CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Nagy Imre István: Tájak és virágok

Nagy Imre István Sopron Plaza Galériában május elsején nyílt kiállítását Sz. Nagy Sándor festőművész-restaurátor, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke nyitotta meg.

A megnyitó beszédből a jelenlévők megtudták, hogy az 1949-ben Fertőrákoson született Nagy Imre István, akinek tanárai Roisz Vilmos és Szarka Árpád voltak, 1995 után kapcsolódott komolyabban a képzőművészeti és alkotói tevékenységhez; tagja a Soproni Képzőművészeti Társaságnak, amelynek minden belföldi és külföldi kiállításán részt vesz.
Jelen cikknek nyilván nem (első sorban) a megnyitó beszédről kellene szólnia, sokkal inkább a kiállításon látható képekről. Ennek ellenére kénytelen vagyok a megnyitó beszédre hivatkozni, illetve abból idézni. Egyrészt azért, mert az abban elhangzottakat olyan festőművész mondta, akiről szakmai felkészültsége révén joggal feltételezhetjük, hogy megállapításaiban képes reális átfogó képet adni a társaságbeli tagtársának műveiről, másrészt azért, mert néha a megnyitó beszédet hallgató szemlélőnek támad olyan szokatlan érzése, hogy nem egészen az, amit hall és az, amit lát.
"Témái: a nyitott széles táj, váltakozó évszakokban, színes gyümölcsök gusztusos tálalásban, de egyszerű megoldással, és virágképek. A képek felületi megmunkálása, fakturális megjelenítése pasztózus, mondhatnám helyenként zamatos. A festő nagyon ügyes, kísérletező munkája során sok új fogásra jött rá, melyeket munkáiban nagyszerűen kamatoztatott" - hangzik el a megnyitó beszédben, és talán valamivel több, mint a szubjektív véleményalkotásból származó véleménykülönbség, hogy az aprólékos munkával megfestett - "mesebeli" tájak, gyümölcsök és virágok - láttán és az elhangzottak hallatán a kreativitás mélységéről és hatóköreiről kezd el gondolkozni a szemlélő.
Azt, hogy miről ismerszik meg az inventív, esetleg innovatív jelleget hordozó alkotás, talán még igen, ám a kreativitás felsőfokát: a gyökeresen újat teremtőt, amely során az alkotó a mű alkotóelemeit teljesen új összefüggésekbe illeszti, legyünk őszinték, senki sem itt fogja keresni.
Arra viszont már választ kaphat a plaza-látogató, hogy mi az, ami az expresszív alkotóképességet a produktívtól megkülönbözteti.
A hely szelleméhez és hagyományaihoz ragaszkodó kiállítás elsődleges célja, hogy a látogató (és vásárló) elégedetten távozzon. A látogató (és vásárló) pedig akkor elégedett, ha azt találta meg a tárlaton, amit keresett, és ez esetben a szervezők is biztosítják, hogy mindig sokan legyenek elégedettek.



2001. május 04., péntek 23:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület