CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Borkultúra a Nyugat-Magyarországi Egyetemen

Az új egyetemi félévben megkezdődött a Soproni Bor Útja Közösségi Gasztronómiai és Agrármarketing Program keretében
szervezett "A Borkultúra alapjai" című tárgy oktatása a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának harmadik évfolyamán.
A választható tárgy a negyed évfolyamosok körében is nagy érdeklődésre talált, az előzetesen elvégzett és feldolgozott felmérés tanúsága szerint. Az egyetem oktatói a tárgy folytatásának érdekében azt mégis a harmadik évfolyamon indították útjára.  Remélhetőleg a későbbiekben a negyed évfolyamos tanrendbe is bekerül.
Az oktatás gyakorlati és szakmai megalapozottságát - amit Keglovich István egyetemi tanársegéd, a tárgy felelőse  is többízben hangsúlyozott - bizonyítandó, rögtön az első találkozás során rövid kirándulást tettek a borászat és a gasztronómia egy jelentős és érdekes eseményére.
Március 22-én a misefai regionális borversenyt követően a csermajori Újhelyi Imre Tejipari Szakközépiskola adott otthont a sajtok versengésének, valamint a sajtok és borok párosító minősítésének, amelyet a tárgy hallgatói nagy érdeklődéssel néztek végig.
A szakmai támogatók közül a Vinex Kft. képviseletében Sárosi Miklós úr ismertette meg az egyetemistákat a kóstolás mesterfogásaival, a fehér, vörös és rosé borok betegségeivel, jellemzőivel és gasztronómiai alkalmazásukkal. Az egyetemisták 1997-es évjáratú Soproni Kékfrankos Rosé, Cabernet Sauvignon, Kékfrakos és 1995-ös évjáratú Armada nevű kékfrankos borokat kóstoltak, melyek mindegyike arany-, illetve ezüstérmes lett a borok versenyében.
A hivatalos párosítás mellett a tantárgy résztvevői saját ízlésük alapján a profiktól eltérő eredményt hirdettek. A kirándulás során a folytatást körvonalazó, több kreatív ötlet született.
Az előadások kéthetente kerülnek megtartásra a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán, remélhetőleg egyre nagyobb látogatottsággal.

 Németh György Valentin
  IV. kgh  



2001. március 14., szerda 22:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület