CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Németh László a tanítvány szemével

    A nagy író születésének évszázados jubileumán a tanár-diák kapcsolat több, mint fél évszázadnyi szivárványívére tekintek vissza. Sötét színben játszik az alja: háború utáni nehéz évek sötétlenek elém. Annál szebb a felső ív rózsaszíne: szép diákkor, benne tanáraink arca. A lemarkánsabb köztük Németh tanár úré, Laci bácsié.

A Nagybányán 1901. április 18-án született Németh László a vásárhelyi presbitérium meghívására lett tanára a Bethlen Gábor Református Gimnáziumnak. Tanári zsenialitásánál csak a szerénysége volt nagyobb. Órái rendkívül érdekesek, lenyűgözők voltak. Noha irodalmat tanított nekünk, az érintett korszak minden jellemzőjére kitért, történelmére, találmányaira, szociológiájára.
    A háború utáni évben nem nyílt meg a leánygimnázium, így velünk tanultak a lányok is. A nagy létszám ellenére bámulatosan ismert bennünket, ismerte körülményeinket Németh tanár úr. Feleltetésnél tán még jobban izgult, mint a delikvens. Szívesebben íratott házi dolgozatokat. Mi, az irodalomban jártasabbak, olykor engedünk a lányok kérésének dolgozatírásban. Ezt sokszor leleplezte tanár úr.
    A következő évben a lánygimnáziumban is folyhatott a tanítás. A lányok is ragaszkodtak a tanár úrhoz, mi fiúk is megszerettük. Lovagiasak akartunk lenni: megfogadtunk egy ismerős fiákerest, aki délelőttönként - egyik szünetben - elhozta a lányoktól a mi gimnáziumunkba. Később szerényen elhárította ilyen irányú lovagiasságunkat - mondván, az a kis séta jólesik neki.
    Szívesen beszélt a reformációról, különösen annak irodalmi vonatkozásairól. Büszkén ismertette Károli Gáspár fordításában az első magyar Bibliát, nagyrabecsülte Szenczi Molnár Albert zsoltárait. Meghatottan beszélt a nehézsorsú imádságos nagyasszonyról, Árva Bethlen Katáról, de a XVI. század protestáns koráról is igen komoly értékelést adott. A jobbért és nemesebbért küzdő lélek erkölcsi hitelével kritizálta a XVII. századi maradiságot a papságnál, amikor az eklézsia-követésre ítélt erdélyi nyomdászról, Misztótfalusi Kis Miklósról tartott irodalomórát.
    Kissé zárkózott egyénisége ezeken az órákon megnyílt, átmelegedett. Ugyanezt éreztem, amikor sétára mentünk vele a vásárhelyi utcákon. Igazi tanáregyéniségéből csak úgy sugárzott a hatalmas tárgyi tudás.
    Mire érettségire készültünk, tanár és diákok között tisztelő barátság fejlődött ki. Mi lettünk - fiúk és lányok - a "drága jó nyolcadik", amint írásaiból utólag megtudtuk. Egyik érettségi találkozóra hívó levelemre küldött válaszában így írt: "Tán egy osztályom se vett körül akkora szeretettel, mint a Maguké..."
    Barátságunk később is megmaradt. Meglátogattuk Sajkódon feleségemmel, majd vásárhelyi tartózkodása idején parókiánkra is eljött. Ő annak örült, hogy nemcsak a tanítványa, de családja is az eklézsiában szolgál, én pedig azért voltam boldog, mert elmélyült benne az istenhit és az egyház nagyrabecsülése.
    Hiszem, hogy amikor - nem sok idő múlva - elszólította őt Isten, békességgel tért Őhozzá az örökkévalóságba. A nagyszerű tanár emléke fényesen él tanítványaiban, bennem is.

 id. Kádár Ferenc
(www.reflap.hu)
 
 



2001. május 05., szombat 15:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület