CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hatás - ellenhatás

Nemrég a televízióban karikás ostort láttam. A nagy durrogtatások nem Magyarországon, hanem tőlünk nyugatra zajlottak. Kicsik és nagyok gyakoroltak a hegygerincen, jól-rosszul mutatták be a "magyar specialitást".
Gyermekkorom jutott az eszembe, amikor magunk fontuk a zsebpénzen vásárolt bőrszíjakat, szereztünk karikákat, tettünk a végére sudarat, szedtük szét kóccá a vastag spárga szövetét az utolsó szakaszon.
Fenn a Kurucdombon hely volt elég, szüleink csak arra kértek, hogy egymás szemét lehetőleg ne vájjuk ki. "Avatott", faluról beköltözött barátaink tanítottak meg az ostor kezelésére, és bár soha nem értük el mesterségbeli tudásban az oktatóinkat, azért csak durrogott, sziszegett körülöttünk az ostor. Mindig egy kétirányú mozgás találkozásakor keletkezett a hang. A karikás szerszám odafelé igencsak csípett, majd amikor visszarántottuk, megindult a fonáson egy ellentétes irányú hullám, hogy a kóchoz érve azt visszacsapja.
Hatás - ellenhatás.

Az Amerikai Orvosszövetség magyarra fordított lapját bújom, és megakad a szemem egy címen, mely a kegyes halál, az aktív euthanázia statisztikai feldolgozása - a betegek és az ápolóik szemszögéből, az ő véleményüket tükrözve a számok százalékos varázsában.
Hollandiáról tudtam mint az egyik legszabadosabb államról, kissé meglep Ausztrália, csodálkozom az egyik amerikai tagállamon. A betegek 60%-a helyesli az elvet, de csak 10%-a gondol rá komolyan, még kevesebben, csak néhányan veszik igénybe.
Eddig a hatás, most pedig a lelki karikásostor visszahatása, az ellenhatás következik. Minden harmincadik beteg fél, hogy akarata ellenére aktív euthanáziában "részesül", és minden tizenötödik ápoló fél attól, hgy a háta mögött "teszi hidegre" egy másik egészségügyi a betegét.
Sokan figyelmeztettek az elvi alapállás hiánya mellett már arra, hogy a palackból kieresztett szellem nem fog visszamenni, nem hittek nekik. Pedig mi már gyermekkorunkban tudtuk, hogy a nekieresztett ostort csak úgy lehet visszafogni, ha elindítunk egy ellentétes mozgást. Egy ostornál talán nem olyan nehéz a dolog. Itt azonban ápolásra kényszerültekről és ápolóikról van szó, akik csak jobban ismerik az egészségügyben dolgozókat, mint akik a dugót kihúzták ama palackból, hogy az az egy kívánság teljesüljön!
- DI -



2001. május 11., péntek 19:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület