CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

Energia a mára - energia a holnapra

Energia a mára - energia a holnapra
Coburn: Kopogós römi


Öregek Otthona.
Érdekes, hogy kinek mi jut róla először az eszébe. Van, akinek a nagymamája (akit már olyan régen látogatott meg!), van, akinek a jótékonysági estek, van, akinek a szituáció a félelmet jelenti, hogy "majd én is egyszer, talán..."

És van, akinek egy olyan színdarab, amit D.L. Coburn írt. Hogy miért ? Hm... Mert a minap játszotta, és játssza folyamatosan a Soproni Petőfi Színház Kamaraszínházában két tapasztalt és tehetséges művész e darabot, melynek címe: Kopogós römi. A cím is már nagyon találó eme darabra: olyan játékot fejez ki melynek hangja van, méghozzá mozgással létrehozott hangja. Vajda Miklós nagyon találóan fordította le mind a címet, mind a darabot . Maga a történet Amerikában játszódik - de ugyanúgy lejátszódhat a mi magyar öregotthonainkban eme "lázadás az elmúlás ellen".
Fonsia Dorsey akit Kállai Ilona alakít és Weller Martin akit pedig Kautzky József (a valóságban boldog férj és feleség), valahogy mindig látogatónapon szaladnak össze, egy raktárnak kinevezett teraszon, ahol minden a feje tetején áll. Talán ezért is menekülnek mindketten ide, mert itt a hallgatag lim-lomok között remélik a csendet, mígnem egymásra találnak. Az, hogy ki és miért rejtőzködik e helyre, azt az elején nem is érdemes találgatni, hisz a műnek egyik legérdekesebben kibontott fonala ez: ki mit füllent erről a kezdetekkor.

A be nem gyógyult sebeket a römi - a kopogós römi - fakasztja fel mindkettőjükben. Weller játékra csábítja Fonsiát, és mivel régi vállalkozói szelleme csak a nyerést "viseli" el, így az elején furcsállja, hogy nem Ő a babérkoszorú tulajdonosa, hanem egy gyenge, pislákoló nő. Később ez egyre jobban zavarja, majd egyszer egy nagy kifakadása során nem bír indulataival, és nagyon leszerepel Fonsia előtt. (Itt hadd jegyezzem meg, hogy a főpróbán vettem részt és oda csupa öregek-otthonbelieket hívtak meg, talán az aktualitás miatt... Node az első kifakadásnál, Kautzky művész úr akkorát kiáltott, hogy páran a második részben az eggyel hátrább levő sorba ültek, nehogy onnan szállítsa el őket a mentő - saját sorsukkal való szembesülésük során.)
Node - viccet félretéve (legalábbis egy ideig) - ezek a kifakadások egyre sűrűsödnek, és a két fél már-már áldozata lesz egymásnak. Hisz néha-néha odapirít Fonsia Wellernek, ki erejét csak a játékra öszpontosítja, de hasztalanul, hisz amikor véletlenül nyer egy játékot, azzal vádolja Fonsiát, hogy ő segítette hozzá, és ő ebből nem kér.

A mű csúcspontja az a pillanat, amikor mindkettőjükből előbukkannak a régi dolgok és feltartózhatatlanul egymás szemére vetik megérzéseiket, melyek nagyon is a gyenge pontokra tapintanak rá. A záró rész nem is állhatna másból, mint egy kopogós römi játszmából, ahol is bebizonyosodik - Fonsia arra van kárhoztatva, hogy nyerjen, ami számára nem hoz boldogságot, Weller viszont aki nyerni szeretne, vagyis a kínok-kínját éli át minden egyes veszteségével, mindegyre veszít, és ez az ő számára mindannyiszor értékének csorbulását jelenti.

A mű tragikuma , hogy mindkettőjük már túl van a nyerési lehetőségen, számukra a csendes hervadás az egyetlen és választható-megélendő út.
Még egy zárójeles mondatot engedjen meg a tisztelt olvasó! (Amikor kifele tartottunk a teremből, az egyik idősebb hölgy megjegyezte, - mivel elég sok káromló szó hangzik el a darab során - hogy ezt a sok káromkodásra fordított energiát felhasználhatták volna nemesebb célokra is... Talán Ő jobban tudja... én ehhez még nem vagyok elég érett...


Joe
Fotó: Németh Péter



1998. oktĂłber 06., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület