CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az állampolgári infantilizmus gyógyítható

az állampolgári infantilizmus gyógyítható


Szent István király üzenete


Történelmileg hazánk államisága és európai elfogadtatása fűződik Szent István királyunk nevéhez.Keresztény módon, a közösségnek többet nyújtva, mint attól elvárva lett olyan uralkodói példaképpé, akit a világ is ünnepelni köteles 1000 év elteltével és az egyház is szentként tisztel, mert mindezeket hősi fokon gyakorolta. Nem véletlen, hogy neve ünnepéhez kapcsoljuk az alkotmányt, mely "csak" hétköznapi, emberi fokon tartalmazza mindazon jogokat és kötelességeket, melyek gyakorlása hozzátartozik az állampolgári nagykorúsághoz.

Infantilis fokon - ahogy miniszterelnökünk fogalmazott - a jogok kerülnek előtérbe, a "nekem kell" és "nekem jár" összekapcsolása a kötelességek teljesítése mellőzésével. Az istváni erények általános gyakorlása nélkül csak annyi jog jut mindenkinek, amit az állami erő emberi szervezetei ki tudnak kényszeríteni. Ennek határai adottak és bármennyire fokozható is effektivitása, adottak mindenkori korlátai.

Az elvi megoldás szintjén a nagykorú állampolgárok kinevelése a megoldás, mert ahogy az infantilizmus előidézhető, úgy gyógyítható is.

Tetszik, nem tetszik, Szent István példakép. Példaképe a keresztény uralkodónak és ezt nem kell mindenkinek elfogadni. De példaképe a nagykorú és felelős állampolgárnak is, aki a többiek javára dönt, akár önkorlátozással is. Aki olyan eszmét választ, amely egybecseng a közösség általános, gyakorlati, megvalósítható, hosszútávú és egyénre lebontható érdekével. Itt minden szó fontos!Aki ezt nem fogadja el, az a gyermek szintjén ragadt és felnőtt közösségi életvitelre alkalmatlan.

A leghűségesebb város polgárai sokszor kinyilvánították már a város története során közösségi érzékenységüket és felelős, nemcsak követeléseket megfogalmazó aktivitásukat.

Szent István ünnepén a város nagy királyának polgári utódait keresi !



(Kép és olló) -DI-



1998. augusztus 20., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület