CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

AMI-re lehetőséget adhat egy kiállítóterem

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének a Lackner K. u. 7.sz alatt nyílott meg február 15-én az új galériája. A kiállítótermet a MNKÖM politikai államtitkára, Várhegyi Attila nyitotta meg a Magyar Televízió Soproni Stúdiójának vezetője és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete vezetőjének bevezetője után. A kötelező kincstári optimizmusban egymáson túllicitáló érdekeltek után a szimpatikusan egyszerű politikai államtitkár rövid megnyitó beszéde következett. Mondandójának alapgondolata volt, hogy az MTV mindig a kultúra, a művészet támogatójaként lépett fel, és remélhetően anyagi problémáinak rendeződése után is az lesz (a "zászlóshajó" kifejezés talán kicsit túlzás egy, a kereskedelmi tv-k és a Duna TV között hányódó ladikra). Örömét fejezte ki, hogy most már csak 5:2-re állunk vesztésre Ausztriával szemben - Makovecz Imrét idézte a szükségek felmérésében - az építészetet oktató iskolák arányában. A Soproni Stúdiót ebben a tekintetben is példának hozta fel, majd némi nehézség után a gyűrött csomagolópapírba burkolt címtábláról (hiszen a csomagolástechnika is alkalmazott művészet) lehántotta, majd szégyenlős mozdulattal a hóna alá gyűrte a papírt.

Tény, hogy egy művészetet oktató intézet nehezen képzelhető el a közönséggel való közösség nélkül. Az alkalomszerű bemutatkozások (és vizsgák) eddig a Festőterem (nem túl zsúfolt) programjába illeszkedtek. Most lehet, hogy az új galéria helyszínként változtat valamit az eddig megszokotton. Lehet, hogy a Stúdiónak a tény, hogy kulturált rajzokkal (mint pl. a poloska alakjára mintázott motor) lesz tele a folyosója ablakainak köze, előnyös. A jó negyven méteres "lófuttatót" azonban galériának nevezni, hogy az alkalmi hasonlatnál maradjunk, olyan, mint Józsi bácsinak, az utolsó fuvarosnak gebéjét versenylónak minősíteni (és még el is várni tőle, hogy nyerjen a derby-n). A nagy számban megjelentek azonban ugyancsak példaértékűen, egymás között találgatták, hogy hol is az igazi galéria, mígnem kiderült az igazság, és a megnyitók személye egyszerűen elállta a ki-be forgalom lehetőségét.
Ha a terem megnyitása másra nem is szolgálna, talán akkor is indokolt lehetne egy egyetemi szintű intézet részére többszöri kiállítási lehetőséget teremteni. Feltételezve természetesen, hogy az Egyetem költségvetésébe épül bele a központi alapból a fenntartás, esetleg szponzorokkal együtt, és nem a hitelből élő és finanszírozott város vesz magára újabb terheket (legutóbb a TESCO üzletház építése és a körforgalmi útterhek híre állította égnek a polgárok haját). Ugyancsak remélhető, hogy nemcsak egyoldalú lesz a kapcsolat: adódik lehetőség bemutatni nemcsak azt, amit a szociálisan rászoruló közösség feladat gyanánt hárít át a gyakorló szintű, ellenőrzött tervezőkre, hanem amit a visszairányuló vélemény, Sopron polgárainak, a Sopronban élőknek véleménye is - hagyományőrzésében, látásmódjában - gyakorol hatásként, megszívlelhető és beépíthető tanácsként majd az ifjú és képzett titánokra.
Ez azonban nyilván csak a folyosó egyik funkciója, hiszen a közintézmény tartozik azzal is a köznek, hogy közművelődési feladatokat is ellásson: általános szemlélet-formálást, történeti és jelenkori témában, népfőiskolai szintű előadásokat és nemzetközi szintű kiállítóknak az oktatási programba bevett munkáit is ehelyütt tárhatja a polgárok és tanítványok elé. Csak ez a komplex kihasználás fogja mindannyiunk javára kamatoztatni a hely adta, nagyon korlátozott lehetőségeket.
- DI -



2001. február 15., csütörtök 18:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület