CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Alkalom a legtöbbre, lehetőség a csendre

Illusztráció: D. Hoffer Erzsébet
Még néhány nap, még egy kis kitartás, aztán egy átizzadt szilveszter-éjszaka, és beáll a nyugalom a kereskedelemben. Még néhány reklamáció, kijózanítás, másnapos ételek okozta ételmérgezés, ajándék-utalványok beváltása, kettős vagy rossznak minősített ajándék kicserélése, és itt az uborkaszezon, melyet csak a farsang, a közelgő tavasz, majd a Húsvét lendít majd ki unalmas-álmos mozdulatlanságából.
A kultúrával sem más a helyzet. Akinek a kultúra csak események sorozata, melyről tudósítani lehet, annak bizony hasonlóképpen uborkaszezon, holt szezon következik. A Programajánló kiadása is szünetel, sőt, az utolsóba már belefért egy előzetes a Tavaszi Napok és az Ünnepi Hetek rendezvényeiről, három hónap eseményein kívül.
Vannak persze az őshüllők rokonságába tartozó egyedek, akik könyvet kaptak karácsonyra, és ha a könyv meg is felelt ízlésüknek, most nekiláthatnak az ünnepek között-után az olvasásnak. Még ritkább, aki ezt a szünetet arra használja fel, hogy megfogalmazzon - elsősorban "saját használatra" - olyan dolgokat, amire eddig, a nagy rohanásban, nem volt idő.
Mivel az idő - sokszor sajnálatos módon - nem áll meg, már van némi visszatekintésem a hasonló időszakokra. Általában ilyenkor születtek azok az írások, melyeknek gondolatsora, keletkezési körülményei és feltételei hasonlók a most következőhöz.
Mindig újra és újra megállapítom, hogy - szerencsére - olyan sokban különbözünk egymástól! Részint a kor teszi, de ez nem csupán korkérdés. Többek között aszerint is különválaszthatók az emberek, hogy mennyire előre terveznek, s itt most a világi dolgokról beszélek csupán. Fiatalon több évtizedre előre is eltervezzük teendőnket, talán karrierünket is. Aztán ahogyan rövidül az ittlét, úgy rövidülnek a betervezhető programok határidői, úgy tesszük hozzá, mind gyakrabban, "ha...". És itt vérmérsekletnek, világnézetnek megfelelő szöveg helyettesítendő.
Aki már legalább a szülői kort túlélte, az biztosan tudja, hogy egy gyermekes jobb, ha nem tervez annyira biztosra, sőt úgy is szoktuk mondani: "tervezz, de a gyerek meg ne tudja"! A babonaság határán húzódó fogalmazás tartalmazza azt a felismerést, hogy ha végre sikerül egy program tervezetét tető alá hozni, akkor biztos, hogy előtte egy nappal - órával gyermekeink egyike fogja magát és lebetegszik. Legtöbbször persze nem olyan komoly a dolog - hála Istennek -, de ahhoz éppen elég, hogy ne menjünk el a hányó vagy lázas gyerek mellől társaságba, vagy egy színházi este "megkeseredjék a darab a szánkban".
Aztán lassan, ahogy a gyerekek felnőnek, jönnek az unokák és jövünk mi, akik ugyancsak esendőbbek leszünk, már nem is annyira leányálom a kimozdulás a meleg cserépkályha mellől, inkább áldozat, semmint élvezet a kapu kinyitása.
Természetesen ismerek olyanokat, akik töretlenül bíznak abban, hogy számukra mindig is zsákszámra áll talonban az idő, és betegség ide, állapot oda, a jövő évi fürdőruha problémájától a közelgő tél sem tudja eltávolítani. Sok szempontból szerencsés beállítottság!
Mondom, különbözők vagyunk. Eszerint viselkedünk is, viseljük el a másikat, ahogyan az is a másságban elvisel bennünket. S most itt az idő, hogy előretekintsünk. Most a farsangig lesz még néhány nyugodt napunk. Nem lesz unalmas, hiszen kitöltjük. Mindenki mással, s ez így van rendjén.
Már csak két apró kérdés van hátra: az első, mely rangsort állít fel az állapotok, tevékenységek között (törekedve az objektivitásra), a másik pedig, ami elhelyez minket a szubjektív skálán.
- DI -



2000. december 26., kedd 09:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület