CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Aki mindig szívesen jön Sopronba...


A soproni Kossow-ház a múltban is jelentős helyet foglalt el a város kulturális és közéletében. Ezt az elismerést és rangot a háznak a '90-es évekre ismét sikerült felelevenítenie, kivívnia. A Szeles-házaspár saját lakásában, a Dalmay Alapítvánnyal közösen azokban az időszakokban szervez esteket, amikor a megszokott kulturális rendezvénysorozatok éppen szünetelnek. Április 17-én a Soproni Horváth József Művészeti Alapítvánnyal közösen zenei-képzőművészeti estre invitálták az érdeklődőket. Soproni Horváth József művészete, élete és tevékenysége szorosan összekapcsolódik Sopronnal, a város közéletével, kultúrájával.



Önarckép


Az egykor Sopronban tevékenykedő művész életművét fia, Horváth Bertalan ápolja és gondozza. Ez év márciusában jelent meg a Soproni Horváth József művészetét és életét nyomon követő album, amely a kettős honfoglalás elméletét kidolgozó dr. László Gyula Széchenyi-díjas professzor tanulmányán alapul.



Fürdő lány


A 89 éves professzor ma is rendkívül aktív, több publikációt készül megjelentetni a közeljövőben is. Dr László Gyula az iNteRNeTTo-nak elsőként soproni kötődéseiről szólt:

- Itt Sopronban több festőművésszel és azok családjaival is nagyon mély kapcsolatom volt. Különösen a Mühl-családdal és Mende Gusztival. Akikkel akkor nagyon mélyen néztünk egymás szemébe egy Beethoven zongoraverseny hallgatása közben. Aztán ez a mélyen egymásba nézés egy nagyon jó barátsággá fejlődött ki. Őket most is nagyon szeretem. Ma, amikor megjöttem, először a halott Soprontól vettem búcsút: Horváth Józseftől, Mühl Aladártól.... Eltelik felettünk lassan az idő.

- Ön szerint mennyire meghatározóak ezek a személyek, a magyar képzőművészeti életben?
- Én ahhoz túl kicsi vagyok, hogy ilyen nyilatkozatot tegyek. Számomra Sopron egy második hazát jelentett. Én Kőhalmon születtem, ami egy kis szász község. Rendkívül hasonlít Sopronhoz, a macskaköves utcák, a lefüggönyözött ablakok mögül felhangzó zongoraszó, a pletykáló asszonyok. Először az Ipari iskolában volt a művésztelep, majd később leköltözött a zeneiskolába. Amikor itt jártam, a meleg soproni barátság mindig felelevenedett. Olyan kiváló, elsőrangú művészek társaságában, mint Mühl Aladár és Soproni Horváth József, akiket a magyar művészet maghatározó személyeinek tartok.



Mi lesz veled?


- Most, 1998-ban milyen módon került kapcsolatba a Horváth-család tagjaival, és hogyan jött létre a szép kiállítású album?

- Az album létrejötte teljes egészében Horváth Bertalannak köszönhető, aki édesapja emlékét megható hozzáértéssel gondozza. Annak idején a Nemzeti Szalonban én nyitottam meg Horváth József kiállítását, ez a megnyitóbeszéd került bele, valamint a Cézár-házról írt tanulmányom. Az én szerepem nem volt meghatározó jellegű, hanem a régi és általam meg nem tagadott szövegek kerültek bele.



Csendélet birsalmákkal


- Hogyan érezte magát Sopronban? Mi a véleménye arról, hogy még léteznek ehhez hasonló polgári összejövetelek, ma, 1998-ban?

- A kérdésből a polgári szót ragadnám ki. Valóban a magyar polgárság itt még él a maga gazdagságával, hangulatával. Ennek a városnak olyan a hangulata, hogy az ember belép ide, és érzi, hogy egy más világba: a soproni polgárság világába lépett be. Én nagyon boldogan jöttem, bár az út nagyon fárasztó volt. De Sopronba mindig nagyon szívesen jövök.

- Milyen jövőbeni tervei vannak a kutatás, a tudományos munka terén?

- Egy nagyon érdekes dolog hozott létre egy könyvet. Kerestem valamit a jegyzeteim között. Találtam egy beszélgetésre valót Weöres Sándorral, nekem Weöres Sanyival. Gondolkodtam és rájöttem arra, hogy vannak hasonló beszélgetéseim Kassákkal, Áprilyval, Medgyesivel. Összegyűjtöttem, és a szerzőkről készült rajzaimmal kiegészítve hamarosan meg fog jelenni. Ezen kívül két művem is szerkesztés alatt van, amelyek régészeti jellegűek. Ezeket már tanítványaim készítik elő. Nekem nagyon lassúvá vált az élettempóm. Igaz a koromat egyáltalán nem érzem...

majorm@sopron.hu



1998. április 20., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület