körülmények között.
Végül előveszem a polcról Babits kötetét, és miközben feleségem a krumplit pucolja, jól-rosszul felolvasom az Esti kérdést. Az artikulációm sem méltó a szöveghez, a hangsúlyokkal is baj van, mégis újra megpendül bennem a lehajló fűszál hasonlata.
Vége a felolvasásnak, hallgatunk. Majd szinte egyszerre szólalunk meg. Mindketten annak örülünk, hogy van erőnk újra elővenni a szép forrását. Érdekel, hogy ne mondjam, "feldob" a szellemi kihívás, eltölt talán az az érzés, amit Babits ki akart provokálni.
Örülünk, hogy a magunk számára megválaszoltuk már a kérdést, mi ketten, közösen és azonos módon. Halkan azért fohászkodom, hogy a mai "vizsgán", a felelet megadása sikerüljön - ott belül is - minden e témát választó fiatalnak. De nem állok meg itt. Hálával gondolok arra, hogy az érdeklődés, a tudatosítás igénye most is itt munkál bennem, hogy "úgy" nem öregedtem meg, hiszen mikor is volt már az a bizonyos régi érettségi?
- DI -



2001. május 14., hétfő 13:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület