CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

 

Molnár Tibor - Székely Lajos

A szőlészet és a borászat átalakulása a Soproni és a borászat átalakulása a Soproni és a borászat átalakulása a Soproni Borvidéken 
1946-tól napjainkig

1945. december 22-én a Minisztertanács éles viták közepette tárgyalta, de elfogadta a német kitelepítésről szóló 12330/1945. M.E. sz. rendeletet, melyhez rövid időn belül megszületett a végrehajtási utasítás is (70010/1946. B.M. rendelet, 1946. jan. 4.). A jogfosztó rendeletek alapvetően megváltoztatták Sopron város és környéke etnikai összetételét. A törvény értelmében 1946-ban kitelepítették a magukat az 1941. évi népszámlálás alkalmával német nemzetiségűnek valló gazdapolgárokat és családjukat. A kitelepített családok helyére a kormányzat telepeseket hozott a megyéből és a Nyírségből. A gazdaporták egy részét a Csehszlovákiából áttelepített magyar családok elhelyezésére és kártalanítására használták.

A betelepítés sokkal kisebb arányú volt, mint a kitelepítés, a korábban több család által lakott házakba csak egy-egy betelepített család került, míg a gazdapolgárok lakásainak jó részét igénybe vették a háborús bombázások során hajléktalanná vált egyéb foglalkozású lakosok.

A telepesek korábban főleg szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoztak eredeti lakóhelyükön, jórészük Sopronban ismerkedett meg a szőlőtermesztéssel. (Csak a szerencsés módon peronoszpóramentes 1946-1948. évnek volt köszönhető, hogy olyan művelés mellett, amilyet a szőlők egy része kapott, egyáltalán sor kerülhetett termés betakarítására!) A termelők a rendkívül alacsony szőlő- és borárak miatt nem találva meg számításukat, pánikszerűen menekültek a szőlőtől.

A termelés a teljes csőd előtt állt, sürgős intézkedésre volt szükség. A gazdák egy része termelőszövetkezetet alakított, és az 1949. évi birtokrendezés alkalmával a gazdátlanul, műveletlenül talált ingatlanokból megalakult a Sopronpusztai Állami Gazdaság, a Nyugatmajori Állami Gazdaság és a Soproni Szőlő Állami Gazdaság. Ezek egyesítéséből jött létre 1951. január 1-én 4372 kh. összterületen (amiből 550 kh volt a szőlő) a Soproni Állami Gazdaság. A gazdaság területe 1952 végére 5934 kh-ra, a szőlőé pedig 890 kh-ra növekedett, de szőlőtermelési eredményei az első három évben katasztrofálisan gyengék voltak:

1950. évben 547 kh területen 18.2 d/kh

1951. évben 537 kh területen 17.4 q/kh

1952. évben 878 kh területen 11.6 q/kh volt a termésátlag.

A hagyományos soproni művelés mellett egy katasztrális hold megmunkálásához több mint 100 munkanapra volt szükség. A szőlők talajmunkáit az egy méteres, vagy ennél kisebb sortávolság és a szőlősorokba ültetett gyümölcsfák miatt csak kézi erővel, esetleg lókapával végezték. Az első években nemcsak a városból és környékéről, hanem a Bükig és Kapuvárig terjedő körzet falvaiból is jöttek a gazdaságba dolgozók. A szőlőművelésben csak a Sopronból és vidékéről toborzott munkások voltak járatosak, a foglalkoztatottak nagyobb része itt ismerkedett meg a szőlő munkáival.

A dolgozók kezdetben órabért kaptak. Később a szovjet kolhozok és szovhozok példája nyomán a gazdaság áttért a munkák norma szerinti elszámolására. A munkaverseny és a sztahanovista mozgalom idején dicsőség volt a napi normák többszörös túlteljesítése. A teljesítmények hajszolása a munka minőségének leromlásával járt, pl. az egykor szakmunkának minősülő metszés a szőlőtőkék “stuccolásáig" züllött le! A tragikus az volt, hogy a szakemberek nem is mertek szót emelni a rossz minőségű munka ellen, mert az “illetékesek" a munkaversenyt politikai kérdésként kezelték, aminek szabotálása súlyos következménnyel járt.

Az Állami Gazdaság első présháza és pincéje az Erzsébet kert melletti, ma Ady Endre útinak nevezett pince volt. A birtokrendezés során a gazdaság megkapta a Rákóczi utcai Lenck, és a Táncsics utcai Flandorffer-féle borpincék egy részét is. Ezekből a pincékből a hordók eltűntek, ezért a gazdaság az Alföld megszűnt pincészeteiből több ezer hektoliternyi űrtartalmú hordót vásárolt. Kádárok hada bontotta, javította a használt hordókat. A várostól keletre, a Fertő mentén van a soproni borvidék szíve. Ott alakították ki a fertői üzemegységet, amely a legközelebbi lakott településtől is öt kilométer távolságra volt. Ezen a területen már 1950-ben szőlőfeldolgozót, majd munkásszállót, készenléti lakóházakat, lóistállót és raktárt építettek.

Az 1950-es, 100 vagonnyi szőlőtermés feldolgozásához csak az Ady Endre úti pince két darab húsz hektoliteres prése állt rendelkezésre. Ez nem volt elég, ezért a szőlő egy részét a már üzemelő Borforgalmi Vállalatnak értékesítették. A termést gépi szállítóeszközök hiányában lajtkocsin szállították a feldolgozó telepekre. A hosszú átadási idő miatt egy-egy lajt naponként legfeljebb két forduló szőlőt tudott beszállítani, ezért a környék összes szabad lófogatát igénybe kellett venni. Az Állami Gazdaság működésének pozitívuma, hogy 1951-ben megkezdődött a nagyüzemi szőlőültetvények telepítése. 1951-ben és 1952-ben egyaránt 60-60 kh szőlőt telepítettek. Az első volt a Sopron-Balf országút mentén, a jelenlegi Szanatórium szomszédságában 1951-ben telepített 28 kh Olaszrizling ültetvény. Kékfrankos szőlőt első ízben a Fehér út melletti Scheíchner dűlőbe telepítettek. Az új szőlőtelepeket 150x100-120 cm sor- és tőtávolságra ültették abban a reményben, hogy a szőlő talajmunkái ezzel gépesíthetők lesznek.

A város első szövetkezete az 1948-ban alakult “Partizán" volt, amit a “József Attila Szövetkezet" követett 1949-ben. Ezek a kis szövetkezetek nem tudtak gazdaságilag megerősödni, és 1952-ben egyesültek az újonnan alakult “Dózsa Szövetkezettel". Különleges színfolt a város szőlőtermelésének, borászatának történetében a “Haladás Szőlőtermelő Szövetkezet", melyet a kitelepítés után a városban maradt 35 szőlősgazda alapított 1951-ben.

1953-tól, Nagy Imre miniszterelnöksége idején, jótékony változások segítették a mezőgazdasági üzemek fejlődését, szabadabban kereshették azokat a módszereket, melyekkel eredményesebbé tehették a gazdaságot.

Ebben az időben vezették be Sopronban p1. a “pénzrészes" szőlőművelést. Ennek lényege az volt, hogy az önálló szőlőterület munkáit vállaló dolgozó évközben megkapta a művelésért megállapított norma szerinti munkadíjat és a terven felüli termés értékének 35 %-át. A vállalkozó tudta, hogy az eltérő termés mennyisége az általa végzett munka minőségétől függ, és ez jobb munkára ösztönözte. A módszer népszerű lett, a városban más vállalatoknál alkalmazott dolgozók is vállaltak szőlőtermelési munkát.

1953-ban a szőlőt ilyen módon művelők között 12 millió forint prémiumot osztottak szét, ami ebben az időben tekintélyes összegnek számított. Az Állami Gazdaság terméseredményei is növekedésnek indultak:

évek terület (kh) összes szőlőtermés (q) átlagtermés

1953 747 20 440 27.4

1954 663 27 204 40.3

1955 672 25 075 37.2

Folytatódott a szőlőtelepítés, az 1953. évi 75 kh-ról 195 kh-ra növekedett a 150x100x120 cm sor- és tőtávolságú ültetvények területe, bár a talaj- és növényvédelmi munkák gépesítését a megfelelő keskeny nyomtávú traktorok hiányában változatlanul nem sikerült megoldani. Maradt minden a régiben, az új telepítésű szőlőket változatlanul lókapával és kézi erővel kellett munkálni. Sajnos, a 195 kh új telepítésű szőlőből 1956-ra 40 kh kipusztult.

A Harmler dűlőben telepített 23 holdas tábla tőkehiánya 60 %-os volt! Az ültetvényt felszámolták, a megmaradt tőkéket a többi szőlő hiányának pótlására használták. Kényszermegoldásként az új ültetvények minden második sorát ki kellett vágni, hogy az így keletkező 3 méter széles sorokban a meglévő traktorokkal el lehessen végezni a talajművelés és a növényvédelem munkáit. Ez a kényszermegoldás közel állt a szomszédos Ausztriában Lenz Moser által alkalmazott művelési módhoz.

A gazdaságba is eljutott a szerzőnek “Szőlőművelés egyszer másként" c. könyve. A mű a 3 méteres távolság mellett a kötözési munkálat mellőzése érdekében több segédhuzal-párt és magasabb támoszlopokat javasolt. Hosszú időt vett igénybe, amíg a szakmai közvélemény és a hatóságok elfogadták ennek a ténylegesen kézimunka-takarékos telepítésnek a módszerét. Az első Lenz Moser rendszerű szőlőültetvényt 1962-ben Sopronban telepítették. 1954-től bővült a gazdaság feldolgozó kapacitása. Az Ágfalvi úti volt tüzérségi laktanya ágyúszínében 2000 hl erjesztőtérrel rendelkező kékszőlő-feldolgozó üzem létesült.

A Haladás Szőlőtermelő Szövetkezet 1953-ban 78 q/kh, 1954-ben 68 q/kh szőlőtermést szüretelt. Ezek a jó eredmények az évjáratok szerinti kisebb-nagyobb ingadozásokkal a későbbiekben is megmaradtak, a szövetkezet tagjai hozzáértéssel művelték szőlőiket. A jó munka országos hírűvé tette a szövetkezetet. A munkaszervezés igen egyszerű volt: 2000 négyszögöl szőlő megmunkálása volt egy-egy tag feladata; a permetezést, a porozást és a szüretet közösen végezték. A tagonkénti magas munkaegység-részesedésnek az a magyarázata, hogy a szövetkezet jövedelmének nagy része nem a termelésből, hanem a közvetlen termelői borkimérés hasznából származott. A Haladás, élve a lehetőségekkel, 1955-ben már 11 termelői borkimérést üzemeltetett Budapesten és a dunántúli városokban. Ezekben a borozókban évi 4-5 ezer hektoliter bort értékesítettek! Ellentétben az Ál1ami Gazdasággal, mely a vörösbor termelését szorgalmazta, a Haladás a keresett fehér borok, a Tramini és a Zöld Veltelini termelésére is berendezkedett. Szőlőtermésük feldolgozására az Uszoda utcai pince előterébe présházat építettek. A pince befogadóképessége 4000 hektoliter.

Az elért eredmények és a magas részesedés nagy rangot adtak a tagságnak. Sokan kérték felvételüket, de a tagok éberen őrködtek, és csak olyanokat vettek fel, akik szőlőterületet is vittek magukkal, és a szőlőműveléshez is értettek. A Haladás taglétszáma 1956-ra megduplázódott. A forradalom sem okozott törést a szövetkezet életében. A Dózsa Tsz. 1960-ig mezőgazdasági termeléssel foglalkozott. Az 1959-es ún. “szocialista átszervezés" idején a városban újabb két szövetkezet alakult, “Petőfi" és “Kossuth" néven. A Petőfiről elnevezett szövetkezet rövidesen, 1960-ban, egyesült a Dózsával.

Az 1961-1980 közötti két évtizedben olyan sok, a szőlészet és borászat fejlődését szolgáló beruházás, olyan szervezeti változások és olyan kiemelkedő termelési eredmények születtek, hogy ezt az időszakot méltán nevezhetjük a soproni szőlészet és borászat 20. századi “aranykorának".

Az Állami Gazdaság már 1965-re befejezte szőlői új művelési módnak megfelelő újratelepítését. A 895 kh szőlőből 356 kh volt az új telepítésű termő szőlő, 467 kh a nem termő szőlő és 52 kh az anyatelep. A következő években a korábbi sikertelen telepítéseket újították fel. Az 1977 után telepített ültetvényeket a Moser-féle művelési mód szerint alakították ki. A szövetkezetek között a vezető szerepet a Dózsa Tsz vette át, 1964-ben egyesült a Kossuth szövetkezettel, szőlőterülete 149 kh-ra nőtt. Az 1960-as évek végén országos kampány indult a kisebb mezőgazdasági üzemek egyesítéséré.

Sok, jól működő szervezet áldozata lelt ennek az erőszakolt folyamatnak, köztük a Haladás Szőlőtermelő Szövetkezet is. 1970-ben a “politikailag erősebb" Dózsa Tsz, a szomszédos fertőrákosi termelőszövetkezettel együtt bekebelezte. 1960 után a Dózsa is megkezdte a korszerű ültetvények telepítését. 1965-ig 60 kh Kékfrankos szőlőt ültettek. Az időszak végére a szövetkezet valamennyi nagyüzemi kezelésben lévő szőlőjét újratelepítette, csak háztáji művelésben maradtak kisüzemi parcellák.

Az eredetileg Sopron várost és közvetlen környékét magában foglaló borvidék területét 1977-ben Fertőszéplak, Fertőendréd és Fertőszentmiklós szőlőtelepítésre alkalmas területeire is kiterjesztették, Ágfalva termelőszövetkezete pedig egyesült a borvidékhez tartozó Harka község szövetkezetével. Sopron nemcsak a városról elnevezett borvidék névadója, hanem feldolgozási, tárolási és értékesítési központjaként is nagyobb rangot kapott.

Az 1978-as év a borvidék szőlőtermelésének egyik legsikeresebb esztendeje. Ennek az évnek a termelési eredményei alapján szemléltetjük a borvidék helyzetét.

A borvidék 1600 ha szőlőterülete közel azonos arányban oszlik meg a Soproni Állami Gazdaság, a termelőszövetkezetek és a kisgazdaságok között, A borvidék szőlőterületéből 69,8 % (1116 ha) a kékszőlő, 25,8 % (413 ha) a fehér borszőlő és 4,4 % (71 ha) a csemegeszőlő, illetve kettős használatú szőlőfajták. Az Állami Gazdaságban a szőlészet és a borászat teljes vertikuma kiépült, beleértve a felvásárlást, a palackozást és az értékesítést is. 1977-ben a Pincegazdaság és a borvidék szövetkezetei megalakították a Sopronvidéki Szőlő- és Borászati Társulást. Az öt esztendőre megkötött szerződésben a gesztor Pincegazdaság vállalta 300 ha szőlőtelepítés költségeinek 28-40 %-át, garantálta a felvásárlási árat. A szövetkezetek kötelezték magukat, hogy egész szőlőtermésüket és a háztáji termés felét a Pincegazdaságnak adják el. A szerződés alapján a szövetkezetek megszüntették feldolgozási tevékenységüket, a Pincegazdaság pedig a kékszőlő korszerű feldolgozására 200 q/h kapacitású, melegítéses feldolgozó berendezést helyezett üzembe.

1978. évben a két szervezet,

az Állami Gazdaság 23 500 q fehér 35 700 q kék

a Pincegazdaság 15 208 q fehér 50 250 q kék

Összesen 38 708 q fehér 85 950 q kék

Mindösszesen 124 658 q szőlőt dolgozott fel.

Az Állami Gazdaság palackozva 6.500 hl, hordósan 400 hl, közvetlen exportra 6.000 hl, más vállalatoknak 18.000 hl bort értékesített. A Pincegazdaságból palackozva 17.000 hl, hordósan 6.590 hl, egyéb vállalatoknak 25.000 hl bor került ki. Az Állami Gazdaság a palackozott vörösbort “Kékfrankos", a Pincegazdaság “Burgundi" név alatt forgalmazta. Az idegen vállalatoknak eladott bormennyiség a borvidék számára elveszett, azt a későbbiekben nem a borvidéken termelt borként forgalmazták!

A szőlőtermelő szakcsoportok megalakulása

Az 1980-as évtized a borvidéken látszólag csendes időszak volt. Az 1975-ben bevezetett gazdaságirányítási rendszer növelte a mezőgazdasági üzemek jövedelmének elvonását. Az új rend szerint az üzemek beruházási hiteleit az adózott jövedelemből kellett törleszteni, emelkedtek a telepítés költségei.

Ezek az intézkedések a hitelből gazdálkodó üzemeket, köztük az Állami Gazdaságot is sújtották. Csökkent az új beruházási célokra felhasználható alap. Az Állami Gazdaságban a feldolgozás után megkezdték a tárolótér korszerűsítését, az Ágfalvi úti üzemükbe folyamatosan 36.000 hl befogadóképességű tartályt telepítettek. Üzembe helyeztek egy “Alfa-Laval" típusú, melegítéses eljárással működő, vörösbor előállítására szolgáló berendezést is. A beruházások megvalósításához nem volt elég a gazdaság jövedelméből akkumulálódó beruházási fedezet. A hiány pótlására módosították a gazdaság termelési szerkezetét, felszámolták az állattartást, egyszerűsítették a vetésszerkezetet, eladták a nélkülözhető épületeket. Ennek ellenére sem volt elég a pénzük, a hitelállomány folyamatosan növekedett. Az 1960-as évek elején telepített ültetvényeik kiöregedtek, bár termőképességüket felújítással igyekeztek fenntartani, a termésátlagok mégis egyre jobban elmaradtak a szövetkezet és a magántermelők terméseredményeitől. A kényszerítő pénzügyi helyzet olyan megoldást szült, amely lehetővé tette saját beruházás nélkül is a gazdaság feldolgozó-bázisának szőlővel való ellátását. Használati díj fejében szőlőtelepítésre alkalmas területeket adtak azon dolgozóiknak és más foglalkozású, de szőlőművelésre hajlandó polgároknak, akik vállalták a szőlőtelepítés állami támogatáson felüli költségeit és azt, hogy termésüket az Állami Gazdaságnak adják el. A gazdaság kedvezményes áron vállalta a telepítés, a gépi művelés és a növényvédelem elvégzését, biztosította az oltványszükségletet és a táraberendezések anyagait. A táblán belül egy-egy parcella területe 3000 négyzetméter volt. Az ültetvény felépítménye a művelést vállalók tulajdona lett. A közös munka irányítására két szakcsoport alakult, a “Tramini" és a “Veltelini".

A soproni Dózsa Tsz-nek és a borvidék többi szövetkezetének a szőlőtermelése zavartalan volt. Az erősebb termelőszövetkezetek ebben az időben igyekeztek hitelek igénybevétele nélkül gazdálkodni, hogy megtakarítsák a kamatköltségeket. A Pincegazdasággal kötött társulási szerződés alapján, a kiméréshez szükséges bormennyiség kivételével, értékesítették szőlőtermésüket. A szőlő kedvező felvásárlási ára megfelelő jövedelmet biztosított a szövetkezet tagjainak, és maradt pénz új, korszerű ültetvények telepítésére is. Az Állami Gazdaság példája nyomán a Dózsa Tsz-ben is alakultak szakcsoportok.
 
 

A kárpótlás és következményei

1989 augusztusában Sopronban megnyílt a “vasfüggöny", és pár esztendő alatt eltűnt mindaz, amit “szocialista nagyüzemi mezőgazdaság" néven ismertünk. A város nagyüzemeinek gazdálkodását szétzilálták a rendszerváltást követő események.

A borászatra szakosodott Állami Gazdaság a KGST-piac megszűnése után nem tudta borait értékesíteni. A szőlőtermelés munkaerőhelyzete romlott, a gazdaság hitelállománya egyre növekedett. Már a '90-es évek elején szóba került a gazdaság privatizációja, de sem itthon, sem külföldön nem akadt vállalkozó, aki a gazdaságot egyben megvásárolta volna. Közben megkezdődött a kárpótlás. A Sopronnal egyesült Balf község szövetkezete feloszlatta önmagát. A Dózsa Tsz-nek is csökkent a munkáslétszáma, s hogy magát fenntartsa, vendéglőket üzemeltetett, kereskedelmi tevékenységgel, mezőgazdasági termékek forgalmazásával és még sok mással is foglalkozott. Mezőgazdasági tevékenységét hátráltatta a Kárpótlási Hivatallal a kárpótlásra igénybevett ingatlanok után járó kártérítésről folytatott jogvitája.

Az elmúlt évtizedek folyamán a városkörnyéki községekből sokan találtak munkát és költöztek Sopronba. A mezőgazdasági kárpótlásról szóló törvény szerint egy adott településen azok szerezhettek az árveréseken ingatlanokat, akik 1992 júniusában már az illető településen laktak, vagy ott sajátították ki ingatlanukat. Így a környék falvaiból Sopronba költözött lakosok saját jogon kapott, vagy örökölt kárpótlási jegyekkel a városban földet szerezhettek. A kárpótlási törvény az 1946-ban kitelepített lakosoknak, függetlenül lakóhelyüktől, lehetővé tette a földkárpótlást. Olyan nagy volt a kárpótlási területek iránti igény, hogy az Állami Gazdaság és a Dózsa Tsz egész területe sem volt elég a kielégítésére. Csökkentette a kárpótlási területet az is, hogy a termelőszövetkezeti tagok 30, az Állami Gazdaság dolgozói 20 aranykorona értékű földet kaphattak térítésmentesen. 1995 novemberéig a városban nyolc árverés volt. Az utolsó árverésen bárki részt vehetett, aki kárpótlási jeggyel rendelkezett.

Az első árveréseken alig akadt szőlővásárlásra jelentkező, pedig 1 aranykorona értékű területet a minimális, 500 forint értékű kárpótlási jegyért meg lehetett vásárolni! Ahogy fogyott a kárpótlási terület, úgy növekedtek az árak. Az utolsó szőlőárverésen már 10-15 000 forint értékű kárpótlási jegyet kellett adni 1 aranykorona értékű szőlőterületért!

A kárpótlásra jogosultak jelentős része olyan személy volt, aki nem tudta, vagy nem is akarta a kárpótlásként szerzett területet megművelni. A kárpótoltak egy része már a kárpótlási jegyét eladta, mások megvásárolták a szőlőket abban a reményben, hogy átmenetileg meg tudják műveltetni, és később jó áron értékesítik. Az ilyen hasznosítás kevesüknek sikerült, a város szőlőinek egy része megműveletlenül, parlagon hever! Nehezíti a kárpótlás során földhöz jutottak helyzetét, hogy a városban nincs működő vállalkozás, amely hajlandó lenne az ilyen területek megművelésére. A korábbi Dózsa (ma Donáció) Szövetkezet felszámolta mezőgazdasági tevékenységét, illetve ahhoz csak annyi köze maradt, hogy üzemelteti az Uszoda utcai szőlőfeldolgozót, és intézi a függőben lévő kárpótlási, részarány kiadási, kártalanítási ügyeket. Az Állami Gazdaságot 1995-ben szétdarabolva privatizálták. A gazdaság volt dolgozóiból alakult két gazdasági társulás közül a “SOP-VIN Kft" megvásárolta az Ady Endre úti feldolgozót és pincét, a fertői présházat és munkásszállást. A “VINEX Kft" pedig megvette a Rákóczi utcai pincét és a balfi Micsurin Tsz pincészetét. A két gazdasági szervezet együtt szerezte meg a gazdaság borkészletét, mezőgazdasági gépeit és a kárpótlásból kimaradt új telepítésű szőlőültetvények használati jogát. Az Ágfalvi úti telep épületei, a palackozó és az ott lévő 36.000 hl tárolókapacitású tartályok idegen kézbe kerültek.

Szerencsésnek bizonyult a szakcsoportok alapítása. A több, mint 150 ha területen, átlagosan 10 éves ültetvényekkel rendelkező 360 szakcsoporti tag egy része már a kárpótlási árverésen megszerezte az általuk művelt szőlőterületek tulajdonjogát. Az Állami Gazdaság szakcsoportjai tulajdonjogának rendezése 1999 végére várható. A SOP-VIN és a VINEX a város határában 50 ha szőlőterületet művelnek. Nagy segítséget jelent a megfelelő gépi felszereléssel nem rendelkező termelők számára a szakcsoportok munkája, mely szakcsoportok időközben szövetkezetekké alakultak. Vállalják és végzik a jelentkezők szőlőinek gépi talajmunkáit és a szakszerű növényvédelmet. Sajnos, a rendelkezésre álló munkaerő nem elegendő a város szőlőterületének megművelésére, a befektetési céllal vásárolt szőlők ma is parlagon hevernek.

A Soproni Borvidék jellemzői (1998. 07. 15.)

Szőlőtermelő tagok száma 2 695 fő

Termő szőlő 1 199 ha

Nem termő szőlő 62 ha

Nem művelt ültetvény: 462 ha

(már csak selejtezhető)

Összes szőlőterület 1724 ha

A szőlőterület fajta szerinti megoszlása

Kékfrankos 1 278 ha Leányka 20 ha

Korai piros veltelíni 19 ha Egyéb 4 ha

Chardonnay 57 ha Oportó 5 ha

Zöld veltelini 100 ha Pinot noir 9 ha

Zweigelt 54 ha Merlot 22 ha

Zenit 19 ha Irsai Olivér 19 ha

Cabernet sauvignon 54 ha Piros veltelini 2 ha

Sauvignon blanc 26 ha Medina 1 ha

Tramini 24 ha Sárgamuskotály 1 ha

Rizlingszilváni 5 ha Syrah 1 ha

Zalagyöngye 2 ha Cabernet franc 1 ha

A kárpótlást követően 1998 végéig a borvidéken 62 ha új szőlőt telepítettek (ld. a táblázatot). Az 1994. évi CII. számú, a hegyközségekről szóló törvény alapján kialakult a Városkörnyéki és a Fertő-menti Hegyközség. Mindkét hegyközség 500-500 ha körüli szőlőterületen szervezi, segíti a területen dolgozók szakmai munkáját, képviseli érdekeiket. Kár, hogy nem állnak rendelkezésre azok a pénzügyi források, melyek birtokában gondoskodhatnánk a parlagon hagyott szőlők munkáinak elvégzéséről. Sopront olyan városnak tekintik, amely a legkisebb megrázkódtatással heverte ki a rendszerváltás gazdasági és társadalmi nehézségeit. A sors keserű fintora, hogy ebben a szépen fejlődő városban, amely egykor olyan büszke volt szőlőskertjeire, ma ilyen állapotba került az ültetvények egy része. A mai kárt nagyobbra tehetjük, mint az 1946-os kitelepítés utánit.

A tanulmány megjelent a Soproni Szemle Műhely rovatában.



2001. január 02., kedd 18:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület