CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ajándékozási szokásaink változnak vagy mi változtunk meg?

Illusztráció: D.Hoffer Erzsébet
Már elkéstem a gondolattal, hogy "atyai jótanácsot" adjak bárkinek is a karácsonyi bevásárláshoz. És egyáltalán, hogy' jövök én ahhoz, hogy beleszóljak másik két ember kapcsolatába? Vagy nem is annyira magánügy az ajándékozás? 50-60 év nem sok az évezredeken áttűnő idő sodrában. Mégis, ha csak visszagondolok az ajándékozás korábbi szokásaira, kicsit meghátrálásra késztet a jelen kor tünetegyüttese.
Dekadensnek érzem ezt a kort, mert mindenben a divatot követi, és nem veszi tekintetbe a tapasztalatokat, melyeket az előző generációk felhalmoztak. (Mindig is így volt?)
Nem, dehogy kívánom én vissza a múlt idő szegénységét! Csupán arra emlékszem, hogy a fa alatt mindig azt találtuk, amire szükségünk volt. Az idő és hely alkalom volt a kiegészítésre, teljessé tételre. Évekre előre tekintett a suhogó szárnyú angyal. Egyáltalán alig befolyásolta őt a divat, a reklám, mert hiába is reklámoztak volna bármit a hiánygazdaságban élőknek.
Ahogyan megjelentek a reklámok, a szülők nap mint nap engedményre kényszerülnek a "Megdobálsz" (egy ismerős kisfia nevezi így az ismert étteremláncot) menüi, a kozmetikumok és kiegészítők területén. Megjelent a Barbi baba, a gyermek elbolondította a szülőket, és a következő évben már következetesen jöttek a kiegészítők: hajszőkítők, festékek, lakkok, rózsaszín budoárok, idén pedig a szó szoros értelmében - többek között - "lovat adhatunk" Barbi alá. Ez a ló azonban a gyermekek alá is odakerül, és ez nem következmény nélküli.
A végeredmény mindig ugyanaz: a gyermek nem elégedett (jogosan vagy jogtalanul) önmagával, tulajdonával vagy ezeknek egy-egy részével. Kicsit elszorul a torkom, amikor a fiatalok testékszereit, nyelv- és köldökátszúrásait, még véletlenül sem természetes hajszínét, kitépett és újrarajzolt szemöldökét látom. Nézem a rendelőben feszes bőrüknek visszavonhatatlan tetoválásait, melyek már kitörölhetetlenek. Elképzelem a ráncos vénasszonyon a megnyúlt bőrhöz "igazodó" ugrani készülő tigrist, amint lóg mindene, és arra gondolok, hogy a kezdet ma egy levakarható vagy lekoptatható "tetkó".
Látom, hogyan válnak tizenévesek nélkülözhetetlen kellékeivé a bunkofonok, és arra gondolok, hogy valakitől csak kapta a gyerek és a számlát - hiszen odaragadt a füléhez a készülék - csak kifizeti valaki! Csak az eredmény mögött húzódó hamis ideálok ellen emelem fel a szavam, nem az értékes, személyiségfejlesztő, kontrollált lehetőségek ellen szólok. Az az érzésem, hogy a feltételek közül az idő: a gyermekre, barátra, ismerősre áldozott idő hiányzik a fák alól, a játékok mellől. Mindig erre gondolok, amikor ott kell hagynom az Internetet, hogy unokám megverjen az egyszerű kis papírtáblán papírszamarával, mint papír-Micimackót. Nyelek egyet a "még, Papi"-ra és újra sorbaállok a játékmezők elején. Dominózom, várat építek, rajzot dicsérek, bescannelem a "festményt", együtt "korrigálunk". Idő, mind idő!
Közben ott hevernek az értékes csodaautók és idegtépően vijjogó repülők, mert sokkal jobban repül, amit ő rajzolt a 3 forintos rajzlapra.
Arra gondolok munka közben, hogy a magányos tizenévesnek mennyi idő jutott? Tudom, hogy nincs száz százalékos ok-okozati összefüggés. Nem is állítom ezt, és nem kisebbítem a kor bűnét, melyben született.
Nem ártani szeretnék és nem vádolok senkit! Nekem csak a végeredmény arányai nem tetszenek, ahogyan előttem megjelenik. Hátha változtatni lehetne rajta! Hátha valóban, a mélyben is nyugodt lehetne a lelkiismeretünk!
- DI -



2000. december 21., csütörtök 09:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület