CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Utólag könnyű! (Ha most lehetne választani!)

A mondás - természetesen - most is igaz, és az ajándékozásra vonatkozik. Először is a kommersz ajándéktól, amit bárkinek lehet adni (konyak, virág, bor stb.), valamint a teljesen egyéni, speciális, célzott ajándékoktól (szükséges, megbeszélt ruhadarab, egyéni művek, egyénileg kivitelezett könyvek) tekintsünk el!
A kultúrával kapcsolatos, a szerző által is többnyire utólag beszerzett dolgokról beszélek.
Könyvekben messze az első sorba kívánkozik egy szemléletformáló sorozat, melynek átnézett (javítás többnyire nem volt szükséges), ismételt kiadásáról van szó. A Pont Kiadó jelentette meg Polcz Alaine munkáit (rövid idő alatt, aránylag kevés helyesírási hibával). Azért beszélek róluk így, általában, mert egy egységes szemlélet partikulái, nyitott csápokkal mintegy maguk után húzzák a többit, hogy belekapcsolódjanak, szétválaszthatatlanul.
Nem számíthatnak olvasottság-számban rekordra: többnyire az élet teljességéről beszélnek az ország első, igazán ismert thanatológusa szájából, melyhez normális állapotban a halál is hozzátartozik. Karácsony és halál - alig fedhető fogalmak egy mai, hétköznapi embernél.
Pedig Polcz Alaine részletes, történeti bevezetésében bizonyítja, hogy a halál tudomásulvétele nélkül lehet élni, de nem teljesen! A társadalomkritikától sem mentes írásművek egy, a legtöbbek számára ismeretlen világról, annak változtathatatlan és változtatható komponenseiről szólnak: az életfelfogásról és a halálhoz vezető útról.
Aki biztos értéket szeretne a megajándékozandó filosz ismerősének adni, az nyugodtan nyúljon az Új Magyar Irodalmi Lexikon után a polcon, de - és ez sajnos minden könyvre vonatkozik - előtte nézzen bele a pénztárcájába! Ez például közel 15000.- Ft, három kötetben, de ezer forint alatt alig kapható könyv (az, hogy 980.- vagy 960.-, ganz egal).
Örök érték hasonló témában, sajnos a nácizmus által örökre lezárt "határidővel", Szerb Antal Világirodalomtörténete és Magyar Irodalomtörténetének új kiadása. Minden új próbálkozással, legyen az közvetlen irodalom vagy színházi előadás, csak aktuálisabbá, csak egyetemesebbé válik. Nem kívánom kommentálni ezt a folyamatot, de a mű érték, mindenfajta összehasonlítás és relativitás nélkül.


Ez pl. egy CD, ami kicsit felemás, de inkább dicsérhetően szól.
A felsorolt 15 támogató nem szolgált rossz ügyet,
de nem kapta benne a csúcs-színvonalat.

A speciális ismeretek, a vallás és a ezoterika nagy helyet foglal a könyvesbolt polcain: a jubileumi, millenniumra és a millenniumi keret által támogatott kiadványok inkább csalódást jelentenek, mint lelkesedést. Kiállításukban sem reprezentatívak ezek a könyvek, árukban pedig cseppet sem ösztönzik a vásárlót, hogy ha másért nem, legalább emiatt leemeljék a kosarukba.
A lemezek közül nálam még mindig a Bocelli a sláger. Az új, könnyűzenei felvételeknél inkább érdekesség, semmint érték, hogy a lemezt számítógépen játszva, az arra a számra készített klip is megjelenik a monitoron.
Sok az amatőr szintű hivatalos kiadvány: a piac telítettségének következménye, hogy a művészekkel mindig is "telített" ország terhei itt is lecsapódnak.
Végül, de nem utolsósorban lássunk egy kis leltárt a játékboltokból! Rengeteg a játék, és rengeteg a talmi csillogás, amit keményen meg kell fizetni. Ha nem is láttam, de tudok az egymilliós "sokat-tudó" számítógép-vezérlésű kutyuskáról (kisebb változata már néhány százezerért hozzéférhető). Nálunk inkább az egyfunkciós macskák, kutyák, mackók (nyávog, ugat, brummog, pisil) és az óriási nagyságra kivitelezett játékállatok foglalják a helyet. A konstrukciós játékokból a jó minőségűek nagyon drágák. Hódítanak a Barbi-kiegészítők, eszméletlen árakon.
Azért nem kell elkeseredni, mert lehet még kapni igazi társasjátékot (olcsón is), kapható sakk, malomjáték, dominó és a Marokkó-pálcák. Egyetlen hátrány, hogy nem adnak mellé egy idővel is rendelkező pótmamát vagy pótpapát, aki szánna rá időt, hogy ezen játékokat megtanítsa a kicsiknek.
Mert - és ez lehetne a végső konklúzió - gyermeknek és felnőttnek is sokszor kell a személyes segítség, hogy az érték bármiből kiolvasható, napfényre hozható lehessen.
- DI -



2000. december 24., vasárnap 14:55


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület