CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A hegyre épült város és annak kulcsa

A kisebb települések templomait, a funkciójukban erőd-templomokat, a kolostorokat messzenéző dombokra, a havas lejtőket is szemmel tartó hegyekre építették elődeink. Amennyire ezek a támadások veszedelmét és következményeit nagy áron viselték, úgy nem tett bennük kárt az elemek játéka, nem borította el őket az ár.
Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. (Mt 5.14-15)
A látogató látómezejébe minden valamirevaló helyen először belépő templomok még a hitetlenek számára is koncentráltan hordozzák az elmúlt évezredek történeti-szellemi változásait, tégláról téglára, kőről kőre. Berendezése és a múltbeli javítások miatt megjelenése a legtöbbször egyiknek sem maradt változatlan.
Jeles művészettörténészünk szájából "egyenesben" hallottam: "Ha belépek egy román vagy gótikus templomba, és annak belsejében barokk oltárokat találok, tudom, hogy Közép-Európában vagyok." Ilyenfajta koncentrált történelmi tanúság szemlélése (is) a cél, amikor templomokat látogatunk idegenben, egy-egy sírkertben, dombon, hegyen, falak mögött, kolostorok közelében.
Ismert tény, hogy mind nyugaton, mind keleten az egyház létszáma nem növekszik jelentősen, a klerikusnak készülők pedig már nem tudják pótolni a halálozás okozta személyi veszteségeket. Fura és már nem szokatlan dolog, amikor a látogató egyáltalán nem, vagy csak jelentős belépti díj fizetésével tud megtekinteni egy-egy műemlék templomot. Nincs ugyanis, aki felügyelje, nincs mögötte jövedelem, amelyből fenn lehessen tartani.
Mielőtt azonban pálcát törnénk bárki feje felett, gondoljunk arra, hogy mennyit romlott a közbiztonság mindenütt. Nincs biztonságban a vallásos ember táskája és a műemlék szobor vagy festmény sem a templomban.
Olvastam magyarul a "sajnálatos templomi lopásokról" és németül a "bestális lopásokról", melyek mindezen furcsaságot (templom és templomrész bezárását, biztonsági intézkedéseket, a toronyba szerelt vijjogó riasztó felszerelését) kikényszerítik.
Az értékért valakinek felelnie kell! A kényszer szülte helyzet fokozása az, ha belépti díjat fizettetnek, közben megtiltják a fotózást (nem a kép birtoklása, hanem a copyright jelent problémát), és pásztázó sugarak kereszttüzében mint birkát terelik a turistát teremről teremre, minden egyes helyszínen a létszámot ellenőrizve. Ez kimondva-kimondatlanul annyit jelent, hogy a hívők nem tudják eltartani egyházukat, nem tudják fenntartani annak ingatlan vagyonát, nem pótolják azon birtokok jövedelmét, amelyből az született, sőt felügyeletét sem. A fogadó fél pedig bizalmatlan, és a feltűnőség határáig feszíti a helyzetet.
A demokratizmus itt is érvényes: nincs különbség aközött, aki adójának két százalékát felajánlja és egyházi adót fizet, és aközött, aki burkolt vagy nyílt konfrontációként jelenik meg a szellem harci síkján.
Éppen ezért öröm, ha ennek a gyakorlatnak valamilyen töréséről, ha a hegyre épített befogadó és hordozó ház engedékenységéről tudok beszámolni. Nem itthon történt, hogy két hegyen is úgy jutottam be a templomokba, hogy a kezembe nyomtak egy-egy kulcsot: nyissa ki, és ha végzett, hozza vissza! Két szélső korosztály, két, egymástól messze fekvő helyen adta bizonyságát a bizalomnak, mely egy felesleges kálváriától, frusztrációtól és indulattól mentett meg.
Nem értéktelen apróságokról van szó (pl. egyikben gótikus szentségház arany monstranciával), de legalább ekkora az értéke a bizalomnak, mely hosszú távon - remélem - megtermi a gyümölcsét. Fényt közvetít ugyanis ez a magatartás egy olyan sötét világban, ahol nem elegendő a külső elegáns megjelenés, ahol nem elég a puszta, unalmas jelenlét, hanem ahol sugározni kell. Szóval valami olyat tenni, amiért az egészet megnevezték, építették.
Ez a két hegy pedig bennem meg nem szűnő fény forrása. Biztosan léteznek mások is, völgyben is, dombon is! Így, ha a névtelenségben maradva is. (Nehogy mások kifosszák!)
- DI -



2001. április 30., hétfő 09:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület