CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A megfelelő közelségben

Jn 21.1-19 Jézus újra megjelent a tanítványoknak, ezúttal Tibériás tavánál. Így jelent meg nekik: Együtt volt Simon Péter, Tamás, melléknevén Didimusz, továbbá a galileai Kánából való Natanael, Zebedeus fiai, s még két másik tanítvány. Simon Péter így szólt hozzájuk: „Megyek halászni.” „Veled tartunk” - felelték. Kimentek és bárkába szálltak. De akkor éjszaka nem fogtak semmit. Amikor megvirradt, Jézus ott állt a parton. De a tanítványok nem ismerték fel, hogy Jézus az. Jézus megszólította őket: „Fiaim, nincs valami ennivalótok?” „Nincs” - felelték. Erre azt mondta nekik: „Vessétek ki a bárka jobb oldalán a hálót, s ott majd találtok.” Kivetették a hálót, s alig bírták visszahúzni a tömérdek haltól. Erre az a tanítvány, akit Jézus kedvelt, így szólt Péterhez: „Az Úr az!” Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét - mert neki volt vetkőzve -, és beugrott a vízbe. A többi tanítvány követte a bárkával. A hallal teli hálót is maguk után húzták. Nem voltak messze a parttól, csak mintegy kétszáz könyöknyire. Amikor partot értek, izzó parazsat láttak s rajta halat, mellette meg kenyeret. Jézus szólt nekik: „Hozzatok a halból, amit most fogtatok.” Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely tele volt nagy hallal, szám szerint százötvenhárommal, s bár ennyi volt benne, nem szakadt el a háló. Jézus hívta őket: „Gyertek, egyetek!” A tanítványok közül senki sem merte megkérdezni: „Ki vagy?” - hiszen tudták, hogy az Úr az. Jézus odajött, fogta a kenyeret, s adott nekik. Ugyanígy halat is. Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent nekik. Miután ettek, Jézus megkérdezte Simon Pétertől: „Simon, János fia, jobban szeretsz engem, mint ezek?” „Igen, Uram - felelte -, tudod, hogy szeretlek.” Erre így szólt hozzá: „Legeltesd bárányaimat!” Aztán másodszor is megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz engem?” „Igen, Uram - válaszolta -, tudod, hogy szeretlek.” Erre azt mondta neki: „Legeltesd juhaimat!” Majd harmadszor is megkérdezte tőle: „Simon, János fia, szeretsz?” Péter elszomorodott, hogy harmadszor is megkérdezte: „Szeretsz engem?” S így válaszolt: „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek.” Jézus ismét azt mondta: „Legeltesd juhaimat!” „Bizony, bizony, mondom neked: Amikor fiatal voltál, felövezted magad, s oda mentél, ahova akartál. De ha majd megöregszel, kiterjeszted karod, s más fog felövezni, aztán oda visz, ahova nem akarod.” E szavakkal jelezte, hogy milyen halállal dicsőíti majd meg Istent. Majd hozzátette: „Kövess engem!”

Az első és az utolsó mondat között mérhetetlen a távolság. Ez az űr akkor keletkezett, amikor Jézus meghalt, a tanítványok féltek, bezárkóztak, sőt valószínű, hogy mindent otthagyva visszatértek korábbi munkájukhoz. Mintha mi se történt volna!
"Megyek halászni!" - kezdődik a történet. "Kövess engem!" - végződik.
Szokták mondani, ha valaki valamihez-valakihez közel kerül, és valamiért csalódik, még messzebb kerül, mint amennyire kezdetben volt. Péter tesz valamit, építi az életét tovább, de ott, ahol abbahagyta, és a többiek követik.
Kimentek halászni, és semmit sem fogtak. Már kezdődött így egy történet, és megismétlődik abban is, hogy csodálatos fogást eredményez az Úrnak, az ismeretlennek való engedelmesség. A felszólító nem ismerős, csak az eredmény. "Ex juvantibus" mondja az orvos, amikor utólag, mert valamilyen ismert gyógymód következtében megtörtént a gyógyulás, állítja fel a valószínű diagnózist. Itt is valami ilyesmi történt. Felismerték Krisztust, de a csodálatos halfogás miatt. Ekkor történik a személyes, egyénre lebontott felismerés: "Az Úr az!" Ő tette ezt, már más testben, már nehezebben felismerhető alakban.
Másfelé fordul a figyelem, hiszen a parton már sült hal várja őket. Jézus - az idegen - nem az ő "nagy fogásukra" pályázik. Nincs rá szüksége, sőt Ő kínálja meg őket. Következik a bűn megvallása és megbocsátása: a háromszori tagadás, háromszori megvallás. Ha eddig nem sejtette volna Péter, kivel áll szemben, most biztosan megtudja, hiszen az árulás és a felismerés csak kettőjük, az Úr és az ő titka.
Jézus pedig megbocsát, de akkor is végig kell járni az utat, amit kijelölt számára. Ez pedig az Ő követése. Ki ne ismerne magára a történetben, annak világos és sötét oldalaival együtt? A megkeresésre, majd a hűtlen elhagyásra, hogy egyszer már végleges következményekkel járjon a találkozás: A saját út felcserélése az Úttal, az igazságunk felcserélése az Igazsággal és kis, "maszek" életünk felcserélése az Élettel.
- DI -



2001. április 27., péntek 18:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület