CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Hat egyházközség templomának rövid története

Pókakeresztur

Dombok és erdők koszorúzta keskeny völgyben fekszik a Maros jobb partján Pókakeresztur. A polgári közösség keletkezésének ideje ismeretlen, de feltevések alapján megállapítható, hogy a római települések előtti időkben is mint lakott terület szerepelhetett. Bizonyíték erre nézve az, hogy a Fazakas patakból őskori edények töredéke mellett, mamut és ősmedve csont- és fogmaradványai közösen kerülnek elő.
Pókakeresztur a nevét, a hagyomány szerint, középkori keresztes lovagoktól nyerte, neve a reformáció előtti időkből ered.

Az eredetileg katolikus templom és egyházközség az erdélyi reformáció  terjedése alkalmával már református gyülekezetté lett. Régi gótstílű templomának kis hajója erre a bizonyíték, melynek északi oldalában elfalazva megvan még a régi sekrestyébe nyíló, terméskőből kifaragott kőajtó. A templomban ma is látható a szószék mellé beépítve a régi, kőből faragott keresztelő medence.

Minden időkben kemény küzdelmet követelt Pókakeresztur lakóitól az élet.
A győzedelmes tatár hordák a mezőség felégetése után Pókakereszturra is megérkeztek. A lakosság a templom körül védte magát. Mikor a védők elhullottak, az öregek, asszonyok és gyerekek a templom kemény kőfalai között találtak védelmet. A támadó hordák a templomot felégették, de a templom belsejébe behatolni mégsem tudtak.

A Básta korszakban, a mezőség pusztulása alkalmával, Pókakerszturank igen nehéz megpróbáltatás jutott.

A pusztítás és a pusztulás felett Pókakerszturon mindig diadalmaskodni tudott a hívő és áldozatot hozni tudó emberi lélek. Temploma újból felépült, és szebb lett mint azelőtt volt.

Beresztelke

A község eredete visszanyúlik a XIII. századba, vagy még mélyebbre. Határaival együtt részese volt egy nagykiterjedésű birtoktömbnek, melynek akkor Simon bán volt az ura. Ez a terület a hozzá tartozó falvakkal, uradalmakkal együtt gazdát cserélt akkor, amikor a Gertrudisz királyné ellen szőtt összeesküvés révén Simon bán is gyanúba került, kegyveszetté lett, s birtokaitól megfosztották. Uradalmai, falvak, erdők, földek a Tomaj nemzetség losonci ágának egyik tagjára szállottak, akit Istvánnak hívtak, és akinek apja szintén bán, tehát magas méltóságot viselő férfiú volt. Ez a Bánffy család uralta aztán ezt a vidéket a trianoni döntés utáni 1920-as években bekövetkezett romániai agrárreformig.
Latin nyelvű birtoklevelek a községet “Berysteluke” néven emlegetik. Ebből lett és alakult ki az idők során a falu mai neve: Beresztelke. Ez alakban találjuk a helységnevet a református egyház tulajdonában levő úrvacsorai kenyérosztó tányérok peremén, melyeknek egyike 1771-ből, másika pedig 1731-ből való.

A templom valószínűleg a XIV. században épült, eredetileg katolikus templom volt. Bizonyíték erre az utolsó renováláskor napfényre került sekrestyeajtó. Hogy az egyházközösség mikor kerülhetett a reformáció hatása alá, sajnos erről adataink nincsenek. Stiláris szempontból késő gótika. Jellegéből keveset őrzött meg, minthogy a XVII. század folyamán háromszor is leégett. A visszaállítás, újraépítés során azonban mindig vesztett stiláris jellegéből.

A templom legszembetűnőbb ékessége a kehely alakú, márványból készült szószék, fölötte aranyozott szószékkoronával, a Bánffy patrónus család ajándéka. Hogy a patrónus család melyikétől származik e főúri ajándék, arra nézve adataink nincsenek.

A templom belseje is jelentős változáson megy át, amidőn 1854-ben karzatot emelnek beléje. 1867-ben marosvásárhelyi orgonakészítőtől orgonát vásárolnak.

Az 1894-ben esedékessé váló templomrenováláskor bővítették a templomot, és tornyot építenek hozzá.

A harangokat többször, legutoljára 1867-ben Bánffy Kristóf és Farkas Margit költségén, újraöntették. Volt egy kisebb harang is 1664-ből, mely az 1914-18-as háború idején elrekviráltatott. Helyette öntetett a gyülekezet másikat a régiek mellé 1922-ben.

Nagyfülpös

A mezőség kapujában fekvő, s az ősi Kóródi család ősi várárról először Kóródfülpös, aztán évszázadokig Magyarfülpös, s ma Nagyfülpösnek nevezett református egyház temploma, építési éve, ismeretlen. Az első adatok 1319-ből valók, de csak a községet említik.

Egy 1332-37 évi pápai tizedjegyzék viszont már említi a fülpösi papot, tehát akkor már temploma is kellett,hogy legyen. Eszerint a templom a XIV. században épülhetett gótikus stílusban.

A középkori keresztény templomoknál szokásos kelet-nyugati tengelyen elhelyezett hajóból és szentélyből áll. A főépítményben két kor különböztethető meg. A hajó régibb, legalábbis a XIV. században épült, míg a szentély a XV. század derekán.
A századok folyamán kisebb-nagyobb átalakításokat szenvedett - eredetisége és értéke kárára.

Jelentős ilyen átalakítás volt, amikor a szentély boltozatát leszedték, s a köveket évszázadokig a cinterem feljárójához lépcsőnek használták. Ezek a kövek az 1968. évi restauráláskor felszínre kerültek, s megőrzésre a templom belsejében helyezték el azokat.

Fontos év a templom történetében az 1642-es esztendő, amikor I. Rákóczi György erdélyi fejedelem és felesége, Lórántffy Zsuzsanna patronálása mellett, restaurálták. Ekkor kapta a templom a fekete-vörös-fehér színekben tobzódó, festett kazettás mennyezetet, a rajta ma is olvasható latin nyelvű szöveggel, és a Tancs református templomához hasonló, magas csúpos fedelet, melyet az 1912. évi tornádó összetört, a megrongált kazettákat pedig a budapesti néprajzi múzeumba szállították, ahol ma is láthatók mint történelmi dokumentumok az említett fejedelmi pár patronálásáról.

Ma is meglévő műrészletek.

  • Kőből faragott déli ajtó a XV. századból, eredeti vashúzóval ellátott ajtószárnnyal. ritkaság a barokk korból
  • Ritkaság a barokk korból származó asztalos munka, belső oldallapján Rákóczi korabeli kardos vitéz körvonalaival.
  • Diadalív, faragott bécsi kőből.
  • Sekrestyeajtó pálcamíves faragott kőkerettel a XV. századból
  • A nyugati karzatfeljáró oldallapja 1642-ből
  • Harangláb, népi faragó mesterek munkája
  • Cinterem kapu a XIX. századból
  • Portikusok szintén a XIX. századból.

  •  


    Tancs

    Az eredetileg római katolikus templom valószínűleg az 1300-as években épült. Tornya félig épített.

    A tancsi református egyházközség keletkezése Tancsi Földvári Ferenc nevéhez fűződik, aki először Konstantinápolyban sok évig rezidensi hivatalt viselt, majd hazatérve az akkori erdélyi fejedelem tanácsosa lett.

    A Földváry Ferenc által eszközölt templom kiigazítása, valószínűleg 1606. évben történt, amire mutat a fedélszerkezet gerendáján a következő felirat: “1606 S.K.”

    A templomon 1676-ban újabb javítás történt, és valószínűleg ekkor készült a mezőkre beosztott mennyezet is festéssel és felírásokkal. Egyik mezőn a következő felírás olvasható: “Köblös András idejében Kiss Mihály és Orbán Mártonnak egyházfiságokban építetett Ano Domini 1676 juni 18.”
    A templomi szószék előrészén áll gr. Földváry Ferenc kettős címere. Zöld mezőben egy fatuskón egy oroszlán és egy vadkan egymással szemben két lábon állva, alatta e felirattal: “FERVENTE IN DEUM AMORE HOC ALT RE IN GLORIAM NUMINIS ERIGI CURAVIT FRANCESCUS COMES FÖLDVÁRI DE TANTS ANNO 1785”

    A templomban fellelhető műrészletek:

  • Egy gyönyörű indadísszel faragott pad, melynek oldallapját sárkányfejek ékesítik.
  • A szószék feletti korona, párkányán e fölírással: Solt XIX. Az úrnak félelme a jó kötelességek kezdete. Építette Tancsi gróf Földváry Ferenc 1769 esztendőben.
  • Az elöljárók részére készített 5 sor pad, előtte e felírással: “Készítette id. Bartha András 1834-ben”
  • 1851-ben készült a legények karja az orgonától a szószékig.

  •  

     
     

    Nagyercse

    Nagyercséről mint falusi közösségről nagyon keveset tudunk. Mindössze a Tóldalaghy grófok birtokviszonyairól ismeretes néhány adat.

    Feltételezés szerint a nagyercsei templom a XV. század elején épült román stílusban. A templom szentélyből és hajóból áll. Különálló harangláb tartozik hozzá, melynek szélessége 6 méter, magassága 15 méter.

    A templom a hosszú évek alatt nagyon megrongálódott, azért 1762-ben renoválták a Toldalaghy patrónus család adományaiból. Ezt bizonyítja az a kőtábla, amely a templom belső falán található, latin nyelvű felirattal.

    A templom fő értékei:
    Gótikus stílusban épült volt főbejárat, ma téglával berakott.
    Az 1772-ben készült kazettás plafon.
    Barokk stílusban faragott padok és karzatdíszítés a XVIII. Sz. elejéről.
    Az 1735-ben épült torony zsendely-fedéssel
    4 darab úrvacsorai edény ismeretlen időkből.
    Értékes múlt századi népi-hímzésű úrvacsorai asztalterítők.
    Manapság már különálló nagyerecsei egyházközösség nem létezik. A Nagyfülpösi egyházközösség leányegyháza. Ottjártunkkor már csak egyetlen egy református magyar lélek élt a faluban, ő is közel járt a 70. életévhez. A Nagyercsén található összes relikvia, egyháztörténeti dokumentum a parókián található, melynek egy részében a falu román anyanyelvű rendőre lakik családjával. Talán ennek köszönhető, hogy még léteznek.

    Látogatásunk után sikerült megmozgatni, felrázni a környék reformátusait. Adományokat gyűjtöttünk a templom renoválásához.
    Egyházi kórustalálkozót rendeztünk a templomban, és megrendeztük a faluból elszármazott reformátusok találkozóját. A templomot az adományokból restauráltattuk, hogy ezt a gyönyörű műremeket pár évig, évtizedig, megmenthessük az utókornak.
     


    Marosvécs

    Az egyház keletkezésének legrégibb múltja a homályba vész. A XVII. század közepétől vannak megbízható adataink, mikor a váruradalom 1648-ban a II. Rákóczi György adományozása folytán Kemény János, a későbbi fejedelem, birtokába került. Ebben az időben alakítanak át imaházzá egy kis kápolnát. A jelenlegi templomot, alatta a családi kriptával, 1768-ban kezdte építeni báró Kemény Simon és Wesselényi Polixénia. E kegyes úrnő időközben meghalt. Így a báró második feleségével, gr. Wass Katával, végzi be a templom építését 1780-ban. Az építés idejét és körülményeit meghatóan örökíti meg két verses felirat. Egyik a szószék lépcsőzetes oldalán, a Kemény és Wesselényi címerek között elhelyezett sötétbarna márványlapon, jobbról szirén, balról dámvad domborművű rajza alatt. A második a karzaton, az 1770-ből való, ma is használatban lévő orgona előtt elhelyezett, különböző aranyos cirádákkal, s a Kemény és Wass család címerével díszített márványtáblán található.
    A barokk stílusban épült templom, csupa műkincs jellegű berendezésével, ritkaságszámba megy. Valódi remekmű a templom kelet felőli ajtaja, barna és fekete színű, késő gótikus berakással. A padlózat durvább, szürke négyszögű márványlapokból van összeillesztve. A padok eredeti színű kőrisfából, homloktáblájuk körtefából való, művészi kézi faragással ékesítve.

    A berendezés fő ékessége a kékesszürke, finoman csiszolt, három darabból álló márvány szószék, az Énekek Énekéből vett idézetekkel.
    A szószékhez hasonló márványból készült a templom hajójának déli felében álló karzat, az 1770-ből származó, díszes kivitelben épült orgonával.

    Az úrasztala már későbbi keletű. Mike Lajos zsoboki pap készíttette 1877-ben zsoboki márványból.

    A toronyépítés terve többször is felmerült, de különböző okok miatt, végül is elmaradt. Tölgyfa gerendákból összerótt haranglábon áll ma is a két harang, egyik 1886-ból való, a másikat 1922-ben állították, a kétszer is elhasadt, régebbi harang helyébe.

    Befejezésként újra felhangzik a harangszó és Dr. Aberle András előadásában Kányádi Sándor “Halottak napja Bécsben” c. verséből egy részlet.

    “Akarva nem akarva
    itt meg kell állanunk

    valami eltakarta
    vezérlő csillagunk
    pedig sehol egy felhő
    nincs egy tenyérnyi folt
    más csillag sincs ha feljő
    egymaga lesz a hold
    ormok és tornyok dőlnek
    egymásra hangtalan
    minden ránca a földnek
    kisimul boldogan
    ……………………….
    Ahogy a harangok a harangszót
    Felejtem hamar minden örömöm”

    Isten kegyelméből, a diktátor falurombolási terveinek véget vetettek 1989. decemberi események. Reméljük, ez az ördögi terv örökre feledésbe merült, és nem engedi meg a világ, hogy még egyszer kormányprogrammá válhasson.

    Dr. Úry Előd



    2001. február 13., kedd 20:12


    címlap zóna archívum




    © 1999-2007, Internet Sopron Egyesület