CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Nemrég a Liget Kiadó gondozásában jelent meg Dalos Margit új könyve A sávban címmel.

Széttárt karokkal lebegni

Amikor megjelent a Szénszünet Kapernaumban, nem értettem semmit. Mert azt jól tudtam, hogy Margit néni kicsoda. Ő a középső csoport óvónénije volt. Kékben - mert sokszor járt kékfestőben és gömbölyű tekintettel, mert fejére tornyozott haja kerekdedre varázsolta egész lényét. No meg hogy mosolygott - erre emlékeztem legjobban. Az első földerengő ködszerű képek valahhol az ötödik évem tájékán így mutatták őt.
Dalos Margitról semmit nem tudtam. A könyvről is csak úgy mesélt valaki, hogy egy soproni írt valami különöset, mármint hogy különösen jót, amire még a nagybudapesti irodalmárok is felkapták fejüket. Ráadásul magának a könyvnek különös címe van, olyan semmihez sem hasonlítható. Elsőre nem is tudtam megjegyezni.
Margit néni tehát azonos Dalos Margittal. Nem emlékszem, hogy végül honnan tudtam meg. De most már olyan, mintha mindig is így élt volna velünk. Óvónéni, könyvíró. Könyvíró óvónéni.
Egyszer beszélgettem vele arról, hogy éppen mit ír. Mondta, hogy a Liget kért tőle novellát, azon dolgozik. Nem tudom miért kérdeztem meg akkor, hogy hogyan ír. Mármint hogy kézzel, írógéppel, vagy van már neki valami sokmegás csodamasinája, amibe csak úgy egymás után beleszórja a betűket és kész a könyv. Nagyon hirtelen vágta rá, hogy kézzel. Máshogy nem is lehet, kezébe veszi a tollat, a papirost és egymás után körmöli a szavakat. Agya és szeme vezeti az ujjakat, amelyek végén egyszer csak gyönyörű szavakká nemesednek a betűk. Azt mondta, csak így van lélek benne, sehogy máshogy. Nem kételkedem szavaiban.
Most számítógépbe "körmölöm" a sorokat, mégis tudom, hogy igaza van. Mindez arról jutott eszembe, hogy megjelent a második könyv. A sávban címmel ezúttal novellafűzérek vehetők kézbe, nem is akármilyen "csomagolásban". Kicsiny kézbe bújó könyvecske barnás színú fedővel, a betűk és a kép a századelő hangulatát idézi. És nem is kell többet mondani róla. Mert aki időközben már rácsodálkozott a különös hangulatú írásokra a Ligetben, az úgyis kapva kap az alkalmon, hogy Dalos Margitot olvasson. Aki meg még nem találkozott vele, az úgy nyúl a kézbesímuló könyvecskéért, mintha varázslat nyújtaná karját. Lélek van benne. A kézzel rótt sorok fészkelődnek a lapokon, helyezkednek, igazgatják magukat. Élnek. Mert lelkük van. Megőrizték alkotójuk derűs, különös lelkét.
A kurzor villog, új sorrra vár.
Az enter véget vet a követelőzésnek.
Vargha



1998. július 27., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület