CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Somló hegyen jártak a Soproni BorbarátnőkSomló hegyen jártak a Soproni Borbarátnők

Tüzes vadóc borok között
Somló hegyen jártak a Soproni Borbarátnõk

“Minden borunk közül a somlai számomra a nincs tovább. Annyira tele van a teremtés mámorának olajával, hogy csak kellõen elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni. A bölcsek bora azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derût.”

A fenti Hamvas Béla idézet elhangzásával vette kezdetét a közelmúltban a Soproni Borbarátnõk látogatása a Somlói borvidéken.
A másfél hónappal ezelõtt hivatalosan is megalakult, díszes alapítólevéllel rendelkezõ hölgykoszorú tagjai elsõ kirándulásukat tíz bátor férfi társaságában a Somló hegyen szervezték.

A több ezer éves hegy 432 méter magas, vulkáni eredetû. A bazalt-és tufamálladékon kemény karakterû, tüzes, vadóc borok teremnek. A magyar történelembe az 1100-as évekre vezethetõ vissza a somlai szõlõ-és borkultúra. Jellemzõ fajtái a Furmint, Juhfark, Tramini, Hárslevelû és Olaszrizling.
A hegy nevét, Somló és az itt termelt borok a somlai nevet a hegyen honos húsos somnak köszönheti.Az 520 hektár területû borvidéken több mint háromezerezer ( !) gazda osztozik három hegyközséget alkotva. A tulajdonosok ajkaiak, pápaiak, devecseriek.

Fekete Béla nyugdíjas gazdálkodóként 2.5 hektáron évi 80 hektoliter bort állít elõ felesége segítségével mint nyugdíjas gazdálkodó.
A hegy déli oldalán Somlóvásárhelyen épített családi pincéjében kóstoltuk az elsõ somlai borokat. Hárslevelû, Furmint, Rizlingszilváni valamint Juhfark alkotta a választékot. Ezután a szõlõlugas alatt házi pogácsát fogyasztva az általa ezen a vidéken elsõként telepített

Chardonnay-t kortyolgattuk és mindannyiunk arcára elégedett mosoly derült. A helyi borturizmus kialakulóban van, a helyben fogyasztás még nem igazán jellemzõ.
Fekete Béla Budapesten értékesíti borait palackozva, 8-9 ezer palack az utóbbi három év átlaga.
A Hegykapu étterem felé vezetõ Somlói Borúton örömmel kapkodtuk a lábunk alatt reccsenõ somlai diót melynek íze mennyei harmóniával simult a kitûnõ fehérborok zamatához.Ebéd közben Somogyi Lajosné a hegybíró felesége és Szabó Károly étterem vezetõ mutatta a Somló hegy ahogy itt nevezik a kis Benjamin ékességeit. Juhfark, Hárslevelû , Olaszrizling és Tramini dukált az ebédhez. Külön élmény volt a somlai zászlósbor, a Furmint kóstolása a Fehérvári pincébõl .Hallottuk , hogy aki e táj borait issza annak fia születik. S hogy mindezen borok valóban a nászéjszakák borai annak bizonyítéka hogy Somogyi hegybírónak három fiúgyermeke van. A négyfogásos könnyû ebédet stílusosan szõlõsrétessel zártuk.

Délután a jól kitáblázott Szent Margit kápolnához vezetõ borúton indulunk útnak de a többség a csúcson büszkélkedõ középkori Somlói vár bevétele mellett döntött. Milyen érzés volt meghódítani a hegyet ? Lenyûgözõ, magasztos és fárasztó de megérte felsétálni a tetejére, mert a kilátás leírhatatlan. Olyan érzésünk volt, hogy pihen a táj , a természet elvégezte ez évre a munkáját, ahogy a szõlõ beért a hegy is alszik.

Estefelé Györgykovács Imre pincéjét látogattuk meg. A nem sokkal több mint 0.5 ha-on gazdálkodó nagyhírû kertésztechnikus, 1979-tõl borászkodik 1992-tõl palackozza és így értékesíti a borait az utolsó cseppig. Az évi 6 ezer palackot Budapesten forgalmazza.
A palackozás költségeit a kereskedõ elõfinanszírozza.Tisztára meszelt kóstolószobában fogadott minket a szerény középkorú gazda és felesége. Mint egy klasszikus családi vállalkozás a leányuk is sürgött forgott a borok szervírozása közben. Egy késõi szüretkor - október 20-án - szedett 20.5 cukorfokú 1999-es Olaszrizling, egy száraz kemény Juhfark majd egy Furmint volt soron.Megtudhattuk, hogy a szüretet brigád végzi, de a feldolgozásnál csak a gazda és a felesége van jelen.

A nap utolsó borát egy gyönyörû színû és hársméz ízû Hárslevelût a pincében ízleltük és megállapítottuk, hogy az utolsó szóig igaz, amit eddig a somlai borokról olvastunk.
Hogy valóban létezik-e az az õsz apóka aki hét év, hét hónap, hét nap elteltével kinyitja a hegy gyomrában rejtõzõ kincses barlang ajtaját azt nem tudjuk. De arról bizonyosságot szereztünk, hogy a somlói pincék mélye valós kincset rejt a természet és az ember közösen teremtett kincsét a somlait.

A Soproni Borbarátnõket külön köszönetet mondanak Szabó Miklós erdõérnöknek, aki mint somlai gazda és soproni természetvédõ tanár végig vezette a borbarátnõket Somlói borvidéken.

Luka-Keglovich



2000. oktĂłber 17., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület