CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Amen... mindenre

Nem, nem ismertem őt, énekesként is csak "kísérő zeneként, háttérzajként" hallgattam nagy kiterjedésű hangját. Becsültem mint művészt és mint hitvallót.
Nem írnék róla, ha tegnap este nem látom a Szilágyi Jánossal készült interjú ismétlését (az elsőt nem néztem meg). Outsider vagyok tehát, majdnem minden tekintetben. Önmagában az interjú jól sikerült, Szilágyi tárgyi háttértudása és az énekes szimpatikus feleletei jól kiegészítették a híradók interjúiban elhangzottakat: rendes és mindenkit szerető ember volt.
Számomra a döbbenetes az volt, amikor Szilágyi egy rövid mondatban úgy kezdett az egyik kérdéshez, hogy az énekes most negyvenkét éves, és várhatóan az élete fele még hátravan. Ekkor Jimmy közbeszólt: Amen. Ami ugye azt jelenti, úgy legyen!
Most ez az amen visszhangzik a fejemben, és arra gondolok, hogy egy értelmetlen baleset, egy látszólag értelmetlen halál előtt nem sokkal hangzottak el a TV-ben hallott mondatok. Aki ament mond, az az úgy legyen-ben kimondja azt is - hiszen ez a szó ma "fenntartott" bizonyos szövegek, mondjuk ki, imádságok lezárására -, hogy rábízza magát annak akaratára, akinek az ament mondja.
Utólag szembesülnünk kell azzal, hogy az amen meghallgatásra talált, és a véletlen így vált az amen folytatásává, csakhogy egészen másképp, mint azt akár a riporter, akár mi gondoltuk volna.
Ritka, amikor egy popsztár gyászjelentésében ilyen mondatok kerülhetnek leírásra. A videoszalag azonban megőrzött egy leellenőrizhető vallomást, mely most már többet nem hangozhat el. Akik azonban hallottuk, most már tudhatjuk, hogy nekünk szólt a közbevetett válasz, akiknek nem olyan híres az amenünk, de van, Aki ugyanolyan szívesen hallja, főleg, ha nem csak odavetjük, hanem tudva azt, hogy mit mondunk, ejtjük ki a szót. Először is és utoljára is.
- DI -



2001. január 03., szerda 09:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület