CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Orbán Viktor miniszterelnök átadta Sopron Városának a Millenniumi Emlékzászlót

Magyarország ezeréves születésnapjának ünneplésére összegyűlt soproni polgárok jelenlétében Sopron Millenniumi emlékzászlóját Orbán Viktor miniszterelnök hozta el és adta át a soproni Sportcentrumban.
Az átadási ünnepségen jelen volt dr. Nemeskürty István Millenniumi Kormánybiztos, dr. Szájer József és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők és a történelmi egyházak képviselői.

Sarkady Sándor A Soproni Várostoronyra című verse után, Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő beszéde következett.
Orbán Viktor többek között elmondta, hogy Sopronban olyan polgárok éltek és élnek, akik tudják, hogy értékeik egyediek, pótolhatatlanok, érzékenyek ezekre az értékekre, és felelősségtudattal ápolják azt az értéket, amely ezt a várost Magyarország nyugati kapujává tette. Az ország többi nem soproni polgára nevében kormányfőként is köszönetet mondott a soproniaknak azért, hogy egy ilyen nehéz időszakban 79 esztendővel ezelőtt is a Magyarország mellett maradásnál döntöttek. - Olyan időszakban mutatott ez a város példát magyarságból - mondta a miniszterelnök - amely egy vesztes világháború, egy félresikerült forradalom, egy szégyenletes kommunista puccs és egy reménytelen békediktátum után következett Magyarország történetében.
Magyarország polgárai sohasem fogják elfelejteni azt, hogy ilyen nehéz körülmények között is lehet olyan döntést hozni, amely döntést elsősorban szellemi, elvi, lelki szempontok motiválnak.
Abban reménykedem, hogy Sopron egy épülő, szépülő, magyarságára, hagyományaira büszke városként köszönti a Millenniumot és a harmadik évezredet. Bízom abban, hogy Sopron városa ismét egy olyan város lesz, amely képes lesz önmaga sorsát kezében tartani, és Széchenyit idézve "ahol közlegénysorba állni és gyakorolni a polgári erényt a közösség minden tagjának kötelessége. Meggyőződésem, hogy nekünk, ma élő magyaroknak közösen adatik meg az, hogy Szent István álmát követve e sokat szenvedett nép a XXI. században ismét sokasodó, gyarapodó, független állammá tehesse Magyarországot.

A Millenniumi zászlót Sopron városa nevében dr. Gimesi Szabolcs polgármester vette át:

- Ez a zászló megbecsült történelmi ereklyéje lesz a városnak, emlékeztetője a dicső múltnak és figyelmeztetője a jövőnek. Emlékeztessen eleink méltó helytállására, és figyelmeztessen a város jövőjéért végzendő felelősségteljes munkálkodásra.


E zászló alatt ígérem Magyarország miniszterelnökének, hogy Sopron városa múltjához méltóan fog munkálkodni a jövőért, tisztességgel fogja képviselni a magyarság érdekeit, az emberiség értékeit - köszönte meg dr. Gimesi Szabolcs polgármester a kormányfő ajándékát.
A zászlóra a zászlóanyák - Kaspar Terézia és Kaspar Hermina - helyezték fel a zászlószalagot, Erkel Ferenc Ünnepi nyitányának elhangzása, majd a három történelmi egyház képviselőjének áldását követően a Soproni Szimfonikus Zenekar, a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar és a Gárdonyi Géza Kórus előadásában a Dal Sopronhoz című mű hangzott el.

Az ünnepség további részében bemutatásra került Soltra E. Tamás Sopron 2000 Millenniumi Emlékérem-sora.

Dr. Szájer József, Sopron választókerület országgyűlési képviselője köszöntő szavai és a Millenniumi Kódex melletti díszőrségváltás zárta a rendezvényt.
Fotók: Pluzsik Tamás és té
Szöveg: té



2000. december 15., péntek 02:02


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület