CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Futóhomok

avagy Cakó Ferenc grafikusművész Sopronban


A Soproni Tavaszi Napok egyik érdekes eseménye volt az 1998. március 21-én megrendezésre került nem mindennapi homokanimációs bemutató, melyre a sokunk által szeretett Zénó és Sebaj Tóbiás alkotója, Cakó Ferenc hívta az érdeklődőket.
Aki az előadást megelőzően már járt a Magyar Művelődés Házában, az megtekinthette a "hogyancsináljunkegyszerűennagyszerűt" mesterfokon kezelő művész illusztrációit és bábjait. Élmény volt látni "élőben" Zénót, és egy-két, nem gyakran látható mesefigurát, mint például Hurut királyt és Teknős Bélát.
A kiállítással párhuzamosan működött egy videó is; itt az érdeklődő bepillanthatott a művész által készített filmekbe, homokanimációkba és ha volt elég ideje, kivárhatta azt az Hamu című filmet, melyet Oscar díjra is jelöltek.
A spanyol útját megszakító művész csupán egyetlen napig volt a városban, de az időt kihasználva két előadást is tartott délelőtt a gyermekeknek és este a felnőttek számára.
Az esti időpont közeledtével egyre sokasodtak az érdeklődők a Művelődési házban. A jól sikerült reklámozásnak köszönhetően - a műsort beharangozó plakátok már elég korán kikerültek a város utcáira, s a városban bolyongó lépten-nyomon "Cakó"-ba botlott - megtelt a nézőtér.
A kamaraszínház erre az alkalomra átalakult: a színpadon egy kifeszített vászon, egy kamera és egy kivetítő készülék szolgált arra, hogy közvetítse majd az átvilágítható asztalon dolgozó művész minden mozdulatát.
A műsor során a közönséges építkezési homokból fantasztikus világ bontakozott ki. A folyton változó zenei aláfestés hatására újabb és újabb alakzatokat hozott létre a kéz és a homok összjátéka. Bevezetőként Vivaldi: Négy évszakának "tele" csendült fel, mely során nem mindennapi metamorfózis szemtanúja lehetett a néző: a homokból egy téli táj, majd abból hófödte csúcsok, ezekből házak és fenyők bontakoztak ki.
Ezt követően, a már említett videófilmekből láthatott részleteket a közönség: Zénó, Ab ovo, Sebaj Tóbiás.
Ha a filmek nézése közben az emberben felmerült a kérdés, hogy milyen is lehet homokkal dolgozni, mókás figurákat gyúrni, erre meg is volt a lehetősége, amikor Cakó Ferenc a színpadra hívta a vállalkozó kedvűeket: homokozzanak együtt. Aki tehát újra akarta élni gyermekkorát, itt volt az alkalom. Nem úgy tűnt azonban, hogy a nézők közül bárki is él a lehetőséggel. Élmény volt nézni, hogy a hallgatóság miként próbálja kikerülni, elütni az ajánlatot, mert egyre nőtt a cipőfűzőjükkel, zsebkendőjükkel babrálók száma. Ki akar nevetségessé válni, esetleg leégni a nézők előtt azzal, hogy esetlenül odaáll az asztalhoz és mórickát rajzol?
Két kisgyerek szerencsére megmentette a nézők becsületét, mert felkapaszkodva a színpadra rávetették magukat a homokra.
Ezen felbátorodva megjelent néhány kósza felnőtt és egyetemista is az asztal előtt, hogy felmérje tudását... különböző eredménnyel.
A kis kitérő után újra a szakavatott mester állt az asztal elé, és bemutatta az egyes, homokanimációban használatos fogásokat.
A műsor elején bemutatott könnyedebb animációkat a bemutató végére felváltották a melankólikus hangvételű, mélyebb értelmű munkák. Ilyenek voltak az Ab ovo és a Hamu című, egy-két perces alkotások. A történetek a szeretet, az átváltozás, a lebegés, az öregedés témáit járták körül.
A homokanimációs bemutató sikerén felbuzdulva talán nem kell jövőbelátónak lenni ahhoz, hogy megjósoljuk: látunk még "futóhomokot" Sopronban.

G.O.-G.A.



1998. április 06., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület