CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szabó Béla kiállítása az Erdélyi Házban

A közismerten termékeny, erdélyi származású, több éve Sopronban élő művész  évi rendszerességgel mutatja be alkotásait soproni közönségnek. Kiállítását a hagyományoknak megfelelően ezúttal is Eszik Alajos főiskolai tanár nyitotta meg, aki
utalt arra, hogy Szabó Béla munkásságát figyelemmel követve szemtanúi lehetünk egy igen magas színvonalú életmű folyamatos építésének, kiteljesedésének.
Szabó Bélát mindig is foglalkoztatta a tér, és annak - különböző halmazállapotú vagy lényegű - elemeinek  térbeli elhelyezkedése.

Képein egymást metsző, fedő vonalak és síkok tágítják ki a képsíkot úgy, hogy egymás lététől függően határozzák azt meg. Kölcsönhatásukban - a vonalak és színek ritmikus diszkontinuitásában - felfedezhető az egység. Az az egység, amely a művész rendteremtésének köszönhetően a képfelület erői kiegyenlítődésének eredménye.
És mindennek ellentéteként az elemek összetartó erőinek szétfeszítése szintén művészi küzdelmek tárgyát képezi Szabó Béla alkotásain.
Alkotásainak másik csoportja azok a szintén a konstruktivizmus szellemét közvetítők, amelyek ugyanakkor anyagelvűek. Jellemző a képek tárgyiassága: élettelen tárgyak, fahasábok, kövek, lapok - három dimenzióban létező képalkotó elemek - egymással kölcsönviszonyban illeszkednek a tér - művész által meghatározott - rendjébe.
A művész a több irányba tartó síkok és vonalak egymástól való függőségében rejlő kölcsönhatás összetartó erőinek nagy ismerője és ábrázolója.
Szabó Béla mestere ugyanakkor a transzparencia megteremtésének, amely az ő képei esetében többet jelent az egyszerű optikai tulajdonságnál. Ezzel az eszközzel az alkotó a tér rendjét változtatja meg.
A művészre mindig is jellemző volt a színekkel való bátor kísérletezés. Ezúttal a már megszokott, fénnyel telített alkotásokon - fény a fényben ábrázolásán - kívül megjelentek a  már-már frivol színekkel megkomponált képek.
Szokatlan, ám művészi megfogalmazásában a többi alkotással egységességet mutató a tabula rasa-ként újragondolt minimal-alkotás (Fehér tér), amely az összes többi kép igen igényes művészi kivitelezése és megküzdött harmóniái mellett ezúttal inkább kísérletnek hat.
De azért nézzük meg magunknak az említett "fehér képet", mert Szabó Béla eddigi pályáját - kísérletező kedvét - ismerve, természetesen az sem lehetetlen, hogy egy új, önmaga által kijelölt - és az eredményeit mindenképp meghozó - kísérletsorozat kezdetének lehetünk tanúi.
Szabó Béla kiállítása megtekinthető április 6-ig munkanapokon 10 és 15 óra között a Fövényverem u. 15. szám alatti Erdélyi Házban.

 té



2001. március 19., hétfő 23:42


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület