CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SzínházVilág  

Minden színdarab sorsa attól gyönyörű...

Minden színdarab sorsa attól gyönyörű...

Interjú Székhelyi József színművésszel,
az Üvegfigurák rendezőjével

Szeretném először is személyesen megköszönni az Üvegfigurák előadásait a magam és a soproni közönség nevében. Magam csak jót hallottam minden ismerőstől, akik látták a darabot, sőt fiataloktól is, akik a történelmi előzményeket nem is nagyon ismerhetik.
Milyen a közönség reakciója a Tennessee darabra a színpad felől?
Először is én köszönöm neked és az Internettonak, hogy foglalkoztatok az előadással. Nagyon bízom benne, hogy úgy van, ahogyan az első kiállásban írod, hogy általában nagyon jó a közönség részéről a fogadtatás. A jegyszedő nénik is, - akik nagyon szeretnek engem, örülnek, ha látnak, ha találkoznak velem, - megerősítenek abban, hogy nagyon szépet csináltunk. Osztatlan a közönség véleménye, még nem fordult elő, hogy valaki a szünetben elment volna, sőt…


Hogyan történik egy színen levő darab "karbantartása"? Történt-e rendezői, dramaturgiai változás az előadások során?
A darabban rejlő mély-értékek természetesen a rendező szempontjából folyamatosan kontroll alatt tartandóak! Lehet, hogy én rosszat gondolok mély-értéknek vagy nem úgy van, ahogyan én azt gondolom. Egyelőre az előadások azt igazolták vissza, hogy pontosan azok a neuralgikus pontjai a leghatékonyabbak, amikről én is azt gondoltam, hogy azok. Ilyen módon ezeknek a karbantartása nagyon egyszerű, mert négy, nagyon fegyelmezett kolléga játssza, akik nagyon korrektül és fegyelmezetten mennek végig azon a "kűrön", amiben megállapodtunk, tehát csak nagyon kis finomítások történhetnek "karbantartás" közben. Arról nem is beszélve, hogy minden színdarab sorsa attól gyönyörű, hogy egy ponton túl a játszó személyek többet tudnak már, - ezerszer többet nálam - a történetről. Itt az az én nagy "mázlim", hogy hosszú-hosszú évtizedek óta cipeltem magammal ezt a darabot, hogy szeretném megcsinálni. Így a darabnak ők pontosan ugyanazokat a mély rétegeit fedezik fel a játék során, amelyeket én megpróbáltam injektálni beléjük a próbák során.
Hová sorolod életed munkájában ezt a rendezést?
Előre..legelőre. Egyrészt minden megrendezett darab egyben a gyermekem is, ahogyan az eljátszott szerepek is azok. De ez a rendezés talán a legérettebb…
Tudom, hogy sokáig hordoztad magadban ennek a darabnak a megrendezési vágyát. Milyen kedvenceid vannak még a tarsolyodban?

Rengeteg magyar darab. Nagyon szeretném megcsinálni egyszer egy briliáns színész - párossal Karinthy Cini Négykezesét, a Dunakanyart és a Bösendorfert, Szomory Dezső Takáts Alice-át, nagyon szeretnék egy pazar Dürrenmatt-Capek vegyes estet csinálni, amely állna a Szamár árnyékáért-ból és egy Capek egyfelvonásosból, melynek címe A végzetes szerelem játékai. Persze vannak még kedvencek, természetesen: pl. egy igazi Éjjeli menedékhely… meg egy Cseresznyéskert…Vannak a fejemben olyan tervek, amelyeket bármikor, bárhol, de ha lehet, leginkább itt szeretnék megcsinálni.
Mi foglalkoztat most színészként?
Színészként most a Nemzeti Színház soros premierje foglalkoztat: ez Herczeg Ferenc Majomszínháza, amelyben egy részeges, mondhatni delírium tremens-es ezredest játszom.
Milyen minőségben látunk legközelebb Sopronban?
Nem tudom…Nagyon szeretném, ha ezt a darabot, melyet ma zsűrizhet a győri elektor, beválogatja az országos találkozóra, és szeretnék Sopronban olyan minőségemben büszkélkedni valamikor a szezon végén, hogy megnyertük az Országos Színházi Találkozó Fesztiválját az általam rendezett Üvegfigurákkal.
Köszönöm az interjút és további sok hasonló, nagy sikert kívánok!


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás



1999. március 03., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület