CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Emlékezés a 2. Magyar Hadseregre

A Deák téri II. világháborús emlékmű volt a helyszíne a Donnál elesett 2063 soproni honvéd és 139 tüzér - és minden magyar - hősi halálára való megemlékezésnek.

A megemlékezés lángjainál ifj. Sarkady Sándor szavalatát Sümeghy József nyugalmazott evangélikus lelkész ünnepi beszéde követte.

A megemlékezésen közreműködött a Gárdonyi Géza Általános Iskola énekkara.

A rendezvény végén a szervezők, a Soproni Önkormányzat, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület soproni csoportja, és a soproni emlékező polgárok megkoszorúzták a II. világháborúban elesettek emlékére állított emlékművet.

***

Sümeghy József ünnepi beszéde:

Kedves Magyar Testvéreim!

Mondhatnám így is: kedves magyar gyászoló testvéreim!

Mert fájó, gyászoló szívvel emlékezünk 1943 január 12-re, a Don-kanyarban áldozatul esett Második Magyar Hadseregre. Beleélő fájdalommal és mély alázattal gondolunk most az 58 évvel ezelőtti uriv-i áttörésre, arra a borzalmas kedd délelőttre. Néhány nap alatt veszteségünk 150 ezer ember - meghaltak, eltűntek, megfagyottak, foglyok és sebesültek. Nemzeti történelmünk során több súlyos vereség ért bennünket. Isten csodája, hogy ennyi elbukás és katasztrófa után még élünk, mi magyarok!

A mohi csata, a mohácsi csatavesztés, a Rákóczi szabadságharc és Világos után, az első és második világháború és az 1956. évi magyar forradalom, tenger sok fájdalmat, vért és könnyet, halált hozott ránk. Ezer éves nemzeti történelmünk szám szerinti legnagyobb veresége volt a 2. Magyar Hadsereg pusztulása. Egy ideig szívósan, hősi bátorsággal kitartottak csapataink, amíg működött a vezetés és volt mivel harcolni. Sajnos sem emberállományában, sem harci felszerelésében nem volt kellően felkészítve ilyen messzi-távoli harcra a hadsereg. Katonai szakértők már látták, hogy ez a 2. hadsereg tulajdonképpen halálra van ítélve! És 58 évvel ezelőtt, annak a borzalmas keddi napnak a délelőttjén megindult 208 kilométer hosszú arcvonalon a többszörös túlerővel támadó szovjet haderő. A 38-40 fokos iszonyú fagyban, az elcsigázott, éhes, kimerült hadosztályok a támadó túlerőt nem tudták feltartóztatni. Hadseregünk a következő napokban részekre szakadt, vezethetetlenné vált. Néhány nap múlva kivonták a frontvonalból.

Embereink, jobbára szegény parasztemberek, elképzelhetetlen, leírhatatlan szenvedéseken mentek keresztül. És végeredményben mindez idegen érdekekért történt! - Itthon hosszú ideig hallgattak történelmünknek erről a legnagyobb vereségéről. Még elsiratni sem lehetett őket…

Prófétai lélekkel írja Petőfi a Nemzeti dalban: "Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak, s áldó imádság mellett mondják el szent neveinket". És itt, most, a Don-kanyarban, a végtelen fagyos hómezőkön még sírjaikat sem tudjuk, hogy merre vannak.

De sokan harcoltak, szenvedtek, és haltak meg ezért a mi hazánkért, népünkért!

Vigasztal a költő Vörösmarty: "Az nem lehet, hogy annyi szív hiába onta vért, s keservben annyi hű kebel szakadt meg a honért." Valóban hiába ontott vért? Az elesett, megfagyott hősök, vértanúk magvetéséből támad új élet?

Hősi halottaink, az elveszett 150 ezer magyar csont-ujjaikkal kopogtatnak lelkiismeretünk ajtaján. "Mi életünket adtuk a hazánkért". Kérdik: "Ti mit adtok érte?"

Az üres sajnálat semmit sem ér. És ha már ők nem szerethetik hazánkat, lelki édesanyánkat, helyettük, mi most élők annál jobban szeressük! És okuljunk ebből a véres, halálos, fekete-fehér történetből: Merjünk magyarok lenni, és merjünk okulni, most, a 21. század elején, hogy soha-soha többé ilyen pusztulás ne érje népünket! Mert minden magyar ember felelős minden magyar emberért! Ezek az áldozatok arra tanítanak, hogy merjünk tisztaszívű, tisztakezű és még igazabb magyarok lenni!

Van a Bibliában egy csodálatos megdöbbentő látomás. A próféta ott áll egy megszáradt csontokkal teli völgy szélén. Mintha a Don-kanyar elesett magyarjai lennének. És az Úr megkérdezi: "Életre kelnek-e ezek e csontok?" - "Uram, Istenem, Te tudod."- hangzik a válasz. És Isten ígéri: "Én lelket adok beléjük…Jőjj lélek és lehelj ezekbe a megöltekbe, hogy életre keljenek! Kihozlak sírjaitokból, én népem. Lelkemet adom belétek, életre keltek…"

Igen, a 2 Magyar Hadsereg csontjai ott a Don-kanyarban, messze-távol, és itthon mi, fogyó - majdhogynem halálra vált - népünk: "Jőjj lélek belénk most, itt a XXI. század elején, jőjj Lélek, az erőnek józanságnak, igazságnak, a szeretetnek lelke, jőjj! Eleveníts meg minket!"

Mennyire igaza van nagy magyar költőnknek: "Lélek, s szabad nép tesz csoda-dolgokat".

Gyászünnepünk végén, hőseink áldozatára gondolva, merjük hinni, hogy feltámad ami magyar népünk, új, tiszta életre kell - erkölcsében is - és lesz még szép magyar jövendő.




2001. január 14., vasárnap 23:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület