CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Műhelymunkák a Toronygalériában
A Roth Gyula Vizuális Szakkör bemutatkozása

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium Vizuális Körének kiállítása nyílt március 28-án a Szent György utcai Torony Galériában.

Félreértés ne essék, a kiállításon nem művészi alkotásokat látnak. A többnyire középiskolás diákok a több éve folyó műhelymunka terméseit szeretnék ezúttal a városnak megmutatni.
Az 1993-ban alakult szakkört - Mende Zsolt kiválása után - 1996-tól Magyar Mónika és Szőcs Géza grafikusművész vezeti.
A meghívón felsorolt tizenhat fiatal jó kis csapatot alkot. Nem csak a Roth Gyula Szakközépiskola diákjai találnak itt elfoglaltságot, mert a szakkör nyitott: járnak ide a Berzsenyi Líceumból, a Széchenyiből és a Vas'Villából a diákok, meg olyanok is a városból, akik munka mellett kedvtelésből foglalkoznak a rajzolással.

A rajzkör elsődleges profilja a stúdiumrajzolás. A stabil alapokra helyezett rajztudás kialakítása fontos, de természetesen ez nem jelenti a kreativitás teljes kizárását. A szervezők arra törekednek, hogy a foglalkozások alatt egy egészséges műhely-szellem alakuljon ki, amely lehetőséget teremt beszélgetésre, művészeti folyóiratok, kiállítási katalógusok lapozgatására.
A műhelymunka - irányított tevékenység - tudatosan felépített program szerint folyik, úgy, hogy a szakkör vezetői megpróbálnak mindig személyre szabott feladatokat adni, és akinél szükséges, a hibákat egyénileg korrigálni.
A műhelymunka szerves része és velejárója a műhelyben kialakult légkör, amelyben maga a csapat, a baráti légkör, az együttlét, a gondolatok közös megfogalmazása, kérdések közös megválaszolása, vagy egyszerűen csak az együttlét a fontos.
A kiállítás megrendezése szintén része volt a tanulási folyamatnak, a kör tagjai szembesülhettek a kiállításrendezés mikéntjével a koncepciótól a kivitelezésig. Ugyanakkor az egymás munkái számbavételének és megismerésének is alkalmat adó kiállítás lehetőséget teremtett az ifjaknak arra, hogy a nyilvánosság előtti megmutatkozást is megtanulják vállalni, a figyelmes szemlélő pedig - mint minden műhelybe való betekintéskor - a tevékenység részesévé válik.

A kiállított munkák mögött természetesen felfedezhetők a szakkör vezetői, akik - azzal együtt, hogy jelenleg a feladatok nagyobb részét Magyar Mónika vállalja és végzi - egymást e tevékenységben is jól kiegészítik.
A szakkör, amely a Torony Galéria alatti műhelyben hétfőn és kedden 18 órakor kezdődik, minden rajzolni és jó hangulatú műhelymunkára vágyó soproni fiatal előtt nyitva áll.
A Baranyai Gábor, Gaál Ibolya, Hargitai Zsófia, Hípság Zsuzsa, Jurák Gábor, Lakatos Péter, Lőrincz Eszter, Kiss Andrea, Kővári Anna, Nagy Ákos, Saródi Balázs, Vida Sándor, Zilai Tibor műhelymunkáiból álló kiállítás április 11-ig , naponta 10 és 17 óra között várja a látogatókat.



2001. április 01., vasárnap 18:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület