CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Megjelent a VÁRhely


A napokban jelent meg a soproni VÁRhely című kulturális és művészeti folyóirat negyedik évfolyamának első száma. A kulturális lap idei számában, a Tükör és ablak rovatban Tornai Józseftől, Pintér Lajostól Czigány Györgytől, Káli Sándortól, Pálinkás Istvántól, és Bornemissza Endrétől olvashatunk verseket. Hajnal László Gábor, Körmendi Lajos, valamint Győrffy László elbeszélésekkel jelentkezik. Lackfi János "Költői kettős" címmel két francia versíró, Max Jacob és Morven le Gaélique költészetéről tájékoztatja az olvasót. A Közelképben Kubinszky Mihály az elmúlt évben Sopronban felépített épületekről ír. Véleménye szerint az új Szent Imre-templom meghatározó erejű alkotás, de már nincs ilyen jó véleményen a GySEV-pályaudvar közelében lévő áruházról. Leírja, hogy a háború által elpusztított területen hatásos épület hiányában lezáratlanul tátongott az állomástér nemcsak a nyugati, hanem a keleti oldalon "a minap itt megnyittatott Billa áruház ennek a térlezáró feladatnak nem tud eleget tenni. Nagyobb baj, hogy még el is vette a megfelelő építészeti térlezárás lehetőségét is."
Az Évnegyedben Halmos Erika a harkai evangélikus templom orgonájának újjászületéséről, a Premier rovatban Kövér Tamás a soproni Petőfi Színház "A tenger szerelmesei" című darabjáról ír, többnyire dicsérő sorokat. "A kezdeményezés érthető volt, és így kellett lennie. Akár végvári bástyaként, akár nyugati kapuként tételezzük Sopront, az újjászervezett színháznak immár fél évtizedes múlt után illet egy nagyobb durranást kiállítani. Mi lehetne ez más, ha nem egy hollywoodias (vagy inkább Broadway-jellegű) szuperprodukció... ?" Bár az utolsó bekezdésben megjegyzi: "Jorge Amado világa nem került közelebb hozzánk. A soproni Petőfi Színház és társulata viszont feltétlenül. S ez a mai viszonyok közt több az elvárhatónál."
Az Olvasónaplóban Salamon Nándor, Rideg István, Kerék Imre, Tüskés Tibor, Kubinszky Mihály, Sarkady Sándor recenzióit olvashatjuk Tüskés Tibor, Sarkady Sándor, Barna T. Attila, Pálinkás István, Szála Erzsébet, Boros Géza könyveiről. A művészeti kiadványt ezúttal három fiatal fotográfus, G. Nagy László, Ujvári Gábor és Griechisch Tamás képei illusztrálják, akikről Kovács Gombos Gábor így ír: "G. Nagy László, Griechisch Tamás és Ujvári Gábor szenzibilis képeinek nézői egy, a fotográfia technikáját a festészet klasszikus eszköztárával ötvöző, hagyománytisztelő, ám mégis ízig-vérig huszadik század végi izgalmas vizuális kísérlet."
A VÁRhely eddigi olvasói biztosan szívesen forgatják, az új olvasók figyelmébe pedig jó szívvel ajánlhatjuk ezt a számot is.
Major Márton



1998. április 10., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület