CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Soproni fafaragók kiállítása az Erdészeti Múzeumban

Az Erdészeti Múzeumban nyílt meg a Soproni Fafaragók Körének gyűjteményes kiállítása. A kör, amely több soproni fafaragónak biztosított teret és lehetőséget a tanuláshoz és fejlődéshez, 1977-ben, Soproni Fafaragó Klub néven, az azóta elhunyt Badiny Gyula vezetésével alakult.
A kiállításon Badiny Gyula munkái mellett dr. Boda László, Csikán Imre, Koppányi Dániel, Németh Ferenc, Papp Gergő, Papp Tibor, Simon Ferenc, Szalay Ferenc, K. Szilágyi Attila, Szűcs Szabó Sándor és Tremmel Ernő faragott tárgyai, valamint Horváth Tamás és Kovács András természetfotói láthatók.

A fa - ősidők óta mindennapjaink részeként - mindig is életünk nélkülözhetetlen tárgyainak alapanyagát képezte. A használati tárgyakat készítő és a különféle fafajták belső erővonalrendszerét, a rostok futását, a véső lehetőségeit jól ismerő mesteremberek utódainak nyomában, a soproni fafaragók alkotásaiban fellelhetők a népi ihletettségű alkotások.

A népiesség a faragott használati tárgyakon a különböző tájegységekre jellemző - jelzés-szerű vagy egységes jelképrendszerbe foglalt - népművészeti motívumokban, a figurális alkotásokban pedig, a témaválasztásban van jelen.

A kiállítás legfigyelemreméltóbb darabjai kétségtelenül Badiny Gyula népművészeti motívumokkal dúsan díszített használati tárgyai: súlykoló, mángorló, sodrófa, és a háztartásban használatos mindennapi eszközök, amelyek motívumvilága és azok alkalmazása szakmai hozzáértésről tanúskodik.
A figurális alkotások közül is Badiny Gyula alkotásai emelkednek ki eredetiségükben és egyediségükben. Ezek a tölgyfába fészkelő és azon élősködő fakínból faragott emberarcú, groteszk alakjai akár kisplasztikáknak is beillenek.

A tárlaton látható még a többi köri tag kedvtelésből született megannyi szobrocskája, faragványa, amelyek között sajátságos hangulatukkal Szűcs Szabó Sándor népies humorral, groteszkül megformált egyes figurái stílusukban különülnek el.

Tűnjenek nélkülözhetetlennek, vagy akár nélkülözhetőnek a kiállításon látott tárgyak egy dologról mindenképpen meggyőzik a látogatót: a soproni fafaragók természetjáró és -ismerő emberek, akik nagy örömüket lelik a faragásban, a fában és erre időt és energiát szánnak.

Köri tevékenységükön született munkáikat abban a hitben mutatják be, hogy a fa - elmúlását követően - tárgyaikban így tovább él.
A dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó rendezte kiállítás megtekinthető az Erdészeti Múzeumban, szerda kivételével, naponta 10 és 13 óra között február 11-ig.
A felvételeken Badiny Gyula két, és Szűcs Szabó Sándor egy alkotása látható.



2001. január 24., szerda 15:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület