CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Itt vagyunk, Európa!

Senki nem születik hülyének vagy gonosznak. Nyitottnak születünk, fogékonynak mindenre, ami körülvesz bennünket. Környezetünk és saját döntésünk tesz olyanná, amilyenek vagyunk.
Szilveszter átmulatott éjszakáján Sopronban valaki a belvárosban tiltott és rosszemlékű jelképeket, valamint nemkívánatos feliratokat, jelszavakat pingált fel az ismert szórófestékes doboz segítségével, piros színben, a vér színében a műemlék házak falára.
Nem a cikkíró feladata, hogy kiderítse, kik voltak, egyáltalán soproniak voltak-e a "művészlelkek", és főleg nem feladata, hogy ennek alapján bármilyen szentenciát kimondjon. A feliratok azonban ott éktelenkednek a frissen renovált épületek falain. Annyi csaknem bizonyosra vehető, hogy nem az "eredeti" rendszer egykori hívei keltek ki sírjaikból, hogy elcsúfítsák a látványt, és fintort mutassanak a megoldásra kulturáltan törekvő politikusoknak és embereknek.
Még politikai erőket sem emlegethetünk megalapozottan, hiszen a politikában a lejáratás egyik eszköze a provokáció, a nyilvános megjelenítése annak, amit el akarunk hitetni, amit leutánzunk.
Olyan emberek fújták a falra a festéket, akik talán nincsenek is tisztában azzal, mit is műveltek. Esetleg a borvirággőzös éjszakán a tudatalattijukból a legrosszabb tört a felszínre (nem minden alapozás nélkül).
Akár így, akár úgy, az elmúlt ezredévnek nem a legjobb szellemei éledtek újra Sopron utcáin. Hozzá kell szoknunk, hogy mindig és mindenütt akadnak emberek, akiknek a célja egy közösség lejáratása - és ez azok szemében, akik a hírt a Fegyvertár utcából viszik Nyugatra, sikerül is. Tanulságos a falfestés azért is, mert mindenkit megtanít arra, hogy a rossz nem tűnik el a Földről, kevés hozzá egy emberöltő, kevés hozzá egy ezredév-forduló. Lehetőségünk pedig itt nincs arra, hogy az örökkévalóság örömeit gondtalanul élvezzük. Egyetlen lehetőség, hogy a palackba zárt szellemet megakadályozzuk abban, hogy ártson nekünk. Itt pedig egyaránt kell arra gondolni, hogy kinek a sajátja a gondolat és qui potest, vagyis kinek az érdeke az alantas érzelmek felszítása provokációval?
A cikkíró pedig nem tehet mást, mint idézi Babitsot, aki prófétai tehetséggel, előre leírta Jónás könyvében a címadó mondatot, hogy meghatározza minden ember kötelességét, hangjának felemelését, "...mert vétkesek közt cinkos, aki néma."
- DI -



2001. január 02., kedd 16:47


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület