CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  


Házi feladat különböző módokon

Első módozat: Web-módra
Először is győződjünk meg róla, hogy a szóbanforgó utazási célpont létezik. A keresőknél világ, világrész, ország, város útvonalon haladunk, ameddig el nem érjük álmaink városát. Ott aztán vagy van valami, vagy az "under construction" felirat fogad. A gyanús elemeket többször is ellenőrizzük le: léteznek-e egyáltalán, van-e tévéjük, van-e röviditaluk a bárban, swimming pool-juk, egyszóval valami olyasmi, amiért egyáltalán érdemes hátsó felünket felemelni a fotelból. Az olyan szavakkal, mint Európa, Magyarország, Budapest vagy Bukarest bánjunk óvatosan, mert nem sok jót jelentenek. Jobb, ha a kis országok teljes történelmét amúgy gyökeresen, tetőtől talpig vagy három képernyőnyi népszerűsítő szövegen át "tökéletesen megismerjük", egy-két dollárért már az ismeret tényéről bizonyítvány is beszerezhető. Majd egyeztessünk az utazási irodával, mi fér bele abba a money-ba az igényeinkből, amit erre a dologra szántunk: közben ügyvédünket megbízzuk, hogy az utazáshoz hasonló összeg erejéig to look for, hogy az iroda létezik-e, van-e history-ja, és úgy általában, megbízható-e? In hungarian: hazaérünk-e, ha már egyszer elindulunk.
Ezután töltsük fel a bankkártyánkat, kattintsunk rá a web-oldal megfelelő pontjára, és szerezzünk be vagy húsz kilónyi map-et, füzeteket és souvenirt (hamis gyöngyöt, üveggolyót, mini használt something-eket), melyekkel majd az ott élő népekkel kereskedni fogunk. Kössük meg nagyobb összegre az életbiztosításunkat, írjunk új végrendeletet, majd telefonáljunk taxiért. Ne kössük le a visszautat a repülőtérről, mert történhet akármi! Ezeknél a vad népeknél semmi nem meglepetés. Legjobb, ha van air-condition, mert akkor ugyan kár kilépni az ötcsillagos szálloda kapuján! Nosztalgia-utaknál találkozás szükséges with Mari nénivel, messziről, akáclombos kis village megtekintése VIP limuzinból, aztán sipirc vissza to hotel.
Második módozat: a tökéletesített hazai változat
Vegyük elő a térképet! Amennyiben nincs tömegiszonyunk, és már bebizonyítottuk, hogy túlélési technikánk hazánkfiai körében is működik, megedzettük magunkat a szociális otthonok lakóinak korosztályában az ürítés gyakoriságában és szokásrendjében, akkor társasutat válasszunk. Nézzük meg, mi az , amit a többiek kárára meg lehet valósítani; hol kell megállásra bírnunk a társaságot, hogy meg is láthassuk, amiért elindultunk! Valahol - nem túl gyakran - el is ájulhatunk: félszemmel ilyenkor is lehet fényképezni. Nagyon fontos részlet az idegenvezető várható személyének megismerése, majd betörés a lakásába, szóba elegyedés a már tőle megszenvedett volt utazókkal, hogy megtudjuk, kivel és milyen szerződése van. Így elkerülhetjük a homokos (értsd meleg vagy transzvesztita) bárokat, hátha nem érdekel, és esetleg néhány múzeumba is eljuthatunk. Talán nem kell a vadlovakat végiglovagolnunk, ill. tevegelnünk, de néhány műemlékkel többet láthatunk. Persze, ezek csak olyan egyéni különcségek, de ki tudja, hátha van ilyen is. Biztosítás, végrendelet - mint előbb. Először az ügyvédet ellenőrizzük, csak aztán kontrolláltassuk vele az utazási irodát.
Ha mindazzal a toleranciával, merészséggel vagy készpénzzel nem rendelkezünk, ami a társasúthoz szükségeltetik, akkor
Egyénileg, családdal utazunk
Ilyenkor fontos az itíner, amit a minden számítógépes boltban beszerezhető útvonaltervező CD elkészít nekünk. Igyekezzünk olyat szerezni, amin azok az utak vannak rajta és azok rajta vannak, amelyek a valóságban is léteznek! Végső kilométerszámolás következik, majd az eredményt beszorozzuk a kocsi fogyasztásával, és máris gondoskodhatunk pót-benzineskannákról, hogy kevesebb valuta fogyjon. Szállás megbízható ismerősöktől, többször is lelevelezve, majd meglepetésszerűen rácsöngetve a szobatulajdonosra, hogy még félretette-e pont azt a szobát, mondjuk 30000-rel kevesebbért? Filmek, szalámi és italok, amennyit a kocsi elbír, minden más nyugodtan itthon maradhat. Korábban mindig, ma csak a régi keleti kocsikkal útnak indulóknak maradt a szokásos kocsi-pótalkatrész csomag. Ma már jobb a kocsit átnézetni, a szervizelt nyugati kocsival pedig minden extra nélkül el lehet indulni. Legfeljebb történik valami.
Útközben az utak számainak merev figyelése, mitfahrer többszöri lebaltázása, mert eltérített a jó úttól, fordulás, kerülő, de azért a legtöbbször odaérünk, ha még megvan a kocsink. Vigyázzunk! Ahol sok a magyar beszéd, nem túl célszerű leparkolni.
Persze, így is adódhatnak különbségek: kinek melyek a szempontjai? Egy bizonyos idő után már csak a saját meglátás és nézőszög alapján készült, célzott fényképek kerülnek a laborba, és kimaradnak a "Manci ez előtt a micsoda előtt, Manci ott alkuszik a bundára, Józsi a templom lépcsőjén eszi a szalámit" típusú felvételek. Vannak, akik csak az emlékeikben bíznak. Lehet, hogy igazuk van, mert ott a legtöbb dolog megszépül.
Talán itt, ennél a gondolatnál találkoznak a keep smiling és a volt szocialista típusú utazások. Mindkettőt emberek szervezik, bonyolítják, többnyire embernek nevezhető lények veszik is igénybe, bár erről a szolgáltatónak és a vendéglátónak sokszor más a véleménye. Persze a dolog vica versa is elsülhet, hiszen megismerni és megismertetni egyaránt inkább a pénzt hajtó kultúrához is, mint a turistát hajtó pénzes utaztatóhoz, mint érdekeltséghez tartozik.
- DI -



2001. február 21., szerda 18:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület