CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Szent György Templom története
Historia Domus

A Szent György Templomot  először hivatalosan   IX.Bonifác pápai bullájában említik 1398.május 14-én, mint felépített templomot. Ezt megelőzően építési szándékról már 1368-ból tudunk:az első zsidó-kitelepítés idején javasolják a királynak, hogy a zsidó ingatlanok árából emeljék a kápolna falait. Ez végül is nem következett be: a nagy "lobbizás" ellenére Nagy Lajos nem engedélyezte az ingatlanokból származó jövedelmek ilyen irányú felhasználását.
A Nagy Testvérület vagy Nagy Társaság, mely a város papjait és patríciusait fogta egybe, a XIV. század utolsó harmadában fogott bele az építkezésbe, mely 1400. tájékára be is fejeződött. Valószínűleg egyhajós, magas nyugati oromfalas épület lehetett, melyet két oldalán és sarkain támpillérek öveztek. Ekkor még a jelenlegi Szent György utca felől volt található a nyolcszögletű torony, melynek a két oldalán nyíló csúcsíves kapuk tympanonjainak dombormű-diszítése ma is látható. A templom-benső ma is a középkori szerkezetét – hat boltozattal tagolt gótikus keresztboltozat, egymást metsző oszlopok – mutatja.
                  (A város második plébániatemplomának története egybefonódik a Katolikus Egyház helyi történetével. A  lelki gondozás mellett az Egyház "közéletiségét" is képviselte, a kultúrába való bekapcsolódása révén. Szt. György Plébánia a Városplébánia mellett a mélyebb lelkiség, a Karitász és a népiesebb hitgyakorlás középpontja.  Ezen szerepe a jezsuiták megtelepedésének ideje alatt csak fokozódott.)
                  A XVI. Század végén a protestánsok kapták meg az épületet, akik a városi fenntartás mellett is romló állag mellett kisebb javításokat végeztettek, karzatot építettek, új orgonát vásároltak.
                 A rekatolizáció 1674-ben érte el Sopront. Kollonich Lipót győri püspök a jezsuitáknak adta a templomot. A rend igényeinek megfelelő felújítás az 1676-os tűzvész után kezdődött a tetőszerkezet átépítésével, az oldalkápolna-sor megépítésével és a templomfal stukkó-díszítésével. Ekkor készültek a szentély ablakai is.
A templombenső a XVIII. századra nyeri el mai formáját. Ennek a századnak a végén, 1780-ban hagyják el a jezsuiták Sopront és lett a soproni káptalan temploma - ettől kezdve nevezik Dómtemplomnak is.1882-ben építették újra a barokk, keleti falhoz épült, volt hagymasisakos tornyot. Utolsó hivatalos renoválása 1961-ben történt, az utóbbi években a plébánia saját pénzéből az oldalkápolnák újrafestésére tellett.
 Az orgona  Magyarország legrégibb, de Közép-Európának is egyik legöregebb orgonája. A Payr-krónika szerint 1633-ban állították fel, valószínűleg bécsi mester műve. A mechanikus csúszkaládás hangszert 1734-ben javíthatták, erről egy rajta található évszám tudósít. Eredetileg egy manuálos és tíz változatos (regiszteres) volt. 1957-ben az eredeti részek megőrzésével helyreállították és két manuálon 18 regiszteresre bővítették. Külsőleg XVIII. századi, aranyozott fafaragásos díszítésű. Utolsó renoválása csak ideiglenes feljavításra szorítkozott, hogy elkészülhessenek a 60-as években a ma is a legautentikusabb Bach orgona interpretáció sorozatának lemezfelvételei Lehotka Gábor ma is etalonnak tekinthető csodálatos előadásában. Az orgona ma csaknem használhatatlan.
A helyreállítására létrejött Alapítvány  neve: Soproni Szent György Templom Orgonájáért Alapítvány (9400 Sopron, Fegyvertár u.2.) Számlaszám: AGROBANK Sopron, 339-98918 18529210-70040010.       VISSZA
 Foto: Pluzsik Tamás
- DI -



1998. május 15., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület